Annons

Annons

Nygräddade saffransbullar!

Mejla
Dela (1)
Pinna

saffransbullar

Åh, vad vi har väntat på att få baka lussebullar och njuta av dem alldeles nygräddade och fulla av saffranssmak!

 

Saffransbullar

● ca 40 st

150 g smör eller margarin
1 1/2 dl vit sirap
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ägg
1 kuvert saffran, 0,5 g
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Pensling och garnering

1 ägg
Russin

Annons

1. Börja med att röra smör eller margarin och vit sirap ljust och poröst.
2. Smula jästen i en bunke, värm mjölken fingervarm och häll den över. Rör om så jästen löses upp. Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen. Tillsätt ägget.
3. Stöt saffranet med saltet till fint pulver i en mortel. Tillsätt det i degspadet.
4. Tillsätt 10 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men lös fördeg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 40 minuter. Lägg russinen att dra i lite vatten eller apelsinsaft medan degen jäser, så blir de inte brända under gräddningen sedan.
5. Blanda ner resten av matfettsblandningen och vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig.
6. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i mindre bitar. Rulla ut bitarna till längder och forma till lussebullar.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och tryck ner russinen i dem. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7–8 minuter.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...