Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaPlantera barrotade rosor i höst!

Hösten är utmärkt planteringstid, inte minst för rosor. Nu kan man plantera barrotade rosor. Här är tips för att lyckas.

Mejla
Dela (9)
Pinna

Ros barrotad

Knölen ovanför rötterna är okuleringsstället och rosen ska planteras så djupt som det vita snöret markerar.

De så kallade barrotade rosorna, de som säljs med rötterna fria utan att vara planterade i kruka, är lämpliga att plantera från september månad. De rosor som säljs i kruka kan du plantera hela säsongen.

Generella planteringsråd för alla rosor

Dränering

Rosor måste ha en väldränerad växtplats. Står de för blött riskerar rötterna att ruttna. Vattnet ska kunna rinna igenom och inte bli stående.

Jord

Kompostjord med bra struktur uppblandad med naturgödsel är bra för plantering av rosor. För att hjälpa till med dräneringen kan man mycket gärna blanda ut planteringsjorden med smågrus, så bildas utrymme för både vatten och syre.

Djup

Rosor ska planteras så djupt att knölen där de okulerats hamnar tio centimeter under jordytan. Detta eftersom knölen är rosens svagaste punkt och riskerar att frostsprängas om den ligger för ytligt.

Luft

Rosor ska aldrig tryckas ihop i hörn, på små utrymmen eller planteras för tätt, ju tätare och mer instängt de står, desto mer fuktigt blir det och desto lättare angrips de av svampsjukdomar. Luft måste kunna strömma runt rosen så plantan torkar upp efter regn. Regelbunden beskärning hjälper också till att hålla rosen luftig.

Annons

Text: Emma Olevik, Anni Andreasson
Foto: Anni Andreasson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...