Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga3 vanliga sjukdomar på päronträd – och vad du gör åt dem

Päronträd kan liksom alla andra växtligheter drabbas av sjukdomar. Här får du veta mer om vanliga växtsjukdomar på päronträd. Du får också tips på hur du kan bekämpa och förebygga angrepp.

Mejla
Dela (2)
Pinna

päronträd sjukdomar

Päronrost visar sig först som ilsket orangegula fläckar på bladen, på baksidan blir det senare upphöjda, spetsiga taggar fulla av sporer som sedan sprids vidare till enar där sjukdomen övervintrar.

3 vanliga sjukdomar på päronträd

Päronrost

Päronrost är tyvärr en mycket utbredd svampsjukdom som är svår att komma till rätta med. Den visar sig som orange fläckar på blad och frukter. Bladen kan falla av. Sjukdomen sprids mellan päron och några en-arter (bland andra sävenbom, kinesisk en och himalaya-en) på vilka de övervintrar.

Annons

Åtgärd: Enarna måste tas bort, vilket kan vara en omöjlig uppgift eftersom svampsporerna sprids lång väg. Förebygg genom att beskära päronträdet så att kronan är luftig och att ta bort angripna blad direkt.

Skorv

Precis som äpplen kan päron få svampsjukdomen skorv. Problemen är vanligast under kalla och regniga vårar och höstar. Både frukt, knoppar, blad och skott angrips. Skorv ger sprickor och missbildningar på frukten. På grenarna syns angreppen som en svullnad som kan spricka.

Åtgärd: Ta bort sjuka grenar under vintern. Kratta upp angripna blad och frukter, de ska inte läggas på komposten.

Pärongallmygga

Ganska snart efter blomningen kan de små päronkarten svullna upp och blir svarta. Orsaken är att pärongallmyggan lagt ägg, som utvecklats till larver, i frukterna. Angreppen kan komma flera år i rad eftersom larverna förpuppas i marken under trädet.

Åtgärd: Lägg ut dukar under trädet redan vid blomningen för att samla upp karten som faller ner, då bryts larvernas livscykel genom att de inte får en chans att komma ner i jorden.

Text: Jytte Boch och Susie Helsing
Bild: Jytte Boch

Läs också

Beskärning av päronträd – så lyckas du

Beskarparontrad1

3 bladproblem – detta är orsaken

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...