Annons

Nya metoden mot Parkinson: Stamceller sprutas in i hjärnan

Ännu finns ingen bot mot Parkinsons sjukdom. Nu håller forskare runtom i världen på att testa en ny metod där stamceller sprutas in i hjärnan på patienterna, rapporterar Vetenskapsradion.

Mejla
Dela (28)
Pinna

Varje år drabbas 20 000 personer i Sverige av den obotliga Parkinsons sjukdom. Ofta börjar det med att patienten börjar röra sig långsammare. Senare tillkommer ofta skakningar, darrningar, muskelstelhet och sämre balans.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

Nu har forskare börjat titta på möjligheten att transplantera in stamceller hos den sjuka patienten. Tanken är sedan att stamcellerna ska utvecklas till fungerande nervceller.

Metoden botar inte patienten eller skyddar de kvarvarande cellerna, däremot kan den bromsa förloppet. Förhoppningen är att kunna hjälpa patienter som drabbas av Parkinsons sjukdom tidigt i livet, rapporterar Vetenskapsradion.

Spruta in celler i huvudet

Men det finns en hel del problem att överbrygga, enligt forskarna. Malin Parmar, professor i utvecklings- och regenerativ neurobiologi vid Lunds universitet, liknar det hela vid ett tårtbygge.

Gilla Allers på Facebook

– Om man på nyårsfest ska ha med en sådan här jättefin sju lager hög tårta, så är det väldigt svårt att sätta ihop den här tårtan hemma och sedan frakta den på bussen, säger hon till Vetenskapsradion.

Tanken är att stamcellerna som sprutas in i hjärnan ska växa till fungerade nervceller när de väl är på plats i huvudet. I stället för en hel tårta skickar forskarna ingredienserna och receptet, för att återgå till tårtliknelsen.

Bild: Shutterstock/IBL

Just nu pågår försök på olika håll i världen. Forskare i Japan använder sig av hudceller, samtidigt som forskare i Lund, vid Cambridge och i New York använder embryonala stamceller från befruktade ägg som de utvecklar till nervceller.

Men än är det en bra bit kvar innan metoden är klar att användas.

– Det här är första gången som pluripotenta stamcell ska transplanteras in i hjärnan. Man vet inte vilken dos och man vet inte heller hur väl patienter tolererar de här cellerna, säger Malin Parmar till Vetenskapsradion.

 

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL

 

Missa inte: Svenska forskare kan ha hittat förklaringen till ALS

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...