Annons

Nu släpps fler nya pengar!

Nu får innehållet i din plånbok ett delvis annorlunda utseende. Spana in de nya mynten och sedlarna här!

Mejla
Dela (17)
Pinna

Sveriges nya mynt

Sol, vind och vatten – Ted Gärdestads hitlåt har inspirerat designen av de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten, som kommer ut i handeln den 3 oktober. På framsidan ståtar som vanligt kung Carl XVI Gustaf medan siffersidorna pryds av solstrålar, en liten virvelvind och vågor i sann Gärdestad-anda.

Annons

Slantarna är nickelfria och lättare än sina föregångare. De har också fått gyllene glans: 1- och 2-kronorna har ett ytskikt av koppar medan 5-kronan strålar som guld.

ny 100- sedael

Samtidigt släpps två nya sedelvalörer, även de med kändistema: 500-kronorssedeln frontar Birgit Nilssons ansikte och 100-lappen Greta Garbos. Femhundringen lyser snäppet rödare än den tidigare varianten medan den gamla gråaktiga hundralappen nu blir glatt ljusblå.

ny 500- sedel

De nya papperspengarna tillverkas av bomullsfibrer och har detaljer i koppartryck för att synskadade lättare ska kunna skilja dem åt. Sedlarna har också krympt några millimeter i storlek.

Men tjuvhåll inte alltför länge på dina gamla pengar! Efter den sista juni nästa år är det bara 10-kronan som kan användas. Resten – både mynt och sedlar av äldre modell – blir ogiltiga.

I snitt lär svenska hushåll ha 800 kronor i mynt hemma, men det har blivit allt svårare att växla in dem. Bankernas myntautomater är borta sedan länge och kontoren tar ofta ut feta avgifter för att växla in slantarna. Bästa sättet är ofta att handla upp dem – även om kön bakom dig grymtar irriterat.

Mynt som hunnit bli ogiltiga vill inte ens Riksbanken ha. ”Mynten kan betraktas som metallskrot och kan därför lämnas till metallåtervinning”, skriver banken på sin webbplats.

Av Anna Lundegårdh, aretrunt.se
Bild: Shutterstock

Läs också

Hur länge ska man stötta med pengar?

pappadotterpuff

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...