Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSuperperenner för norr

Det är inte svårt att 
med lite trix lyckas med perenner i norra Sverige, 
en del sorter blir till och med bättre än söderut och den korta intensiva odlings-
perioden kan få perenn
rabatten att bli magisk.


Praktlysing och pion omringar bilden på huset med den eleganta vita mjölken, Chamaenerion ‘Album’ i förgrunden. Bondpion eller tidigblommande pionhybrider rekommenderas.

Det är lätt att tro att det tuffa klimatet i norra Sverige, zon 5 till 8, skulle vara svårt för perennerna. Tvärtom kan de flesta med lite omsorg överleva. Och några blir faktiskt bättre tack vare de långa sommardagarna. Riddarsporrarna är kända för att bli mer högresta och intensivt blå, gullstav utvecklas på samma sätt med praktfullt växtsätt och kraftigare gul färg.
Perenner – som ju vissnar ner på vintern – mår bra av ett tjockt snötäcke. Barfrost, vilket drabbar perennerna i södra Sverige, är sämre. Men A och O är att jorden är väldränerad, det är inte kylan i sig som är problemet utan vintervätan. Och utgå alltid från att en perenn mår bättre om den skyddas från blåst.

Annons

Trädgårdssmörboll ‘Alabaster’, höjd ca 60 cm, och söta fjällkåpan, Alchemilla alpina med silvriga bladkanter, höjd 15 cm.

Satsa på tidigblommande perenner

Välj perenner som blommar tidigt. Vissa kan övervintra i norra Sverige men hinner inte blomma, till exempel höstanemon och höstsilverax liksom sena sorter av höstflox och gullris.
Den efterlängtade vårsolen kan ställa till det för växtlighet som luras att vakna för tidigt. Extra känsligt är det i norr där tjälen ligger längre och bistra frostnätter sätter klorna i växter som startar sin tillväxt för tidigt. Se till att skydda med granris eller annat ris och klipp aldrig bort perennens vissna växtdelar på hösten utan låt dem stå kvar som skydd.

Fixa rätt förutsättningar

Att tänka på är att odlingsperioden är ganska kort, 2–3 månader kortare än söderut och att frostnätter under hela perioden inte är ovanligt. Jorden är ofta näringsfattig och jordförbättring är ett måste. Det är också viktigt att skapa bra mikroklimat i sin trädgård och att plantera växterna på rätt plats för deras förutsättningar.
Även om sommaren är kort blir den desto intensivare tack vare de långa ljusa dagarna. Allt växer som tokigt och inte minst perennerna trivs. Sorter som söderut har långt mellan respektive blomningstid, kan här blomma samtidigt vilket ger fantastiska rabatter i juli och augusti.

Så skapar du ett bättre 
växtklimat

Förbättra dräneringen: Står vatten kvar i jorden mår rötterna inte bra. Med dränering blir växten härdigare 
i tunga jordar.
Upphöjda rabatter: Dräneringen blir bättre och jorden värms snabbare.
Vindskydd: Andra växter, som buskar och häckar, 
samt plank skapar lä.
Skydda från vårsolen: Den varma solen kan lura perennen att komma igång trots tjäle och nattfrost. Skydda med ris. Riset hjälper dessutom till att hålla kvar det skyddande snötäcket.

Fotnot: En del av de perennerna vi tipsar om här ingick i Mästarrabatten 2015 som anlades i zon 7. Se mer på perenner.se. Andra har testats av SLU:s forsknings-
station i Öjebyn i Norrbotten.

Bild: Reginald Scholz/Mästarrabatten, Shutterstock

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...