Annons

Ny studie: Håll vätskebalansen – håll vikten!

Det verkar finnas ännu en god anledning att dricka ordentligt i värmen!

Mejla
Dela (71)
Pinna

uttorkning

Nu verkar det finnas ännu en god anledning att ställa ifrån dig läsken och ta fram vattenflaskan istället.

Enligt en studie som nyligen publicerades i the Annas of Family Medicine, kan det finnas ett sammanhang mellan vårt BMI och hur bra vår vätskebalans är.

Undersökte urinen

Studien är gjord vid universitetet i Michigan, USA, där läkaren Tammy Chang och hennes forskarkolleger har gjort en nationell hälsoundersökning av nära 9 500 vuxna personer. I studien undersökte forskarteamet försökspersonernas vätskenivåer baserat på urinprov.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Studien visade att personer som inte hade en sund vätskebalans, ofta också vägde mer och hade 1.59 gånger högre sannolikhet att lida av fetma.

Tänkbar förklaring

Du ökar mättnadskänslan när du dricker vatten. Ett sedan länge känt viktminskningsknep är att dricka ett glas vatten före maten om man vill gå ner i vikt. Det fungerar, visar en studie från Harvard.

Det gäller förstås att det är med just vatten man reglerar vätskebalansen. Då väljs också mer kaloririka alternativ – så som läsk, vin, juice och öl – bort.

Andra faktorer

Enligt Chang kan man dock inte dra slutsatser baserat endast på hur mycket vatten man dricker.

– Hur mycket vatten som krävs för att du ska ha en bra vätskebalans beror på din kroppsstorlek och många andra faktorer som aktivitetsnivå och vilket klimat du lever i, sa hon till CNN.

Även om den nya studien inte visar på samband mellan vätskebalans och viktnedgång, menar Chang att det är en indikation på att vätskebalans bör få mer uppmärksamhet.

Källa: Woman’s Day
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så mår du bra i sommarvärmen

kroppsstolt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...