Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaNu kommer de låga, söta klematissorterna!

Nu ser vi allt fler klematis som marktäckare eller perenner. De svenska sunda sorterna är rikblommande och supersöta i kruka eller rabattkant.


Kajsa

KAJSA är superfin i kruka. Den här har stått så här i två säsonger och håller sig i fint, nätt format. Massor av blommor ganska lång tid.

Klematis är verkligen en användbar växt. Den senaste tiden har flera svenska lågväxande sorter presenterats. En del är perfekta för kruka, eller är trevliga att ha i kanten på en rabatt. Några växer på raka stjälkar och är mer perennlika.

Annons

De säljs som E-plantor vilket är en kvalitetsmärkning att de är friska och särskilt bra för svenskt klimat.

Klematis TINDRA EPS_800

TINDRA är kompaktväxande och lämpar sig därför till kruka eller marktäckning i en rabatt. Blåvioletta blommor från maj till augusti. E-planta. Zon 4.

Klematis TUVA EPS_800

TUVA blommar i april och maj med rent vita dubbla blommor. Kan blomma igen, men återhållsamt. Har tuvlikt växtsätt och passar därför bäst i stenparti, kruka eller rabatt. E-planta. Zon 4.

Krukvänliga sorter

KAJSA (Atragene-Gruppen) har funnits några år och är bra för marktäckning. Blommorna är rödvioletta, nickande – och många! Det blir sedan söta fröställningar som ser ut som mjuka bollar. Blommorna doftar gott.
Den är svagväxande och kan därför planteras i kruka. Planteras den i rabatt blir dock rankorna högre. Blommar i maj-juni. Kommer tillbaks med en andra blomning. Zon 4.

Gilla Allers på Facebook

Två andra klematis i samma grupp som funkar fint i kruka är blåvioletta TINDRA och vita, dubbelblommiga TUVA.

Hedda 2 HB_800

HEDDA blir inte mer än omkring en halvmeter hög.

Hedvig 2 HB_800

HEDVIG blir upp mot 120 cm hög.

Klematis för perennrabatten

Två nya klematis som inte klättrar, ur Integrifolia-Gruppen, finns nu ute i handeln. Båda är fina i en perennrabatt eller i kruka. HEDVIG blir 60–120 cm hög och blommar riklig och doftande i rosa juni–augusti.
HEDDA blir 50–60 cm hög blommar i blått, juni–augusti och doftar också.
Båda sorterna vissnar ner och ska beskäras hårt. Zon 3–4.

John Taylor tipsar! Smarta naturliga klematisstödLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...