Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaNy lista – Här är de bästa bären för svenska trädgårdar

Efter flera års provodling med har experter kommit fram till vilka bär som funkar bäst i svenska trädgårdar. Nu presenteras resultatet av arbetet. "Det svenska bärsortimentet behöver till viss del förnyas" säger Birgitta Svensson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.


Blåbär av sorten amerikanska sorten Pelle E ger ”riklig avkastning”. Bild: Lars Torstensson/EPS.

Sedan några år tillbaka jobbar experter från bland annat SLU med att studera ett omfattande sortiment av nya och gamla bärväxter på tre olika ställen och växtzoner: Balsgård i Skåne, Rånna i Västergötland och Öjebyn i Norrbotten.

Annons

Syftet är att identifiera vilka sorter som bör sorteras bort och vilka sorter som bör läggas till i svenska trädgårdar.
– Dels håller många äldre sorter inte längre måttet – bland annat på grund av sjukdomskänslighet, dels finns det nya sorter som är goda och håller hög kvalitet, säger Birgitta Svensson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och ledare för projektet Framtidens sorter av frukt och bär.

Gilla Allers på Facebook

 

’Botanitjeskaja Ljubitelskaja’ ”en mycket produktiv rysk havtornssort med stora bär som mognar i slutet av augusti till början av september”.

Nu finns forskarnas slutsatser presenterade i ett faktablad där de mest odlingsvärda bärsorterna för svenska förhållande finns listade. Det är 28 utvalda sorter av havtorn, krusbär, svarta, röda och vita vinbär, hallon, björnbär och blåbär.

De nya sorterna är provodlade i minst tre växtzoner, zon 1, 3 och 5, och bedömda som odlingsvärda. Det vill säga att de är relativt lättodlade, motståndskraftiga mot sjukdomar och att bären smakar bra.

– Resultaten i faktabladet ger oss kunskap att välja de mest odlingsvärda sorterna som passar de egna odlingsförutsättningarna. Något som förstås ökar sannolikheten för ett lyckat odlingsresultat, säger Ulf Nilsson från FritidsOdlingens Riksorganisation.

Här är fem bär från topplistan

Golden Queen, gult sommarhallon

Pelle E, amerikanskt blåbär

Martlet, engelska krusbär

Öjebyn, svart vinbär

Loch Tay, skotska Björnbär

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...