Annons

Så enkelt får du ordning på röran hemma

Säg hej till ditt nya välorganiserade, och lättstädade, hem!

Mejla
Dela (2)
Pinna

organisera hemma tips

Det är lite av ett mysterium hur det går till, egentligen, röran som uppstår i våra hem. Det kan ofta kännas som att vi storstädade igår, och ändå ligger prylar spridda över golv och bord i hela huset.

Annons

Vi lär dig att identifiera de 5 värsta och absolut vanligaste bovarna bakom röran. Se fram emot ett organiserat hem som dessutom blir betydligt enklare att städa tack vare fler tomma ytor.

Organisera hemma – 5 tips på bovar som ställer till det

Tidningar!

Vi ÄLSKAR tidningar, men de har en tendens att hamnar lite varstans och skapa oreda. Lägg tidningarna på ETT ställe och avsätt tid för att läsa dem varje vecka, över en kopp kaffe på söndagsförmiddagarna, till exempel. När du har läst färdigt – ge dem vidare och riv ut de sidor som du vill läsa igen och spara i plastfickor i en pärm.

Garderoben

Denna eviga röra med alla dessa plagg… De flesta av oss har många kläder hängandes, men använder egentligen bara en bråkdel av dem. Känner du dig osäker på hur mycket du faktiskt använder? Gör så här: När du har använt ett plagg; häng tillbaka det men med hängarens krok vänd åt motsatt håll jämfört med hur du hänger de andra. Efter några månader blir det tydligt vilka plagg du faktiskt använder och vilka som bara hänger där och som du faktiskt kan göra dig av med eller lägga undan…

Välgörenhet

När du börjar få ordning på röran kommer du att märka att det blir en massa saker ”över” och dessa bör du antingen sälja, eller skänka till dem som behöver dem bättre än du. Om du är osäker på om du VERKLIGEN vill göra dig av med den gamla tröjan eller vasen loppisen i somras eller inte, kan du ha två lådor med saker du funderar på att göra dig av med. I den ena lådan lägger du sådant som du definitivt vill bli av med, och i den andra sådant du är mer osäker på. Vänta ett tag tills du känner dig säker och antingen tar det ur lådan igen, eller faktiskt gör dig av med det. Under tiden har prylarna ett ställe att ligga på, utan att stöka till ditt hem i onödan.

Posten…

Få saker stökar väl till det så mycket som alla dessa fönsterkuvert som ligger och dräller på köksbord, hallgolv, i soffor och andra ställen där vi öppnar posten. Du kommer undan stöket genom att skaffa två lådor att ha nära ytterdörren. Den ena lådan är för återvinning, i den hamnar allt som bara kan åka direkt till pappersåtervinningen, och i den andra lägger du viktig post som du behöver ta itu med senare. Du kan också slippa all onödig post genom att sätta upp en ”ej reklam, tack”-skylt på brevlådan, de allra flesta butiker har appar och hemsidor där du kan se deras erbjudanden om du inte vill missa dessa. Du kan också kontakta din bank och se vilka företag som erbjuder e-faktura, då skickas räkningarna direkt till ditt konto och du slipper posten helt.

Kökslådorna…

Här känner vi nog ALLA igen oss! Kökslådorna är knökfulla med pastaslevar, potatisskalare, nötknäckare, korkskruvar, bestick och konservöppnare – allt i en enda salig röra. Men handen på hjärtat, hur ofta använder du allt det här, egentligen? Det finns ett enkelt sätt att få koll. Gör så här: Sätt en stor plastbalja på diskbänken och töm kökslådorna i den. När du behöver en slev eller liknande tar du den ur plastbaljan och när du har använt, och diskat, den så lägger du tillbaka den i kökslådan, upprepa detta med alla saker du använder. Efter en månad har du koll på vilka saker du använder ofta nog för att deras plats i lådan ska vara motiverad. Resten kan du ta ställning till om du faktiskt behöver överhuvudtaget, eller kan lägga på ett mer undanskymt ställe i köket tills det är dags att ta fram.

Källa: Tip Hero
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Små knep för nystädat-känsla

varstada-puff

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...