Annons

Pekka Heino om att lämna SVT: ”Ett svårt beslut”

Säsongsavslutningen av ”Go´kväll” i december blir Pekka Heinos sitt sista program som anställd på SVT. Nu berättar den folkkära programledaren om familjedramat som bidrog till att han sa upp sig och valt att sluta på SVT.

Mejla
Dela (105)
Pinna

Pekka Heino om att sluta på SVT: ”Ett svårt beslut”

Se Pekka Heino berätta om sitt starkaste minne:

 

En av Sveriges största tv-profiler slår sig ner med en kopp varm choklad på ett kafé. Vi befinner oss på Kungsholmen i centrala Stockholm, ett stenkast från den lägenhet där Pekka Heino, 56, bor tillsammans med maken Erik Kristensen, 52.

Annons

Det har gått några veckor sedan Heino släppte nyheten som slog ner som en bomb i den svenska tv-världen: efter 32 år på Sveriges Television har han valt att säga upp sig.

Pekka Heinos kontrakt med SVT löper ut

Kontraktet med SVT löper ut den sista december i år – sedan går han en fri och osäker framtid till mötes:

Gilla Allers på Facebook

– Väldigt många hörde av sig med reaktioner när jag gick ut med mitt beslut. Alla har varit så snälla och stöttande, många sa: ”Vi förstår, men vi kommer att sakna sig”, säger han.

– Men det är klart att det var ett väldigt svårt beslut att ta. Jag låg vaken flera nätter och tänkte över allt, men på morgnarna kom jag alltid fram till att det kändes rätt, fortsätter han.

Började på Sveriges Radio

En lång och framgångsrik karriär som började på Sveriges Radio 1984 – och som sedan tog fart i början av 1990-talet i och med populära SVT-program som frågesportsprogrammet ”Röda tråden” – går därmed in i ett nytt skede. Över tre decennier senare kan det vara värt att backa bandet och minnas hur det en gång började:

– Det var egentligen en stor slump – eller ödet – som gjorde att jag först hamnade på radio och sedan tv, berättar Pekka.

– 1984 jobbade jag som guide på en sightseeing-tur med buss som gick förbi Radiohuset i Stockholm, och busschauffören tipsade mig om att söka jobb där. Så jag sökte ett jobb som presentatör, gjorde ett röstprov – och fick jobbet, fortsätter han med ett leende.

pekka-heino-om-att-sluta-pa-svt

Go`kvälls programledare: Inger Ljung Olsson, Beppe Starbrink, Linda Olofsson och Pekka Heino.

Pekka Heino gick över till tv

Året därpå tog han steget över till tv, och debuterade som presentatör i direktsändning en sen kväll:

– Jag minns att jag var fullständigt vettskrämd, men att det ändå fungerade ok. Efter ett litet tag kändes det som att jag skulle klara av det. Så här i efterhand känns det också stort att jag blev upplärd av Alicia Lundberg, en klassisk ”hallåa” som gick bort för inte så länge sen, säger han.

Åren gick, och Pekka Heino fortsatte dyka upp i rutan i en mängd olika sammanhang: bland annat som kommentator för Eurovision Song Contest i flera omgångar, och som en alltmer rutinerad ”hallåa”. På senare år har Heino hyllats som en av flera folkkära programledare för SVT:s populära magasin ”Go´kväll”.

pekka-heino-om-att-sluta-pa-svt

Pekka Heino i samtal med kronprinsessan Victoria.

Pekka kom till Sverige från Finland

Men bakom den ofta glada fasaden har det rört sig en grunnande man, vars barndomsår präglades av att han kom till Sverige som invandrare från Finland 1970.

– Jag och min mamma flyttade runt väldigt mycket i min barndom, det har varit en röd tråd i mitt liv kan man säga. När jag var liten var min mormor Irja en trygg punkt i tillvaron, jag var mycket hos henne som barn. Hon bodde ute i den finska skogen, en timme norr om Åbo. Min mamma flyttade till Sverige 1969, och sen kom jag efter ett år senare, berättar han.

Nio år gammal anlände Pekka Heino till Norrköping, utan att kunna ett ord svenska:

– Det område vi flyttade till var väldigt invandrartätt. Det var en finsk pojke i skolan som hette Harri, och han fick bli min tolk i början. Men det tog faktiskt bara ett halvår, sen klarade jag mig själv.

pekka-heino-om-att-sluta-pa-svt

Pekka Heino hoppas på att få jobba med lite av varje efter karriären på SVT.

Någon diskriminering har han inte upplevt.

– Nej, det var en sådan blandning på folk där jag bodde. Men det är klart att det var en del prat om ”finnjävlar”, det var mycket mer segregerat på den tiden. Jag umgicks mest med andra finnar.

Pekka Heino längtade efter en far

Som ensambarn till en ensamstående mamma hände det att Pekka längtade efter en fadersfigur. Men vem hans pappa var hölls hemligt av hans mamma:

– Jag har väl alltid upplevt en viss avundsjuka mot folk som har båda sina föräldrar, även om jag har sett att det så klart kan finnas stora problem även i kärnfamiljer. Men redan som barn undrade jag vem min pappa var.

– Mamma sa åt resten av släkten att inte prata om honom, vare sig med henne eller med mig. Det var först när jag var i 20-årsåldern som jag pratade med några äldre släktingar, och av dem fick jag ett namn på en man som de trodde var min pappa. Men det var på villkoret att jag absolut inte fick säga något till min mamma om det, fortsätter han.

Namnet som Pekka fick var på en finsk man, som han sökte upp och träffade. Men mannen ifråga hävdade att han omöjligt kunde vara Pekkas biologiska far.

– Det var en återvändsgränd; han sa att det inte var han. Ord står mot ord, och jag har ingen aning om hur det egentligen ligger till. Jag är en kopia av min mamma utseendemässigt, så där kunde jag inte få någon hjälp.

Läs även: Kikki älskade inspelningen av Så mycket bättre!

Den komplicerade relationen han har haft med sin mamma har format honom på många olika sätt genom åren, menar Pekka. I början av 2017 ställdes saker på sin spets i deras relation, efter ett uppslitande gräl:

– Jag mådde så dåligt efter det. Jag kunde inte sova på en hel månad, och sen blev jag sjuk. Och då gick det upp för mig att jag inte kunde må så här dåligt längre. Det påverkade mig, mitt jobb, min relation…allt. Så jag tog beslutet att bryta kontakten med henne, berättar Pekka.

Tog beslutet att lämna SVT

Det är möjligt, menar han själv, att detta svåra beslut satte igång en process inom honom som mynnade ut i beslutet att lämna SVT. Pekka tittar ner i sin kopp med varm choklad en stund innan han fortsätter:

– Jag har alltid upplevt mig själv som en trygghetsnarkoman. Det fanns en rastlöshet hos min mor som gjorde att vi flyttade vartannat år i min barndom. Vi bodde på fem olika ställen under våra tio år i Norrköping. Det skapade ett behov av trygghet hos mig, senare i livet, säger han.

– Och då kan man ju fråga sig varför jag säger upp mig från en så trygg anställning som SVT ändå är. Men vad är trygghet, och vad kan man lita på? Vad krävs det av mig för att jag ska få den tryggheten? Finns det kanske saker som jag vill utforska, som inte ryms inom den ramen? Jag kom fram till att jag kanske måste tumma lite på den tryggheten, förklarar Pekka.

pekka-heino-om-att-sluta-pa-svt

Pekka Heino med maken Erik Kristensen.

Vill göra lite av varje efter SVT

Som anställd på Sveriges Television måste man följa ett ganska strikt regelverk, som bland annat gör gällande att man inte får vara med i något politiskt eller kommersiellt sammanhang. Pekka berättar att han ser fram mot en framtid där han ”äger sig själv”, och är fri att göra lite av varje:

– Jag funderade först på att ta tjänstledigt ett år, men de reglerna hade fortsatt att gälla för mig även under min tjänstledighet, säger han.
Så vad gör du då om fem år, om du får välja själv?

– Jag har ingen aning. Grejen är att jag aldrig har kunnat blicka längre fram än kanske ett halvår åt gången, svarar Pekka med ett leende.

Pekkas sista jobb för SVT

Okej, vad gör du om ett halvår då – om du får välja själv?
Pekka skrattar innan han svarar:

– Ja, i så fall är jag förhoppningsvis jättenöjd med det beslut jag har tagit. Jag har något roligt tv-projekt att se fram emot, jag har fått göra några roliga konferencierjobb och har några fler jobb inbokade, jag har jobbat som moderator, kanske speaker…jag hoppas att jag gör massa olika saker.

Läs även: Rapport-ankaret Ulf Wallgren blev yogalärare

En sak är säker: I och med säsongsavslutningen av ”Go´kväll” den 12 december gör Pekka Heino sitt sista program som anställd på SVT.

– Det kommer att bli lite jobbigt. Jag kommer nog att tänka: ”Åh, nu är det sista gången vi repeterar, nu är det sista gången jag hälsar välkommen…”
Kommer du att gråta?

– Det är mycket möjligt, säger Pekka med ett leende.

Sen skrattar han till:

– Jag hoppas det, för då blir det bra tv! Nej, jag skojar bara.

 

Text: Jon Forsling


Bild: Stefan Nilsson, IBL, Stella Picture

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...