Annons

Dottern har hjälpt Henrik att hantera olyckan

När Henrik råkade ut för en arbetsplatsolycka 2011 gick han ner för räkning. Men för några år sedan insåg han att han måste förändra sitt liv och lärde sig mindfulness. För dottern Emma är han den perfekta pappan, med rullstol och funktionshinder.

Mejla
Dela (82)
Pinna

Olyckan fick Henrik att förändra sitt liv

Emma och pappa 
Henrik gungar 
tillsammans. Sedan olyckan har Henrik omvärderat sitt liv bland annat tack vare mindfulness.

Olyckan fick Henrik att förändra sitt liv

Emmas pappa är en fena på att göra pärlplattor. Och han har en cool elscooter. Men hon gillar inte när han kör på bakhjulen med sin rullstol. Därför gör han det inte så ofta när hon är hos honom. Men när han är ensam är det inte omöjligt att han tar en runda på bakhjulen …

Annons

Henrik Stoubaek Karstensen bor i Augustenborg på ön Als i Lilla Bält, öster om danska Jylland. 2011 inträffade olyckan som förändrade hans liv. Henrik var på jobbet när hans fot klämdes mellan två truckar och sedan dess har han konstant ont i foten. Smärtan gör att han inte kan arbeta och han kan inte längre syssla med sin passion – att vara deltidsbrandman.

Men han har sin älskade dotter Emma. Hon är hos honom varannan helg samt några dagar till i veckan. Emma är anledningen till att Henrik fortfarande lever.

Var arbetsnarkoman

Henrik var 23 år när han fick veta att han skulle bli pappa. Då levde han inte längre tillsammans med Emmas mamma, som var 19 när hon blev gravid.

– Jag är gammaldags. Jag trodde på kärnfamiljen, äktenskapet och hela det paketet. Så jag kunde inte se hur vi skulle kunna bli föräldrar när vi inte levde ihop. Men Emma kom till världen och sedan dess har hon varit det viktigaste i mitt liv, säger Henrik.

Mer gripande läsning: Hugo räddades av sin lärare

Innan Emma föddes var Henrik något av en arbetsnarkoman. Han var den unge mannen som älskade allt som hade med motorer att göra. Allt som kunde tas isär och sättas ihop på nya sätt var Henriks specialitet. Och han erkänner att han nog inte var lätt att leva med.

Olyckan fick Henrik att förändra sitt liv

Henriks funktionshinder är inget hinder för att ta sig fram på ett coolt sätt, som här på den egenkonstruerade cykeln med rullstolen på släp.

Rastlös person

– Jag köpte detta hus på en exekutiv auktion när jag var 19 år. Det var ett billigt hus. Här fick jag ett eget hem, men jag har inte ägnat så mycket tid åt att inreda det. Jag har mestadels hållit mig i verkstaden. Under den tiden brukade jag alltid stå och äta. Jag hade inte tid att sitta ner. Jag byggde på mitt hus, gick till jobbet och arbetade som deltidsbrandman.

Sommaren 2011 var han färdigutbildad CNC-operatör (ett slags maskinskötare). Han började söka jobb direkt både hemma och utomlands.

– Jag drömde om att jobba på oljeplattform i Norge och tjäna de stora pengarna, men tog det första jobbet jag fick på en fabrik. Jag hann vara där i 13 dagar, berättar Henrik.

Opererad fyra gånger

Den 19 oktober 2011 var en ganska vanlig dag på jobbet. Henrik stod vid en truck och gjorde sitt jobb. En kollega kom körande på en annan truck, men såg inte Henrik där han stod.

Kollegan brakade rakt in i Henrik vars fot klämdes fast mellan de två fordonen.
På sjukhuset sa de att Henrik fått en kraftig stukning i foten och han fick ett särskilt stöd för den.

Mer gripande läsning: Zandra tvingades amputera sitt ben när hon var 12 år

– Jag hade starka smärtor i foten och 14 dagar efter olyckan blev jag inlagd och opererad. Det visade sig att min fotled var krossad, berättar Henrik.

Sedan dess har han blivit opererad fyra gånger. Den senaste operationen ägde rum på en specialklinik. Nu kan inte läkarna göra mer för honom.
Smärtorna är det svåraste att hantera. De finns alltid där.

Fick sluta på jobbet

Den 19 oktober blev sista arbetsdagen för Henrik och efter det var han inte samma glada kille som tidigare.
– Jag var arg och bitter. Varför hände detta mig? Jag försökte gå på min fot, men det var omöjligt på grund av smärtan.

– Jag har gått från läkare till läkare, fyllt i papper, blivit opererad, gått med rollator och försökt få jobba igen. Jag ville ju gå tillbaka till mitt jobb. Jobbet var en sån stor del av mitt liv.

Mer gripande läsning: Ida blev döv över en natt

– Emma var bara en månad när jag blev skadad. Jag kunde inte ta hand om en bebis, jag kunde inte ens ta hand om mig själv. Men min före detta flickvän var guld värd under denna period. Hon tog sig an vår dotter och vi kom överens om att när jag klarade av att vara pappa så var jag välkommen tillbaka. Vi har alltid haft en bra relation. Jag är Emmas pappa, och det kommer jag fortsätta att vara.

Olyckan fick Henrik att förändra sitt liv

Precis som före arbetsplatsolyckan och innan han fick sitt funktionshinder gillar han att hänga i verkstaden och att reparera saker.

Snedbelastade foten

Det var en kaotisk tid för Henrik. Förutom att han hade ont brottades han med att inte kunna arbeta, inte kunna vara deltidsbrandman – och inte kunna ta hand om sitt barn.

Han gick på din dåliga fot vilket ledde till att han snedbelastade ryggen, något som gjorde honom ännu sämre. Han träffade en ny kärlek, men hon lämnade honom. Tillvaron kändes hopplös.

Vändpunkten kom för ett par år sedan när hans mamma föreslog att han skulle besöka en terapeut. Kanske kunde hon hjälpa honom? Och det kunde hon.

Mindfulness hjälpte

Eller så var Henrik redo att se livet på ett annat sätt.
– Det var första gången jag hörde talas om mindfulness. Förr hade jag skrattat och sagt att det tror jag inte på.

Men man behöver ju inte tro på att det hjälper. Det innebär bara att jag lärt mig ett nytt sätt att tänka, meditera och acceptera mig själv. Terapeuten hjälpte mig att försonas med mitt liv. Att inse att jag inte kan få tillbaka mitt gamla liv, att smärtorna är här för att stanna. Att jag lever här och nu. Att jag har en dotter som behöver mig, så om jag vill vara en del av hennes liv är det här och nu som gäller.

Mer gripande läsning: Johanna fick en ny lever i sista stund

Detta fick Henrik att samla ihop delarna av sitt liv och skapa sig ett nytt. Han är medlem i en förening för rullstolsburna, har utbildat sig till produktionstekniker och söker nu jobb. Men han kan bara jobba några timmar om dagen. Mer än så orkar han inte.

Rullstolen självklar

Emma är den viktigaste personen i hans liv. Hon är 5 år och har aldrig känt sin pappa utan rullstol – och hon bryr sig inte om han tar sig fram på hjul eller ben. Det har lärt Henrik något om sig själv.

– Min vardag är annorlunda än jag föreställde mig, men det är en bra vardag. Jag vill gärna visa andra smärtpatienter och funktionshindrade att det går att få ett gott liv även om det inte blev som man tänkte sig.

Henrik rullar ut en presenning över det fina parkettgolvet i vardagsrummet och kör sedan in trädgårdstraktorn där. För var ska han annars ställa den? Han tar hand om och reparerar saker. Intresset och känslan för motorer har han fortfarande kvar.

Men när Emma kommer lägger han det åt sidan. Nu ska det pysslas pärlplattor, tecknas, göras köttbullar och snackas om det viktiga som hänt på förskolan. Och om pappa får som han vill blir det en tur med elscootern, men först måste han lova att hålla alla hjulen på marken …

Text: Grete Johannsen
Svensk bearbetning: 
Lisa Södergren

Bild: Birger Vogelius 
och privat

 

Läs också

Lotta förlorade två barn i Dalaröbranden: ”Livet är jättetufft, men det går”

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...