Annons

Annons

Ny studie: Ditt liv passerar i revy innan du dör

Livet passerar visst i revy framför dina ögon precis innan du dör. Det framgår av en färsk studie.


Hollywoodvarianten må vara överdriven. Men en ny studie pekar på att livet visst passerar i revy framför dina ögon precis innan du är på väg att ta ner skylten.

Bild: Science Photo Library/IBL

Bild: Science Photo Library/IBL

Forskare vid Hadassah University in Jerusalem började med att djupintervjua sju personer som haft en nära-döden-upplevelse. Utifrån resultatet sammanställde de sedan ett frågeformulär som 264 personer med liknande erfarenheter fick besvara, skriver The Telegraph.

Annons

I fiktionens värld är det förstås inte ovanligt att återblicken spelas upp i kronologisk ordning. Verkligheten verkar dock vara en annan.

Flera svarspersonerna beskrev hur ordningen på minnena verkade helt slumpartad. I vissa fall verkade minnena också dyka upp exakt samtidigt, hävdade deltagarna.

Ett annat vanligt fenomen var att minnena dök upp från en annan persons synvinkel, enligt studien.

Tappade tidsuppfattning

Deltagarna beskrev även hur begreppet tid helt saknade meningen i samband med nära-döden-upplevelsen.

”Det fanns ingen linjär utveckling, det fanns inga tidsgränser… Det kändes som jag var där i flera hundra år. Jag var inte i tid och rum så frågan känns omöjlig att svara på”, skriver en av deltagarna som citeras av The Telegraph.

Bild: Ismo Pekkarinen

Bild: Ismo Pekkarinen

En annan beskriver det som att upplevelsen pågick i ett ögonblick och tusen år – samtidigt.

Enligt forskarna kan fenomenet kopplas till i vilken del av hjärnan som minnena lagras. Delarna där minnena sparas påverkas inte lika starkt av blod- och syrebrist vid allvarliga olyckor som andra delar. Detta innebär också att de är bland de sista hjärnfunktionerna som slutar fungera.

Studien, som nu publicerats i ”Consciousness and Cognition”, bryter i princip helt ny mark eftersom det inte finns särskilt mycket forskning som förklarar nära-döden-upplevelser.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...