Annons

Annons

Nyårsdag är inte sig lik utan Ivanhoe på tv

Att se på Ivanhoe på nyårsdag har blivit en lika stark tradition som Kalle Anka på julafton. Varför filmen blivit så populär är lite oklart. Ivanhoe själv, Anthony Andrews, är förbluffad: - Att den blivit kult är bortom min fantasi!


ivanhoe-film-tv3-nyarsdag

En filmklassiker. En kyss blir det mellan Ivanhoe och Rebecca. Bois-Guilbert är Ivanhoes förhatlige motståndare. Bild: TV3

Filmen Ivanhoe är sedan 1982 en tradition på nyårsdagen

När filmen Ivanhoe i regi av Douglas Camfield kom 1982, var det ingen som kunde ana att den skulle bli en klassiker – i Sverige.

Filmen bygger på Walter Scotts roman Ivanhoe och den visades för första gången i svensk tv 31 december 1982.

Annons

Handlingen känner ni nog igen – för visst hör du till dem som sett filmen ett otal gånger?

Korsfararen Ivanhoe kommer hem från det heliga kriget och kastas in i en maktkamp om Englands tron. Ivanhoe, Anthony Andrews, möter den kloka och vackra judinnan Rebecca, spelad av Olivia Hussey, som räddar hans liv efter att han skadats i en tornering. Känslor uppstår och Ivanhoe slits mellan kärleken till Lady Rowena, Lysette Anthony, och Rebecca. Frågan många ställer sig är om han valde rätt kvinna…

TV3 tog över traditionen

Varför svenskarna tagit filmen till sig på ett så speciellt sätt vet man inte. Kanske för att vi gillar traditioner?

Mellan 1982 och 1993 visades filmen på SVT. I början i december eller tidigt i januari, men efter ett antal år blev nyårsdagen tradition. Från 2003 tog TV3 över traditionen och självfallet visas den även nyårsdag 2017 i TV3 kl 15.15.

Skådisarnas hälsningar

Anthony Andrews har berättat i SVT om hur udda han tycker att det är med svenskarnas kärlek till filmen:

– Det är bisarrt för mig att svenskarna har öppnat sina hjärtan på ett så fantastiskt sätt, berättar han.

– Det är inte den bästa rollen. Du spenderar den mesta av tiden i en mask och resten av tiden döende. Så det är en väldigt tråkig roll.

Sam Neill gör rollen som tempelherren Brian de Bois-Guilbert i filmen. Även han förundras över Sverige.

”Svenskarna, välsigne dem, har återigen bevisat att, trots att de är bland de mest rationella av människor, en gång om året ÄR de galna – när de ser på Ivanhoe”, skrev han på Twitter i fjor.

Men häromdagen slog han till med en ny tweet när han fick höra att filmen ska visas igen.

Sam Neill säger också att han gladeligen står ut med att vara ”den mest hatade människan i Skandinavien” i ett par timmar.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...