Annons


Allers-Tradgard-loggaPå andra sidan häcken: fyra av tio stör sig på grannen

Med trädgårdssäsongen kommer också det otvungna umgänget med grannen på andra sidan häcken. Men gräsklipparljud och skräpiga gräsmattor kan vara en källa för irritation, enligt Trädgårdsbarometern.

Mejla
Dela (82)
Pinna

– Nej, nu går skam på torra land! Bild: Trädgårdsbarometern

Efter vinterdvalan kommer det obligatoriska vårbruket i gång i svenska trädgårdar. Våren öppnar också upp för ett helt nytt umgänge och kontakt med grannarna. Men umgänget över häckar och staket kan också ge upphov till motstridiga känslor. Det är trädgårdsmaskiner som väsnas okristligt tidigt och grannar som låter sin tomt förfalla.

Annons

Läs också: John Taylor: Så väljer du rätt häck till trädgården

Buller från granntomten värst

Nu har Trädgårdsbarometern 2017 tagit tempen störningsmoment som hotar grannsämjan i Sverige. Enligt undersökningen, som bygger på svar från runt svenska 250 hus- och villägare under februari 2017, är det tydligen bullriga trädgårdsmaskiner som är den största källan till irritation. 57 procent av de tillfrågade anser i alla fall att det är ”oväsen när jag vill ha lugn och ro” som är värst. I samma kategori anser 52 procent att det störigaste är grannar som inte håller ordning på sin trädgård. Elva procent stör sig, å andra sidan, på att grannen är för pedantisk med sin trädgård.

Var fjärde tiger still

I undersökningen har svenskarna även fått svara på hur de reagerar på störningen. Det vill säga om de tar upp störningsmomentet med grannen. Var fjärde (26 procent) valde att hålla tyst för att bevara grannsämjan. 14 procent uppgav att de, minsann, skulle säga ifrån.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: 9 kvinnliga uppfinnare som påverkar våra liv – varje dag

Det finns dock ett stort mått av självinsikt i undersökningen. Var femte svarade i alla fall att de någon gång skämdes för hur den egna trädgården ser ut.

Undersökningen har genomförts av Yougov på uppdrag av Andreas Stihl Norden AB

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...