Annons

Annons

Nu chockhöjs elavgiften för en miljon kunder

Elbolagsjätten Eon höjer sina avgifter med tio procent den första juli, skriver Dagens industri. En miljon kunder berörs enligt tidningen.


Prishöjningen drabbar runt en miljon svenskar. Bild: IBL

Den första juli höjer Eon sina elavgifter med i genomsnitt tio procent, det rapporterar Dagens industri.

För en normal villaägare som använder 20 000 kilowattimmar per år, betyder beslutet att avgiften höjs med en tusenlapp årligen. En kund som bor i lägenhet får i sin tur betala i snitt 240 kronor mer per år, skriver tidningen.

Annons

Expressen rapporterar att det sedan tidigare står klart att också Ellevio, före detta Fortum energi, höjer sina avgifter med fem procent under juni månad.

Tre anledningar till höjningen

Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon elnät, förklarar höjningarna av elpriserna så här för Expressen:

– I grund och botten är det tre anledningar. Det ena är att vi fortsatt vill jobba jättemycket på att förstärka våra nät och öka leveranssäkerheten på landsbygden, det är jätteviktigt. Vi vill inte ha kunder med lång och många avbrott, säger han.

– Den andra anledningen är att vi ser att det blir mer och mer trångt i näten i städerna. Vi behöver bygga ut kapaciteten i de större städerna. Den tredje orsaken är energiomställningen. Fler och fler bygger solceller och vindkraften kommer att öka.

”Kunden har inget att säga till om”

Han säger att det är tråkigt att höja avgifterna, men att ”någon måste betala” för energiomställningen.

Enligt Dagens industri har Eons kunder fått höjda avgifter med i snitt 25 procent under en femårsperiod. Framför allt i Kramfors har kunderna drabbats hårt. 4 000 kunder får där två avgiftshöjningar inom loppet av ett halvår.

Höjningen upprör Villaägarnas riksförbund.

– Eon utnyttjar det svaga regelverket som råder på den här monopolmarknaden. Kunden har inget att säga till om. Det är inte rimligt att plocka ut de vinster som dessa monopolister gjort de senaste åren, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna till Aftonbladet.

Text: Minna Wallén-WidungLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...