Annons

Annons

Mordet på skådespelaren Phil Hartman chockade Hollywood

Phil Hartman var död, mördad av sin fru. Den nyheten vaknade Hollywood upp till. I en värld där det mesta kretsar kring film och fiction utspelade sig denna tragedi i allra högsta grad i verkligheten.


phil hartman mördad

Utåt sett verkade Phil Hartman och hustrun Brynn lyckliga, men bakom fasaden fanns en verklighet kantad av alkohol, droger och raseriutbrott.

Phil Hartman blev mördad av sin fru

Klockan var fyra på morgonen den 28 maj 1998.

Någon knackade frenetiskt på dörren till Ron Douglas villa i Los Angeles. Ron gick upp och såg till sin förvåning att det var hans goda vän Brynn Hartman.

Annons

Hon var gift med Hollywood-skådespelaren Phil Hartman och bodde i närheten med sin make och deras två små barn. Brynn brukade vara en glad och solig kvinna, men nu såg hon ut att vara närmast panikslagen.

Gilla Allers på Facebook

– Jag har dödat Phil! skrek hon förtvivlat.

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

– Va? Vad pratar du om? svarade Ron. Han hade känt paret Hartman i flera år, och alltid tyckt att deras äktenskap verkade lyckligt och harmoniskt. Varför i hela friden skulle Brynn ha skjutit mannen hon älskade?

Men Brynn Hartman insisterade att han skulle följa med henne.

– Du måste komma!

Frun grät hysteriskt

De tog var sin bil och körde den korta sträckan till familjen Hartmans lyxvilla i bostadsområdet Encino. På vägen snurrade tankarna i Rons huvud. Han undrade om Hartmans två små barn, Sean, 9, och Birgen, 6, var vakna. Hade de i så fall sett mordet? Men han kunde fortfarande inte riktigt tro att det Brynn sagt faktiskt var sant.

Läs också: Stjärnan Selena mördades av sin assistent

Väl framme ledde den hysteriskt gråtande Brynn honom till parets gemensamma sovrum. I sängen låg den 49-årige Phil Hartman på blodiga lakan. Den populära skådespelaren var skjuten två gånger i huvudet och en gång i ryggen. Tack och lov låg deras två små barn fortfarande och sov i sina rum; de hade inte märkt något.

Svårt chockad gick Ron Douglas ut i trädgården och slog numret till polisen. Men när han återvände till huset hade Brynn försvunnit. Hon hade gått in till sin döde make i sovrummet. Och låst dörren om sig.

Träffades på blindträff

Det hade varit kärlek vid första ögonkastet. Phil Hartman och Brynn – som då hette Omdahl i efternamn – träffades första gången 1986, på en blindträff som hade arrangerats av gemensamma vänner.

Den då 38-årige Phil hade varit gift två gånger tidigare, och hade precis fått en roll i det omåttligt populära tv-programmet ”Saturday night live” där han bland annat gjorde en komisk tolkning av president Bill Clinton. Brynn var tio år yngre, hade en bakgrund som modell och drömde själv om att bli skådespelerska. De blev blixtförälskade, och gifte sig redan året därpå.

Läs också: Lasermannen satte skräck i hela Sverige

Till början såg allt ut att vara frid och fröjd. Phils karriär fick fart tack vare ”Saturday night live”. Han fick snart roller i flera filmer, och började dessutom göra röster till flera karaktärer i den omtyckta, animerade tv-serien The Simpsons.

Samtidigt gick Brynn upp i rollen som mamma – parets son Sean föddes 1989 och dottern Birgen kom tre år senare. När paret Hartman gick på filmpremiärer var det alltid med ett leende på läpparna och med armarna om varandra.
Vänner till paret tyckte att de alltid verkade lyckliga, som att de hade roligt tillsammans.

Skrämde sin omgivning

Men bakom fasaden var verkligheten inte lika okomplicerad. Brynn drömde själv om att bli skådespelerska, och trots att Phil försökte hjälpa henne att få roller kom hennes karriär aldrig riktigt på fötter.

Hon blev frustrerad och kunde bli arg för att hennes make var så framgångsrik medan hon var tvungen att stanna hemma och ta hand om deras barn. Brynn började dricka sig berusad och ta kokain för att dämpa sin ångest, och Phil tvingade henne vid flera tillfällen att söka hjälp på olika rehabiliteringshem för sitt beroende.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Det fungerade ett tag, och när Brynn höll sig nykter var äktenskapet lyckligt. Men i början av 1998 hade hon börjat dricka och ta droger igen. På våren förvärrades hennes beteende. Brynn hade även börjat ta antidepressiva mediciner, som i kombination med alkohol och andra droger påverkade hennes humör. Hon kunde bli så rasande att hon skrämde sin omgivning.

Ville skilja sig

Bara tio dagar före mordet hade paret Hartmans hushållerska sagt upp sig på grund av Brynns häftiga humör.
Brynn och Phil bråkade nästan dagligen. Enligt en väninna till Brynn ville hon vid det här laget skilja sig – men Phil hade vägrat med hänsyn till barnen.

phil hartman mördad

Den tragiska händelsen fick stor uppmärksamhet i Hollywood.

Det sista bråket

Kvällen den 27 maj 1998 började bra. Brynn strålade samman med en väninna på den exklusiva restaurangen Buca di Beppo. Hon drack med måtta, två Cosmopolitan, och var på gott humör. Hon verkade inte bekymrad över något och diskuterade inga problem. Hon gjorde dessutom upp planer tillsammans med sin väninna att de skulle ses även den kommande helgen.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Efter den trevliga middagen åkte hon hem till Phil, och någon gång efter att barnen hade somnat började de bråka. Exakt vad bråket handlade om är okänt, men deras vän Steven Small säger att deras gräl brukade följa ett särskilt mönster.

– För att få hans uppmärksamhet brukade Brynn bli rosenrasande, och när det skedde brukade Phil svara med att helt enkelt gå och lägga sig. Han drog sig undan. Och sedan på morgonen vaknade han upp, och allt hade lugnat ner sig.

Sköts i sömnen

Men det blev aldrig morgon igen i Phil Hartmans liv. Mycket tyder på att han gick och la sig och somnade någon gång efter midnatt. Men i stället för att göra detsamma gick Brynn och hämtade en 38-kalibers pistol som paret hade köpt som skydd mot inbrottstjuvar. Hon sköt ihjäl Phil med tre skott strax innan klockan 03.00. Hon åkte sedan hem till sin vän Ron Douglas och bekände mordet.

Läs också: Bakom vännens goda råd fanns onda avsikter

Strax därefter ringde hennes chockade vän till polisen som kom till huset i Encino inom några minuter. Men då hade Brynn Hartman låst in sig själv i sovrummet tillsammans med den döde Phil. Vare sig Ron eller polisen kunde få henne att komma ut, och mitt i tumultet vaknade parets två små barn. Samtidigt som poliskonstaplarna var upptagna med att eskortera bort de rädda och gråtande barnen från platsen hördes ett skott.

Brynn begick självmord

När de slog in dörren till sovrummet såg de till sin förskräckelse att Brynn Hartman hade skjutit sig själv i huvudet. Hon låg död på sängen, intill sin make. Det såg nästan ut som att de sov.

Under de följande timmarna vaknade Hollywood upp till den ofattbara nyheten: Phil Hartman var död, mördad av sin fru. En älskad skådespelare var död, och två små barn hade blivit föräldralösa inom loppet av bara några timmar.

Läs också: Modekungen föll offer för en galning

I en värld med film och fiction i fokus, hade den fruktansvärda händelsen utspelat sig mitt i deras verklighet. Rita Wilson, fru till Tom Hanks och nära vän med paret Hartman, uttalade sig kort efter mordet.

– Det här är en obeskrivlig tragedi. Nu har två barn lämnats ensamma, utan de två viktigaste människorna i deras liv. Och med ett helt liv av förvirring framför sig.

Text: Jon Forsling
Bild: IBL

Läs också

Hon gömde ett lik i sin trädgård

Leigh Ann Sabine övergav alla sina barn. Till sist övergav hon också sin man, fast på det mest oväntade sätt...

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...