Annons

Nyttigare potatis skapad av svenska forskare

Potatisen är en riktig favoritknöl. Nu har svenska forskare utvecklat en potatis som är nyttigare än "vanlig" potatis.

Mejla
Dela (27)
Pinna

Svenska forskare har skapat nyttigare potatis

Från början var potatisen en vacker blomma innan vi kom på att knölen även kunde ätas.

Nyttigare potatis har skapats av svenska forskare.

Bild: Shutterstock/IBL

Nu har växtforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en helt ny potatis med en stärkelse som är mer hälsosamma än i den vanliga potatisen. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften Food Chemistry.

Annons

Potatisen innehåller en hög halt av så kallade resistent stärkelse. Enligt forskarna fungerar den resistenta stärkelsen som kostfibrer när den passerar kroppen. Stärkelsen sänker glukosnivåerna och insulinreaktionerna vilket sätter bra fart på magen. Den gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll, vilket kan leda till viktminskning.

Nyttigare när den kokas

Forskarna upptäckte också att potatis blir ännu nyttigare om den kokas.

– En ytterligare analys visade att om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligare, säger doktoranden Xue Zhao i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet.

Doktoranden Xue Zhao med en påse potatismjöl av den nya potatisen. Bild: Gleb Dotsenko

Forskarna hoppas att upptäckten ska få stor betydelse för forskare som vill utveckla stärkelse för hälsosammare mat och andra ändamål.

Eftersom potatisen tagits fram genom genetisk modifiering är det svårt att få den godkänd i EU. Forskarna arbetar nu vidare med en annan metod för att ta fram en potatis med liknande egenskaper.

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL och Gleb Dotsenko

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Missa inte: 4 oväntade saker du kan använda potatis till


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...