Annons

Annons

Oväntade böterna som kan stå dig dyrt i vintertrafiken

Översnöad registreringsskylt, dåligt skrapade rutor och snö på taket. Det är några av de "vardagliga" försyndelser som kan ge böter i vintertrafiken.


Bild: IBL

Bild: IBL

När Stockholmspolisen redovisade resultatet av en trafikkontroll i veckan var det inte bara fortkörare som drabbades av böter eller indraget körkort. Tre bilar rapporterades för att registreringsskylten var oläslig av snömodd, rapporterar Expressen. En enkel förseelse som hade tagit 20 sekunder att åtgärda men som kan kosta kosta 1500 kronor i böter.

Annons

Och det är inte den enda oväntade boten bilisten kan råka ut för i vinter.

Dåligt skrapade rutor

Dålig uppsikt innebär att bilisten är en trafikfara. Vid en olycka i Landskrona i höstas blev en äldre dam påkörd på en parkeringsplats. Olyckan var inte allvarlig men polisen misstänkte föraren för vårdslöshet i trafik eftersom rutorna var dåligt skrapade och omhändertog körkortet på plats.

Snö på taket (eller motorhuven)

Snö på taket kan räknas som ”bristfälligt förankrad last”, enligt trafikförordningen. Det finns dock inget fast mått för hur högt snötäcket ska vara för att utgöra en fara. Det blir en bedömningsfråga för trafikpolisen.

Snötäckta lampor

Trasiga lampor, eller lampor som inte syns tillräckligt på grund av snö och slask, är också en fara i trafiken som kan ge böter. Beroende på lampa kan det kosta upp till 1600 kronor i böter.

Gilla Allers på Facebook

Snö på bilen är lätt att åtgärda med borste eller skrapa. Men översnöade hastighetsskyltar är en annan femma. Vissa bilister har friats när de kört för fort med hänvisning till att skyltarna varit översnöade och andra har fällts, enligt SVT.

I våras fälldes till exempel en man i Värmland för fortkörning i ett ärende där skylten varit översnöad. Mannen fick 1 500 kronor i böter efter att ha blivit registrerad av en fartkamera när han körde åtta kilometer för fort. Föraren borde ha känt till att bashastigheten på den aktuella vägen var 70 kilometer i timmen, resonerade tingsrätten, enligt NWT.

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...