Annons

Annons

Pinocciotårta i 5 enkla steg

Pinocciotårtan är drömtårtan med choklad, maräng och färska bär! Du kan med fördel förbereda och servera som glasstårta – garanterat alla barnens favorit!


tarta

● 1 tårta, ca 10 bitar

75 g smör eller margarin
1 dl socker
3 äggulor
1 ½ msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
½ dl mjölk

Maräng

3 äggvitor
1 tsk pressad citron
2 ½ dl socker
skal av ½ citron
¾ dl kakaokross, eller hackad mörk choklad

Fyllning

4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
ca 3 tsk fryspulver, Törsleff’s
4 dl djupfrysta bär, tex hallon, blåbär, björnbär och vinbär

Garnering

färska röda vinbär och blåbär
äggvita
socker

Steg 1

Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper. Rör matfett och socker vitt och poröst. Dela äggen, spara vitorna, och rör ner gulorna en i taget och rör smeten slät mellan varje. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Tillsätt sist mjölken och rör varsamt smeten slät. Bre ut smeten jämnt i formen.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Maräng: Vispa äggvitorna med absolut rena redskap tillsammans med citronsaft till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och slät. Vänd sist varsamt ner det finrivna citronskalet och kakaokross. Bre ut marängsmeten jämnt ovanpå chokladsmeten. Grädda i mitten av ugnen tills kakan känns torr och spröd på ytan, ca 25 minuter. Låt den nygräddade bottnen kallna i formen.

Pinocchiotårta

 Steg 2

Lyft upp den kalla kakan ur formen och dela den, genom bakplåtspapperet, i två jämnstora bottnar. Lägg en lätt skärbräda över den ena bottnen och vänd den varsamt uppochner. Dra bort bakplåtspapperet. Lägg ett tårtfat varsamt över bottnen och vänd uppochner igen så att marängen hamnar uppåt. Gör på samma sätt med den andra bottnen, men när bakpapperet är borttaget vänds den med rätt sida upp med hjälp av ytterligare en skärbräda.

tarta2

Steg 3

Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Bre ut ett jämnt lager av grädden, spara grädde så det räcker till ett lager till, över bottnen på tårtfatet. Blanda samman florsocker och fryspulver och strö över de tinade bären under kraftig omrörning tills sylten tjocknar. Om bären avger mycket vätska kan lite mer fryspulver tillsättas. Bärmassan ska hålla marmeladkonsistens. Klicka bärmoset över grädden och klicka eller bre ut resterande vispgrädde.
Pinocchiotårta

Steg 4

För varsamt ovanbottnen av skärbrädan och placera den ovanpå fyllningen.

Pinocchiotårta

Steg 5

Pensla färska vinbärsklasar och blåbär lätt med äggvita och doppa dem i socker. Lägg dem som garnering på tårtan.

Pinocchiotårta

 

Tips!

  • Du kan använda valfria djupfrysta bär. Tänk bara på att större bär kan behöva delas.
  • Kakaokross, även kallat raw cacao nibs, är små bitar från råa kakaobönor. De ger ett knaprigt resultat men kan ersättas med hackad mörk choklad.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...