Annons

Annons

EU förbjuder glögg med rom och whisky!

Glögg kryddad med rom, calvados eller whisky? Nej tack, säger EU och stoppar de sorterna.


glogg

Först vill EU stoppa krokiga grönsaker och svenska snuset. Senast var det grytlappen som synades i sömmarna. Nu är det vinglöggen som får en lektion av EU, den får inte kryddas med till exempel rom, whisky eller calvados. Konjak är däremot ok!

Stort test: Årets bästa glögg 2016

Strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllne dosor. Framöver ska druvor vara druvor också – framförallt i glöggbuteljer. Basta!

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det är nya EU-regler som gör att vinglögg bara ska få innehålla smaksatta råvaror från druvor, skriver Svenska Dagbladet. Samma regler gäller  för aromatiserade viner inom EU.

Strikta regler runt glögg

Vinglöggen måste vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor, men inte spetsad med sprit från sockerrör, äpplen eller  sädeslag. Den  måste framställas av rött eller vitt vin vin och ska vara smaksatt med i huvudsak kanel och/eller nejlika och alkoholhalten får inte vara lägre än sju procent.

I starkvinsglögg kommer alkohol få tillsättas – men bara om den är gjord på druvor. Därför kommer inte glögg spetsad med rom, calvados eller whisky vara tillåten längre. Cognac däremot går bra eftersom det är destillerat av vindruvan.

Men det går att komma kring förbudet – bara man tar bort alla alla ord med glögg på etiketterna. Blossa kommer till exempel att kalla sin starkvinsglögg med rom för ”Blossa Trestjärnig Silver”. På Systembolaget kommer den spritspetsade före detta glöggen att kallas för ”uppspritad  dryck”.

Följ Allers på Facebook och Instagram för berörande läsning, roliga tips och goda recept.

Text: Maud Holmberg Klyft, hemmets.se
Bild: Shutterstock

Läs också

Här är årets glöggsmak från Blossa

blossa

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...