Annons

Annons

Nya metoder mot åderbråck

Mejla
Dela (9)
Pinna

 åderbrockI Allers berättar vi om Karin, 67 år, som i många år plågats av åderbråck. Men nu går hon en ny vår till mötes! Karin bestämde sig för att genomgå en ny metod på Kärlkliniken i Göteborg. Hon opererade båda benen på en gång, operationen gjordes under lokalbedövning och tog bara en timme! Läs mer om Karin i veckans Allers och om de nya metoderna här nedan.

Annons

 

Bo Risberg

Bo Risberg, professor i kärlkirurgi vid Kärlkliniken i Göteborg, är först i landet med att använda ånga, skum och lim för att få bukt med åderbråck.

Metoden med så kallad kateterteknik erbjuds än så länge bara på privata mottagningar, men utvecklingen går framåt och tekniken kommer att nå även den offentliga sjukvården.

Hur tar man bort åderbråck?

Det finns i dag många varianter för att ta bort åderbråck. Den metod som använts i över 100 år är en öppen kirurgi, som kallas stripping. Läkaren öppnar då i ljumsken och drar helt enkelt ut hela det ytliga vensystemet. Denna teknik används fortfarande, men den medför sjukskrivning, risker för blödningar och infektioner. Vi har i dag bättre metoder att ta till, de så kallade kateterteknikerna.

Vad är kateterteknik?

Det finns olika varianter men alla metoderna går ut på att förstöra blodkärlet där åderbråcken sitter. En kateter förs in i venen under ultraljudskontroll och därefter förstörs kärlväggen med någon av de olika metoderna. Det finns idag bland annat laser, radiofrekvens, ånga och skum. Snart ska vi även börja använda lim för att klistra ihop kärlväggarna.

Vad händer vid behandlingen?

När man för in ånga eller laser i ett blodkärl är det värmen som liksom kokar eller löder sönder kärlet. Det kemiska skummet gör att kärlet klibbar ihop och sedan skrumpnar. Lim skickar man in i katetern och limmar helt enkelt ihop kärlet.

När patienten kommer på återbesök och vi tittar med ultraljud på hur det ser ut i benet syns ofta ingenting där det yttre vensystemet har funnits. Det har skrumpnat ihop och försvunnit.

Får det några följder att man tar bort blodkärl?

Man klarar sig fint utan det ytliga vensystemet och dess åderbråck. Vi har en enorm överkapacitet när det gäller vensystemet i kroppen. Blodet hittar nya vägar.

Behövs någon efterbehandling?

Nej, de nya teknikerna är väldigt enkla att utföra och kan göras under lokalbedövning. Efteråt har man bara ett millimeterstort ärr där katetern satts in. Patienten kan gå härifrån så fort operationen är klar och behöver oftast ingen sjukskrivning.

Kan åderbråcken komma tillbaka?

Ja, det kan de. Nya åderbråck uppkommer av kärlnybildning från ”slumrande” kärl i underhuden. Vissa personer har lättare för att få åderbråck. Varför vet vi inte, mer än att det till viss del är ärftligt. Om man märker att åderbråcken kommer tillbaka bör man ta kontakt med läkare innan de blir stora, så kan de lättare tas bort.

 

Åderbråck – vad är det?

* Ungefär var tredje svensk lider av åderbråck, både kvinnor och män.

* I benen finns ett ytligt vensystem, som ligger i underhuden, och ett djupt som går på djupet i muskulaturen.

* Huvudkärlen är stora och lilla åderbråcksvenerna, det är i den lilla man vanligtvis får åderbråck.

* Blodkärlen är försedda med ett flertal klaffar som ser till att blodet bara kan transporteras i en riktning, nämligen tillbaka till hjärtat.

* Vid åderbråck blir det en svaghet i venväggen så att kärlet vidgar sig och klaffarna inte kan sluta tätt.

* Det medför att blodtransporten tillbaka till hjärtat blir ineffektiv och att blodet stockar sig i benen. Det kan orsaka smärta, spänning och känslan av tunga ben.

* Så länge det djupa vensystemet är friskt och utan proppar kan man ta bort de yttre venerna där åderbråcken sitter.

* Blodet hittar nya vägar in i det djupa vensystemet på sin väg tillbaka till hjärtat.

Text: JESSIKA DEVERT

Bild: ANNA EDLUND, PRIVAT

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...