Annons

Annons

Nu börjar Det stora fågeläventyret


Deltagare från vänster: Elsy-Britt Schmidt, Henrik Kruusval, Måns Karlsson, Martina Haag, Bathina Philipson, Pav Johnsson, Gigi Sahlstrand (sittande) Maria Olsson, Anders Bagge, Martin Emtenäs (programledare), Niklas Aronsson, Vanessa Falk, Frida Johnsson, Armand Krajnc, Donat Hullmann och Daniel Norberg.

Deltagare från vänster: Elsy-Britt Schmidt, Henrik Kruusval, Måns Karlsson, Martina Haag, Bathina Philipson, Pav Johnsson, Gigi Sahlstrand (sittande) Maria Olsson, Anders Bagge, Martin Emtenäs (programledare), Niklas Aronsson, Vanessa Falk, Frida Johnsson, Armand Krajnc, Donat Hullmann och Daniel Norberg. Bild: Baldur Bragason/SVT

Det stora fågeläventyret utmanar svenskarnas fågelkunskaper

Gillar du att titta på fåglar, kändisar och galna upptåg? Då är Det stora fågeläventyret något för dig.

I programmet tävlar sju kända profiler i olika grenar som alla är förknippade med fåglar. Det blir fotouppdrag, artkunskap, fågelmemory och en massa andra uppdrag där det gäller att samla så många poäng som möjligt. Förlorarna röstas ut tills bara tre lag återstår. De reser till Peru där de ska hitta den mytomspunna kondoren.

Annons

Gemensamt för deltagarna är att de alla är nybörjare då det gäller fågelkunskap. Till sin hjälp får de varsin fågelexpert. En av deltagarna är programledaren från Landet runt, Henrik Kruusval som tävlar tillsammans med Elsy-Britt Schildt, en kvinna som fågelskådat sedan barnsben.

Henrik Kruusval tävlar tillsammans med ornitologen Elsy-Britt Schildt. Bild: Baldur Bragason/SVT

Henrik Kruusval tävlar tillsammans med ornitologen Elsy-Britt Schildt

– Jag har ett allmänt naturintresse men har nog aldrig varit särskilt intresserad av just fågelskådning. Men när jag blev tillfrågad att vara med beskrev de programmet som en blandning av Let’s Dance och Mästarnas mästare – det kunde jag såklart inte motstå, berättar Henrik.

Fågelskådar-vänner

Inspelningen av Det stora fågel-
äventyret avslutades förra året, men Henrik och de andra deltagarna har fått skriva på kontrakt som förbjuder dem att avslöja några hemligheter från programmet.

Däremot berättar Henrik gärna att han fått en ny vän i fågelskådaren Elsy-Britt Schildt, Henriks så kallade superornitolog.

Varje deltagare i programmet paras ihop med en erfaren fågelskådare, och 61-åriga Elsy- Britt räknas till den mest erfarna eftersom hon är äldst i sällskapet.

– Jag anade att jag skulle paras ihop med henne eftersom jag har någon märklig dragning till äldre erfarna kvinnor, säger Henrik och skrattar.

Elsy-Britt arbetar till vardags som överläkare på onkologen i Kalmar.

–Mitt fågelintresse började då jag var 12 år och fick en extremt fågelintresserad lärare. Han lycka-
des få med fåglar i alla ämnen. På musiken fick vi lyssna till olika skivor med fågelsång, på geografin fick vi lära oss till vilka länder de flög om hösten och på gymnastiken cyklade vi till olika fågelsjöar, berättar Elsy-Britt som sedan dess varit helt såld på de bevingade djuren.

Flyttade till fågelskådarnas paradis

Så pass såld att hon för några år sedan bestämde sig för att flytta från Skåne till Öland som räknas som fågelskådarnas paradis nummer ett.

– Jag pendlar 15 mil tur och retur varje dag från mitt hem till Kalmars lasarett, men det är faktiskt en riktigt trevligt biltur, säger Elsy-Britt.

Hon förklarar att hon får vara med om många tunga upplevelser på sitt arbete.

– Då är det skönt att stanna till på vägen och skåda fåglar och njuta av Ölands underbara natur. Det rensar tankarna.

Nya kunskaper om fåglar

Med Elsy-Britt som sin ledsagare har Henriks fågelkunskaper förbättrats betydligt och på frågan om vilken fågel i Sverige som är störst, minst och tyngst svarar han efter en kort betänketid havsörn, kungsfågel och sångsvan. Alla rätt!

– Ja du ser, säger han stolt men tillägger att han aldrig kommer att bli som Elsy-Britt och de andra experterna i programmet.

– De släpper ju allt när de får larm och sätter sig i bilen och kör 100 mil så fort någon ovanlig fågel dykt upp. Däremot har jag blivit väldigt intresserad av fågelskådare, säger Henrik och förklarar att de alla var intressanta människor vars passion smittade av sig.

– Det var otroligt häftigt att lyssna på Elsy-Britt som verkligen kunde allt om fåglar, till och med hur de luktade, säger Henrik.

Elsy-Britt förklarar att hon brukar passa på att försiktigt sticka ner näsan i dunet när hon ändå håller på att ringmärka fåglarna.

Ett märkligt ljud

Programmet spelades in under åtta intensiva veckor då deltagarna tog sig till olika platser för att utföra olika uppdrag. När uppdragen var slutförda samlades de vid ett basläger där alla tävlingspar sov i varsitt tält.

– Tälten var uppdelade så vi fick varsitt rum med ett litet utrymme mellan.

Det blev många och långa diskussioner på kvällarna där Henrik och Elsy-Britt talade om allt från fågelkunskap till politik.

– Det var länge sedan jag sov i tält och även om vi hade det riktigt trevligt så kommer det nog att dröja till nästa gång jag gör det.

Ändå var det i tältet uppe i Dalarna som Henrik hade en av de mest minnesvärda upplevelserna under inspelningen.

– Jag hade alldeles för lite kläder på mig och frös en del. Sovsäcken låg lite fel så jag hamnade i en sorts nedförsbacke. Dessutom kunde jag inte somna eftersom jag var kissnödig men frös för mycket för att gå ut och lätta på trycket.

Till sist gick i alla fall Henrik ut och snubblade på linorna till tältet och stöp i backen. Tillbaka i tältet var det nästan omöjligt att somna eftersom det snarkades ljudligt, inte minst från Anders Bagges tält.

– När jag till slut lyckades somna dröjde det bara någon timme då jag plötsligt väcktes av ett märkligt ljud. Det var en massa tranor som flög tätt över tältet. Jag borde ha blivit förbannad men det var ett så mäktigt skådespel. Då kände jag att jag var med fåglarna på riktigt, lite som om de hälsade mig välkommen till deras värld på någon vänster.

Ska ses i sommar

Henrik och Elsy-Britt bor tyvärr i varsin del av landet och har inte hunnit träffas sedan programmet spelades in.

–Men vi har regelbunden kontakt, via sociala medier som Face
book. Men jag ser verkligen fram emot att få hälsa på henne på Öland till våren. Kanske får jag chans 
att lukta på några fåglar.

Läs också

Gigi i Det stora fågeläventyret är Sveriges enda professionella fågelskådare

gigi

Första avsnittet sänds 21 februari 20.00 på SVT1.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...