Annons

Annons

Paret grävde upp ett lik – för kärlekens skull

KRIMINALFALLET: Molly Daniels bekräftade för polisen att det förkolnade liket i den utbrända bilen var hennes man. Men trots att deras gemensamma barn förlorat sin pappa och Molly mist sin man visade hon inga tecken på sorg...

Mejla
Dela (14)
Pinna

krimmare-lik

Clay fick svälja flera gånger och vända bort ansiktet för att inte kräkas. Han och Molly hade hjälpts åt att gräva upp kistan, de hade tvingat upp locket och när han nu försökte lyfta över den förruttnade kroppen föll den isär. Det som en gång hade varit 81-åriga Charlotte Davis hade förvandlats till en förtvinad och förmultnad mumie. Stanken var obeskrivlig. Till sist lyckades de ändå på något sätt få över de sönderfallande likdelarna i bagageluckan.

Annons

Molly, 21, och Clay, 24, pustade ut några sekunder i den ljumma Texaskvällen innan de startade sina bilar och sakta rullade ut från den öde lantkyrkogården. De svängde höger och körde sedan hela vägen till Burnet innan de tog väg 29, mot hemmet i Leander.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Brände upp bilen

Efter en halvtimmes körning, ungefär halvvägs hem, stannade de till på en öde del av landsvägen, alldeles intill en ravin.
De lyfte upp den döda kroppen och trädde sedan hjälpligt på ett par jeans, placerade en keps på huvudet och satte till sist ett par gymnastikskor på de halvt förmultnade fötterna. De placerade kroppen på förarsätet och dränkte sedan in den i tändvätska.

Clay slängde in en brinnande tändsticka genom det öppna fönstret och tillsammans knuffade de sedan det brinnande fordonet över kanten och ner i ravinen. Uppifrån vägen såg de hur enorma lågor slog ut genom fönstren och efter bara några sekunder var bilen övertänd. De hoppade in i Mollys bil och körde därifrån.
Planen hade lyckats, saken var klar, problemet löst. Det var de övertygade om.

Letade efter sin man

Den första polisen som kom till olycksplatsen den där kvällen i juni 2004 blev genast misstänksam. Där fanns inga bromsspår på vägen och inga tecken på en kollision eller något annat som hade kunnat förklara varför bilen hade kört av vägen. Efter en liten stund anlände en ung kvinna till platsen. Hon presenterade sig som Molly Daniels och berättade att hon var ute och letade efter sin man som var spårlöst försvunnen sedan kvällen innan.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Personen som hade suttit inuti bilen var bränd intill oigenkännlighet – allt som återstod var en förkolnad torso och resterna av två fötter. Men Molly kunde identifiera det utbrända bilvraket som sin mans Chevy Cavalier och kände även igen resterna av den gymnastiksko som den sönderbrända bilföraren hade haft på ena foten.
Fallet tycktes glasklart. En ung man hade dött i en tragisk olycka. 21-åriga Molly Daniels hade blivit änka och parets två små barn var faderlösa.

Märklig reaktion

Men snart började den ena märkliga omständigheten efter den andra dyka upp i utredningen. Till att börja med visade den tekniska undersökningen att det knappast hade varit fråga om någon vanlig trafikolycka. Bilen hade antänts med hjälp av tändvätska – olyckan var alltså iscensatt. Men av vem? Och varför?

Läs också: Den vackra kemisten blev hans livs misstag…

En snabb koll av Clay visade att han helt nyligen hade dömts för att sexuellt ha ofredat två barn. Bara tre dagar efter den dödliga kraschen skulle han börja avtjäna sitt fängelsestraff. Kunde det vara en tillfällighet?

Utredarna tyckte också att Molly reagerade märkligt lugnt på det faktum att hennes man just hade förvandlats till en askhög i en fruktansvärd bilkrasch. Hon svarade lite förstrött på deras frågor och visade inte några tecken på sorg eller chock. Kanske fann hon tröst i det faktum att Clay hade en livförsäkring som innebar att hon nu kunde inkassera 110000 dollar.
Det var med andra ord många märkligheter kring fallet med Clay och Molly Daniels. Och ännu märkligare skulle det bli.

Avslöjande DNA

Någon månad efter bilolyckan började utredarna få märkliga samtal från flera av Clays vänner och bekanta. Någon påstod sig ha sett Clay komma körande i en bil på landsvägen utanför Austin. En annan hade fått för sig att hon hade sett honom i en affär i en galleria. Känslan av att något inte stod rätt till blev allt starkare och utredarna bestämde sig för att dna-undersöka kroppen som hade hittats i bilvraket. Svaret dröjde flera månader, men det visade sig att tiden hade varit välinvesterad. Analysen visade att det inte var Clay Daniels som hade omkommit i bilolyckan.

Läs också: Modekungen föll offer för en galning

Utredarna var övertygade om att Molly hade känt till detta ända från början, så de bestämde sig för att övervaka den unga kvinnan. Det var ett drag som nästan omedelbart skulle ge resultat. En dag gick hon till en lunchrestaurang och träffade en ung man som poliserna tämligen omgående kände igen – trots att han hade färgat håret svart. Det var Clay Daniels.

Gjorde research

När polisen stormade in på restaurangen för att gripa det unga paret förnekade de båda all kännedom om den fejkade bilolyckan eller försäkringsbedrägeriet. Clay Daniels till och med förnekade att han var Clay Daniels, men alla försök till att prata sig ur knipan var förstås dömda att misslyckas.Speciellt med tanke på de minst sagt besvärande uppgifter som polisens tekniker lyckades få fram från Mollys dator.

Under månaderna före bilbranden och Clays fejkade död hade hon ägnat åtskilliga dagar åt noggrann research på internet. ”Hur fejkar man ett dödsfall”, ”Kroppsidentifikation i Texas” och ”Hur startar man en bilbrand” var ett par av de sökningar som polisen lyckades rekonstruera. Hon gjorde också grundliga eftersökningar rörande begravningsplatser och kyrkogårdar i närområdet.

Läs också: Svart magi skulle ta livet av frun

Fejkad identitet

På datorn hittade teknikerna också ett avslöjande mejl som hon hade skickat till en viss ”Jake” – det namn som Clay hade valt för sin nya fejkade identitet. ”Jake, om du läser detta har vi bestämt oss för att sätta vår plan i verket. Jag hoppas du vet att jag älskar dig!” skrev Molly i mejlet.

Under förhören blottlades hela den morbida historien. Paret avslöjade att de ville få ut försäkringspengarna och undvika Clays fängelsestraff. De hade letat upp en enskilt belägen begravningsplats, hittat en lämplig grav och sedan använt kroppen för att fejka Clays död.

Förhören avslöjade också att Molly bara någon månad efter Clays påhittade död hade presenterat sin nye pojkvän för barnen, som då var fyra och ett år gamla. Pojkvännen hette Jake, sa mamman, och särskilt fyraårige Caleb måste ha blivit tämligen förvirrad, för visst var det pappa som steg in genom dörren? Pappa med svart hår.

Dömdes till fängelse

Planen hade varit att så småningom ta sig till Mexiko och starta ett nytt liv där. Men parets otålighet och polisens noggranna arbete kullkastade planerna och både Molly och Clay dömdes till 20 års fängelse. Under rättegångarna framkom det tydligt att Molly hade varit pådrivande och planerat alltsammans och sedan övertygat sin make att sätta planen i verket.

I efterhand har hon dock inte kunnat förklara vad som fick henne att göra det. I en intervju med NBC säger hon att hon drevs av viljan att hålla ihop familjen. Och så lägger hon till, efter en stunds betänketid:
– Och så gillar jag att fixa saker.

Text: Jakob Hydén
Bild: IBL

Läs mer
Bakom änkans tårar låg en kylig sanning

Min man levde dubbelliv

Jörgen blev pappa mot sin vilja

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...