Annons

Annons

Så gör du en söt pepparkaksstuga

Här visar vi dig steg för steg hur du gör en söt pepparkaksstuga – dekorerad med små blommor och godis!


Pepparkakshus steg for steg recept

Gör enkelt ditt eget pepparkakshus med vårt recept och beskrivning steg för steg!

LÄS MER: Finaste pepparkakshusen – massor av inspiration!

Pepparkakshus steg för steg – recept

Bygg ditt eget fina pepparkakshus med vårt recept på pepparkaksdeg och beskrivning steg för steg. Mallar till pepparkakshusets olika delar gör du enkelt själv av tunn och klipper ut i tunn kartong. Du kan också utgå från färdiga delar. Roligt pyssel till jul för både barn och vuxna!

Annons

RECEPT: Pepparkaksparfait med varma lingon

Brun pepparkaka
75 g smör eller margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
1 ½ tsk bikarbonat
7 ½–8 dl vetemjöl

Vit pepparkaka
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
½ tsk malen ingefära
1 finriven bittermandel
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

FILM: Så gör du fint pyssel med pepparkakor!

Kristyr
4 dl florsocker
2 ½ msk äggvita
ett par droppar ättiksprit

Garnering
ev röd hushållsfärg
1 rånstrut
godis och syrliga klubbor
florsocker

1. Brun pepparkaka: Mät upp alla ingredienserna förutom bikarbonat och vetemjöl i en kastrull. Värm upp och rör om under uppvärmning tills matfettet och sockret har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Blanda ihop bikarbonat och 7 ½ dl av vetemjölet och tillsätt. Blanda till en slät deg. Förvara degen inplastad och kylskåpskallt i minst 2 dygn innan den bakas ut.
2. Vit pepparkaka: Rör matfett och socker smidigt. Rör ner ägget. Tillsätt sist alla de torra ingredienserna och arbeta snabbt samman till en deg. Plasta in degen och förvara den kylskåpskallt i minst 1 dygn, men gärna 2.
3. Sätt ugnen på 175°. Ta fram den bruna pepparkaksdegen. Känns den för lös, tillsätt lite mer vetemjöl. Kavla ut degen på bakpapper och ta ut delarna enligt beskrivning, se ruta här intill. Lämna mellanrum mellan varje del. Skär dessutom ut en dörr på ena gaveln och lyft ut dörren med hjälp av stekspade och grädda den vid sidan om. Skär även ut fönster i husväggarna. Sporra upp smala strängar som spröjs till fönstren och fäst dem över fönstren före gräddning. Forma aluminiumfolie i en sked och lägg det under två av takdelarna så att de blir lätt kupiga. Ta ut en mindre cirkel, ca 4 cm, i mitten av plattorna till staketet. Dela ringarna mitt på. Spara degen som blir över. Grädda alla delarna i mitten av ugnen i 12–15 minuter. De större delarna behöver ev lite längre gräddningstid medan mindre delar kan gräddas den kortare tiden.
4. Ta fram den vita pepparkaksdegen och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek. Ta med kakmått ut små kakor, 2–3 cm i diameter. Garnera dem gärna med små kulor av brun pepparkaksdeg. Gör på samma sätt med det som blivit över av den bruna pepparkaksdegen. Du kan även blanda samman de båda degarna slarvigt, rulla ut dem till en smal längd och skära upp i små kakbitar. Eller kavla ut de två degarna mycket tunt och lägga ovanpå varandra för att sedan rulla samman och skära upp. Grädda kakorna i 5–7 minuter i mitten av ugnen.
5. Kristyr: Sikta florsockret och blanda ner äggvita och ättiksprit. Rör samman till en slät glasyr. Konsistensen ska vara segt rinnande. Fyll lite av glasyren i en spritspåse. Spritsa och dekorera alla delarna. Måla gärna röda polkagrisränder ovanpå glasyren med koncentrerad hushållsfärg på en tunn pensel. Låt torka en stund.
6. Stryk lite glasyr på kanterna av gavlarna och långsidorna. Stryk även lite på undersidan och limma samman delarna på bottenplattan. Låt torka en stund. Limma fast takdelarna med hjälp av kristyr. Börja med takplattan med kupiga kanten som ska sitta längst ner på taket. Fortsätt med de raka plattorna och lägg dem så att de lappar över varandra något. Limma sist fast en platta som ligger plant överst. Limma samman skorstenen och fäst den på taket.
7. Limma fast små kakor och godis på huset samt staketen och dörren.Ta bort spetsen, eller ca 1/3, på rånstruten. Fäst struten med kristyr på bottenplattan. När kristyren torkat helt och struten sitter fast, fyll den med godis och klubbor. Sikta gärna lite florsocker över hela huset.

Delarna till pepparkakshuset
Alla delarna till huset ritas och klipps ut i tunn kartong.

2 gavlar, 16 cm breda, 10 cm höga och 17 cm från nederkant till gavelspets.
2 långsidor, 15 cm breda, 10 cm höga.
11 takplattor, 19 cm långa, 2 ½ cm breda.
Bottenplatta, ca 30×40 cm.
Skorsten, 4 delar, 2 ½x2 ½ cm.
Staket, runda plattor, ca 7 cm i diameter.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette NilssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...