Annons

Annons

Pensionärer och polis vinnare i vårbudgeten

Pensionärerna har länge väntat på att få mer i plånboken. De är en av grupperna som räknas som vinnare när regeringen nu presenterat vårbudgeten. Även sjukpensionärer och personer med aktivitetsersättning gynnas av sänkt skatt.


Sänkt skatt för pensionärer och stora satsningar på polis och skola ingår i regeringens vårbudget Bild: IBL

Regeringen har presenterat en vårbudget som bland annat slår fast att Sveriges finanser är i god ordning och att fler kommer i arbete. Arbetslösheten ligger kring 6,6 procent i år och kommer att sjunka till 6,2 procent 2020, enligt siffror som regeringen redovisar.

Annons

Om allt ser ljust ut på den fronten finns det dock andra områden där regeringen vill satsa för att få till en förändring. Under rubriken ”Åtgärder för att stärka tryggheten, välfärden och klimatet” finns satsningar på runt 3 miljarder kronor som regeringen vill göra. Det handlar bland annat om stora satsningar på polisen (700 miljoner kronor) och totalförsvaret (500 miljoner kronor).

Gilla Allers på Facebook

– Att stärka polisen har varit väldigt viktigt. Vi ser att gängkriminaliteten sjunker nedåt i åldrarna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

I vårbudgeten finns även en satsning på 500 miljoner kronor som ska gå till förlossningsvården och kvinnors hälsa.

Vill blidka pensionärerna

Det är sedan tidigare känt att skatten sänks för ca 1,4 miljoner pensionärer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. Detta innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare därmed sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor.

För en ålderspensionär med en pension på 14 000 kronor i månaden, vilket är medianpensionen för kvinnliga ålderspensionärer, kommer skatten sänkas med cirka 200 kronor i månaden Förslaget är redan sänt på remiss och kan träda i kraft från 1 januari 2018.

Sänkningen för pensionärer har varit efterlängtad. Enligt en analys som Swedbank gjort så har svenska hushåll i allmänhet fått mer i plånboken de senaste 14 åren. Pensionärer och arbetslösa har dock halkat efter.

Att det kommer en skattesänkning för just pensionärer inför ett valår är inget underligt, konstaterar Swedbanks privatekonom Arturo Arques i Aftonbladet.

– Det är ingen slump. Det är förmodligen för att blidka pensionärerna som halkat efter.

Dyrare tjänstebilar

Även personer med sjukersättning eller aktivitetsersättning får sänkt skatt. Skattesänkningen uppges innebära sänkt skatt på cirka 1 500 kronor per år, eller cirka 120 kronor per månad, för runt 340 000 personer under 2018.

Samtidigt som vissa grupper får skattelättnader föreslås bland annat högre inkomstskatt för personer som jobbar i Sverige men bor utomlands. Regeringen föreslår även dyrare tjänstebilar och höjd fordonsskatt, framför allt för bränsleslukande modeller.

HÄR ÄR SATSNINGARNA I VÅRBUDGETEN:

Polisen: 700 miljoner kronor.

Försvaret: 500 miljoner kronor.

Förlossningsvård: 500 miljoner kronor.

Klimatet: 500 miljoner kronor.

Grundskolan: 500 miljoner kronor.

Gymnasieskolan: 150 miljoner kronor.

Barn- och ungdomsvård: 150 miljoner kronor.

Barn och ungas psykiska hälsa: 100 miljoner kronor

Källa: Regeringen

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...