Annons

Annons

Paj med blomkål och rökt skinka

Här är bästa receptet på matig paj med blomkål, rökt skinka och cheddarost. Perfekt både som lunch och kvällsgott!


Paj med blomkal och rokt skinka recept

Gott om blomkål är det i vår matiga paj som även innehåller rökt skinka och cheddarost – mums!

• 1 paj • 45 min + 30 min i ugn

Pajskal
100 g smör
½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 litet blomkålshuvud, ca 500 g
ca 75 g rökt skinka
2 ägg
2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 ½ dl grovriven cheddarost
torkad eller färsk timjan

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pajskal: Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt mjöl och salt och nyp ihop till en grynig deg. Tillsätt vattnet och arbeta ihop snabbt. Tryck ut degen jämnt och tunt i en pajform, ca 20 cm i diameter, och låt stå i kylskåp ca 45 minuter.
3. Koka blomkålshuvudet, skär buketter av det och lägg på en tallrik. Finstrimla skinkan.
4. Vispa ihop ägg och mjölk och finhacka vitlöken och smaksätt med den, salt och peppar.
5. Lägg blomkålsbuketter i pajskalet och lägg på skinka och riven ost. Häll över äggstanningen och strö över torkad eller färsk timjan.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter tills pajen är genomgräddad.

Tips!
Servera gärna pajen ljummen tillsammans med en fräsch sallad och kvisttomater.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson

 



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...