Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Har jag fått nickelallergi av mina örhängen?

Jag har haft örhänge sedan jag var barn och aldrig reagerat på det. Men på senare tid blir huden irriterad och svullnar upp. Har jag drabbats av nickelallergi?


nickelallergi-orhangen

Örhängen kan ge nickelallergi. Bild: IBL

Mina örsnibbar blir irriterade av örhänge!

Jag lider av atopisk hud men det har ändå alltid fungerat för mig att ha örhängen. Tog hål redan som barn. Och jag har inte känt mig nämnvärt irriterad i huden av det. Jag har försökt att ha så rena material i öronen som möjligt, som silver och kirurgiskt stål i öronen.

Annons

Men på senare tid kan jag inte ha något alls i öronen. Örsnibbarna blir irriterade och svullnar direkt. Det är som att det vätskar sig i hålen och det blir en slags skorpa.  

Nu undrar jag om jag har drabbats av nickelallergi eller varför reagerar jag så häftigt nu när jag inte har gjort det tidigare?
Vet du något som hjälper? Vad ska jag tänka på som eventuell nickelallergiker? Sen måste jag påpeka att jag kan hantera mynt, bestick och andra liknande material utan problem.
/”Villrådig”

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Det låter som om du kan ha råkat ut för nickelallergi. Kirurgiskt stål är en metallblandning som innehåller nickel. Kontaktallergier som nickelallergi kan komma när man under lång tid varit i kontakt med ett ämne och av någon anledning verkar det som om kontakt via örhängen är en speciell risk här.

Om man har atopisk hud är risken för att råka ut för nickelallergi större. Om huden väl börjat reagera blir den extra känslig och kan bli irriterad även vid mekanisk kontakt med nickelfria smycken.

Nickelallergi hela livet

Om man har fått en nickelallergi varar den hela livet. Man kan vara nickelallergisk och ändå inte ha problem med att hantera mynt och bestick. Kontakten med mynt är ju väldigt kortvarig jämfört med hudkontakten med ett örhänge.

I rostfritt stål är nickel hårt bundet och frigörs inte särskilt mycket. Huden får alltså inte lika mycket nickel på sig vid de här kontakterna som när man använder örhängen som innehåller nickel.

Avstå helt från örhängen

Jag tycker du ska avstå helt från örhängen så länge du har besvär. Smörj örsnibbarna med en receptfri kortisonkräm! Om det skulle svullna upp och bli varmt och rött tyder det på en infektion och i så fall bör du söka läkare.

När det hela har läkt skulle du kunna testa med nickelfria örhängen. Det finns nickeltest att köpa på apotek så att man kan prova om smycken och knappar innehåller nickel. Inom sjukvården går det att få göra ett test som visar om man är allergisk mot nickel.

Undvik nickel nära huden

Om du är allergisk mot nickel kan du tänka på att:
• Undvika ytterligare håltagning och piercing.
• Undvik att ha nickel nära huden. Nickel kan finnas i klockor, jeansknappar, nitar, BH-spännen, glasögon och dragkedjor. Testa med apotekets nickeltest.
·• Vara försiktig med smink. Det finns nickel i mascaror och ögonskuggor. Fråga när du handlar!
• Om bestick och handtag ger besvär: ersätt med annat material.

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signaturLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...