Annons

Annons

Cecilia lyckades övervinna sin kroniska smärta

Ofta är det inte smärtan i sig som är det värsta, utan hur den påverkar livet. Det finns olika sätt att förhålla sig till kronisk värk. Som att söka smärtlindring eller att gilla läget och fokusera på det som faktiskt funkar. Det sistnämna gjorde Cecilia, 34, när hon stod hon inför valet att bli sjukpensionär.


Cecilias kroniska värk gjorde att hon riskerade att bli sjukpensionär.

Cecilias kroniska värk gjorde att hon riskerade att bli sjukpensionär.

Jag har segrat över värken!

När Cecilia Cederlund, 34, lyfter sina hantlar framför en grupp med träningssugna Umeåbor firar hon en dubbel seger. På både det mentala och kroppsliga planet har hennes livskvalitet nått oanade höjder efter många år då smärtan begränsade hennes liv allt mer. Hon, som aldrig kunde delta på vare sig friluftsdagar eller skolgympa och bara orkade springa ett par hundra meter, driver i dag ett gym.

Kronisk smärta

Cecilia har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. Hon lider av led- och nervsmärtor som är kroniska.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Jag har träffat mängder av läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och psykologer, det har gjorts utredningar och tester men jag har aldrig fått någon diagnos. Jag har kronisk smärta, kanske fibromyalgi. Genom barndom och uppväxt har jag fått höra att jag inte kan göra det och inte det. Till slut var mitt självförtroende i botten och jag skämdes över min värk.

Sjukpension

När Försäkringskassan föreslog sjukpension fick Cecilia panikkänslor, hon kände sig oduglig. Hon ville ju klara av att bidra till försörjningen av sina och maken Fredriks två barn Vide, 9, och Alve, 6. Därför valde hon att gå i motsatt riktning.

Läs också: Läkarens frågor var förbryllande…

Cecilia hade läst lite böcker om mental utveckling och självkänsla. I dem hämtade hon kraften att som 27-åring bestämma sig för att den kroniska värken inte längre skulle få förminska hennes liv.

– Författaren och coachen Mia Törnblom skrev att hon kräktes första gången hon sa något bra till sig själv. Näst intill så var det för mig. Jag var skakig och gråtig, men kunde hon så kanske jag också kunde förändra mitt liv.

Tog kommandot över smärtan

Bara några år efter att Cecilia tog kommandot över smärtan har hon genomfört en livsförändring som gett hela familjen ett nytt liv.

– När jag ser tillbaka på tiden då min man Fredrik fick bära alla matkassar, hänga tvätten, dammsuga och lyfta barnen medan jag var sängliggande i värk känns det nästan overkligt. Jag orkade inte lyfta barnen när de var bebisar, de fick lära sig att klättra upp i min famn när jag satt ner.

Trött av smärtmedicin

Alla smärtmediciner gjorde henne dessutom deppig och extra trött. Hon hade hamnat i en negativ spiral.

Men i stället för att bli sjukpensionär bestämde sig Cecilia för att ta reda på vad hon klarade av.

Läs också: Michelles plötsliga död var ett mysterium

– Något långt universitetsprogram visste jag att jag inte skulle klara av, men det borde finnas någon annan utbildning som jag kunde fixa. När jag kom i kontakt med en kvinna som höll i coachkurser med mental träning fann jag vad jag letade efter.

– Hon stärkte mig i tron på att jag skulle klara det, utbildningen blev som en terapi för mig och efter kursen fick jag börja jobba 25 procent i hennes företag.

Läs även: Olika sätt att behandla smärta på! 

Försökte bli stark i kroppen

När väl det första steget, att stärka självkänslan, var taget började Cecilia fundera på om det inte fanns annat som hon skulle klara, bara hon vågade pröva. Som att börja träna, att bli stark i kroppen.

– Då hade Vide precis börjat cykla och jag ville klara av att springa ikapp honom. När jag började jogga orkade jag inte ens springa i en minut, och efteråt hade jag ont i hela kroppen. Men jag hade bestämt mig och fortsatte envist att träna.

Läs också: Plommon ger starka ben

Förut hade hon inte ens kunnat drömma om att sätta sin fot på ett gym. Hon kände sig inte värd att vara där, mindervärdeskomplexen satt djupt rotade i henne. Men snart skulle hon komma att ta även steget in i gymvärlden.

I dag inte bara tränar Cecilia på gym, sedan två år driver hon och Fredrik ett eget träningsställe, Urstark, i Umeå där de bland annat leder gruppträningspass.

– Visst händer det att jag har sämre dagar då värken hindrar mig från att göra alla rörelser. Men jag skäms inte längre, utan då förklarar jag för min träningsgrupp hur läget är och berättar hur övningen ska utföras i stället för att visa själva rörelsen.

En fysisk förebild

Nu för tiden tar Cecilia bara smärttabletter vid något enstaka tillfälle.

– Förut vek jag mig för värken, jag la mig ner. Nu vet jag att värken inte är farlig. Jag ser till att röra mig i stället. Träning stärker inte bara muskler, den stärker mig mentalt också.

En annan stor och viktig vinst är att hon nu kan vara en fysisk förebild för sina barn.

Läs också: Jag är fri från smärtan från whiplash-skadan

– Jag är inte den där mamman som bara ligger och har ont. Nu drar jag dem i pulka, leker med dem och till och med lyfter dem. Men jag är inte dumdristig, jag struntar i att hoppa på studsmattan, skrattar hon.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Torbjörn Jakobsson 

Läs också

Olika sätt att behandla kronisk värk

Avslappningsövningar är ett sätt att behandla kronisk smärta.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...