Annons

Annons

En harmlös deckare hjälpte polisen lösa mordfallet

Polisen Dennis Fitzgerald kunde inte släppa det nerlagda fallet med den mördade ensamstående mamman Norma Rodriguez. Nio år senare tog han upp det igen och fick då hjälp från oväntat håll...


norma-rodriguez-mordad

Norma Rodriguez hittades mördad i sitt hem och det enda vittnet var hennes fyraårige son.

Norma Rodriguez hittades mördad

Anthony Rodriguez var på väg för att hämta sina söner hos sin exhustru Norma en tidig måndagmorgon. Det var den första juni 1993, och det var hans tur att skjutsa de båda pojkarna till skola respektive förskola.

Annons

Men när Anthony ringde på dörrklockan var det ingen som kom och öppnade. Han ringde och ringde, men fick inte något svar. Till slut bestämde han sig för att sparka in dörren för att se om allt stod rätt till därinne.

Läs också: Den hjälpsamme grannen visade sig vara en seriemördare

Allting såg normalt ut, men lamporna var släckta och det verkade som att alla fortfarande låg och sov. Han ropade på Norma, men fick inget svar. När han kom in i vardagsrummet stannade han tvärt. Mitt på golvet låg hans ex-fru, livlös med huvudet inlindat i tejp. Chockad ringde han efter polis och ambulans.

Väl på plats kunde polisen konstatera att kvinnan som låg i vardagsrummet var död. Mördad. Norma hade blivit misshandlad och strypt, och tejpen runt hennes huvud hade lindats inte mindre än 14 varv.

Sönerna låg och sov

De båda sönerna, som hade sovit på övervåningen, vaknade upp till en mardröm. Den 4-årige sonen var chockad och otröstlig och polisen insåg att det var alldeles för tidigt för att förhöra honom. 11-åringen kunde däremot ge dem viktig information. Han berättade att han hade varit hos en kompis fram till ungefär halv elva på kvällen.

När han kommit hem hade hans mamma inte öppnat dörren för honom. Efter att ha knackat ett par gånger antog han att hon somnat tidigare än vanligt. Han bestämde sig för att inte väcka henne utan i stället klättra in genom ett fönster.

Läs också: Blodet på nattlinnet fick polisen på rätt spår

Sett till att Norma uppenbarligen hade varit i livet runt klockan nio då hon nattat sin yngste son men inte öppnat dörren vid halv elva, trodde sig polisen veta att hon blivit mördad någon gång däremellan.

Spåren efter mördaren var få. Det fanns inga tecken på inbrott. Ingenting verkade vara stulet och mordet verkade inte heller ha något sexuellt motiv.

Misstankarna riktades tidigt mot Anthony. En svartsjuk eller missnöjd före detta make var ingen ovanlig gärningsman i sådana här fall, det visste polisen.

norma-rodriguez-mordad

Normas exman Anthony Rodriguez blev snabbt en av polisens misstänkta.

Men Anthony hade både alibi och klarade ett lögndetektortest utan att blinka och polisen blev tvungna att avskriva honom från listan över misstänkta.

Ungefär fyra dagar efter mordet ansåg polisen att den yngste pojken skulle kunna gå att förhöra. Med hjälp av specialpedagog och en erfaren polis förhördes 4-åringen.

Läs också: Peggy mördades av sin svärdotter

Pojken berättade att hans mamma hade haft besök den kvällen. Någon kom och hälsade på, det var han säker på. När polisen frågade om han visste vem det var som varit där, tvekade pojken först men svarade sedan.

– Warren. Warren var där, sa fyraåringen.

Han kände inte till efternamnet, men förklarade att det var hans mammas vän.

Kollega Warren Mackey hade alibi

Norma hade arbetat i den lokala livsmedelsbutiken i många år och det visade sig att en av hennes kolleger hette just Warren – Warren Mackey.
Han berättade att han och Norma mycket riktigt hade en nära, dock helt vänskaplig, relation.

Men han hade inte varit och besökt henne den kvällen, menade han. Han hävdade att han varit på en fest i Santa Barbara vid mordtillfället, något som bekräftades av två vänner som befunnit sig på samma fest.

norma-rodrigues-mordad

Warren Mackey var 
arbetskamrat och en 
god vän till Norma.

När Warren dessutom fick genomgå ett lögndetektortest utan några som helst anmärkningar konstaterade polisen att spåren kallnat. I brist på andra vägar att gå las utredningen på is, och de kommande nio åren hände ingenting i jakten på Norma Rodriguez mördare.

Polisen Dennis Fitzgerald som hade varit en av de ansvariga under utredningen redan från start glömde aldrig fallet med den mördade ensamstående mamman.

År 2002 bestämde han sig för att ta upp utredningen igen, då det hänt mycket inom dna-tekniken det senaste decenniet och han ansåg att möjligheterna för att hitta nya spår var goda.

Läs också: Denise Huber var försvunnen i 3 år – hennes lik hittades i en frys…

Det fanns inte mycket dna-bevis sparat från fallet, men tillräckligt. Hudavskrap som då var taget från undersidan av Normas naglar kunde nu testas och matchas mot dna. Enligt analysen fanns där spår av två olika personers dna, varav en var Norma själv.

Fitzgerald, som aldrig riktigt släppt tanken på att Warren var inblandad, bad honom att lämna ett dna-prov. Warren var lika samarbetsvillig denna gång och gick med på att lämna ett prov. Och polisen fick träff. Det var Warren Mackeys dna under Normas naglar. Dennis Fitzgerald tänkte att han äntligen hade hittat sin man. Men åklagaren höll inte med. Det var inte tillräckligt starka bevis för att åtala någon, menade han. Det fanns ingenting som tydde på att Warren Mackeys dna skulle ha hamnat där just vid mordtillfället. Det kunde ha hamnat där på många olika sätt, vid många olika tillfällen.

Läs också: Mordet på skådespelaren Phil Hartman chockade Hollywood

Dennis Fitzgerald var fortfarande övertygad om att han var rätt man på spåren. Han behövde bara hitta ett sätt att bevisa det. Det verkade näst intill hopplöst fram till att en av hans kolleger en dag fick en idé.

Han berättade att han kvällen innan hade sett en deckare på tv där gärningsmannen använt just tejp vid ett mord. Och eftersom han behövde en hand till att hålla fast sitt offer hade han använt tänderna för att bita av tejpen. Kanske, kanske hade Normas mördare gjort detsamma och det fanns spår av saliv på tejpen.

norma-rodriguez-mordad

Tejpen från mordplatsen.

Spår av saliv på tejpen

Den sju meter långa biten tejp som virats runt Normas huvud fanns fortfarande sparad i arkivet, och det visade sig att det faktiskt fanns spår av saliv på den. Dna-analysen visade att det var Warren Mackeys – i båda ändarna.

Kort därefter anhölls Warren för mordet. Trots att han nekade till all inblandning kunde han ändå inte förklara hur hans saliv hade hamnat på tejpen.

Läs också: Han gick till sängs med en mördare

Det gick ytterligare ett par månader, och när polisen efter gediget arbete hade tillräckligt med både indicier och bevis för att Warren skulle kunna dömas till livstids fängelse insåg han att loppet var kört. Innan rättegången startade bestämde han sig för att samarbeta med polisen och erkände mordet på Norma, i hopp om ett lindrigare straff.

Warren berättade att han dödat henne i våldsam affekt, men ville inte gå närmare in på motivet. Däremot vittnade vänner och bekanta om att Warren hade haft starka känslor för Norma, som inte besvarat hans kärlek. En klassisk ”Kan inte jag få dig, ska ingen annan heller få dig”-situation, menade Dennis Fitzgerald som trots de tragiska omständigheterna var glad över att en tio år lång jakt var över. Den 28 mars 2005, dömdes Warren Mackey till minst 15 års fängelse.

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: 
Maria Strömqvist
Bild: Focus News Agency 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...