Annons

Oväntade ingrediensen i Mandelmanns julkorv: ”Nordisk rosmarin”

När paret Mandelmann firar jul lämnas ingen utanför – såväl djur som människor blir omhändertagna och får lite extra kärlek. Och naturligtvis spelar maten en central roll i julfirandet. Inte minst julkorven är ett stående inslag, och den innehåller en minst sagt en oväntad ingrediens.

Mejla
Dela (65)
Pinna

Stoppa korv med Mandelmanns

På julafton är det Marie och Gustav Mandelmann som är julvärdar i TV4-studion. Men redan tidigare under julveckan kan tittarna få ta del av parets julfilosofi. I ”Mandelmanns julspecial” som sänds den 19 december, bjuder Marie och Gustav på sina bästa tips inför högtiden.

Annons

Gustav Mandelmann i ”Mandelmanns julspecial”. Bild: TV4

När det vankas jul på gården Djupadal på skånska Österlen ser paret Mandelmann till att alla får del av julkänslan. Fåren och korna blir ompysslade och får smaka på härliga juläpplen, hundarna Saffran och Siri får lite extra kärlek och alla parets vänner bjuds in till en härlig julfrukost med mat och dans kring granen.

Mandelmanns julkorv

Julmaten har förstås en viktig roll hemma hos Marie och Gustav Mandelmann. Marie kokar egen kryddstark glögg och så tillverkar hon och Gustav gårdens speciella korv – Trotjänarkorven. Den görs på kött av djur som funnits med länge och tjänat gården väl.

– Ett jättebra sätt att ta hand om kött är att göra korv av det. Och då kan man ju med fördel använda kött från äldre djur. För varför ska allting vara gjort på det spädaste, finaste köttet som är jättedyrt? Man får jättefint kött från äldre djur också, men du ska göra rätt grejer av det, säger Gustav Mandelmann.

Gustav och Marie Mandelmann tillverkar korv i ”Mandelmanns julspecial”. Bild: TV4

Läs också: Mandelmanns gåva till Bianca Ingrosso efter hånet

Marie Mandelmann är inne på samma spår.

– Jag tycker att det är en respekt mot de djur vi har haft här på gården att verkligen använda dem hela vägen. Om jag vet vad jag stoppar i en korv, då vet jag att det blir bra kvalitet, säger hon i programmet.

Oväntade ingrediensen: ”den nordiska rosmarinen”

I den här korven är det kött från en av gårdens tackor som utgör huvudingrediensen. Ner i smeten åker också bröd, lök, vitlök, ingefära och chili.

– Något av det tråkigaste som finns överhuvudtaget, och på jul i synnerhet, det är tråkig korv. Alltså korv som inte säger något, som inte har attityd, säger Gustav Mandelmann.

Det gäller att inte stoppa korvarna för hårt, då kan de spricka. Bild: TV4

Läs också: 5 härliga citat från Marie Mandelmann

Färska örter är en annan favoritsmaksättare i Mandelmans julkorv. Timjan kan man skörda även vintertid, tipsar Marie Mandelmann om – bara sopa bort snön först. Rosmarin åker också ner i korvsmeten. Men om man inte har några färska örter att tillgå, går det bra ändå enligt Gustav Mandelmann.

– Har man inte det, då får man ta den nordiska rosmarinen, det vill säga granbarr.

Röker korven i skorstenen

Gustav Mandelmann klipper av en liten grankvist. Sedan klipper han försiktigt ner barren i köttkvarnen.

– Man kan ansa dem lite. Som när man tar med skäggtrimmern ungefär!

Granbarr är Nordens rosmarin, enligt Gustav Mandelmann. Bild: TV4

Marie Mandelmann tipsar om att inte stoppa korven för hårt, för då spricker lätt fjälstret, den tarm som håller ihop hela korven. När korven är stoppad och klar får den åka in i kylen över natten.

Marie Mandelmann visar upp de stoppade korvarna, som ska rökas i skorstenen. Bild: TV4

Egentligen är de redo att hoppa ner i stekpannan direkt sen, men Marie och Gustav har en alldeles speciell plan för sina julkorvar.

– Nu när det är jul vill man ju ha det där lilla extra och därför ska vi skorstensröka de här!

”Mandelmanns julspecial” sänds tisdagen den 19 december klockan 20.00 i TV4.

 

Missa inte

Glädjebeskedet på Mandelmanns gård: ”Det är en sådan lättnad”

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...