Annons

Annons

Prästen tog älskarinnans profetia på blodigt allvar

KRIMINALFALLET: Det unga prästparet var som gjorda för varandra. Trots det hade Nick Hacheney flera älskarinnor. En av dem var församlingens sekreterare, vars uppenbarelser ofta togs på stort allvar av kyrkobesökarna...


Dawn och Nick gifte sig den 20 april 1990.

Dawn och Nick gifte sig den 20 april 1990.

Prästen Nick Hacheney mördade sin fru Dawn efter älskarinnans profetia

När brandmännen tog sig in i den brinnande prästgården på Bainbridge Island i närheten av Seattle tidigt på annandag jul 1997 hittade de det förkolnade liket av Dawn Hacheney, 27.

Annons

Dawn var hustru till prästen Nick Hacheney, 30. Prästen själv hade tidigt på morgonen gett sig ut på jakt tillsammans med några vänner. Innan han lämnade huset hade han tänt en brasa i kaminen för att det skulle vara varmt när hans hustru vaknade.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Stjärnan Selena mördades av sin assistent

Prästgården genomgick vid tillfället en omfattande renovering och vedkaminen var den enda värmekällan. Enligt den unga prästen hade en gnista från kaminen troligen antänt julklappspapper som låg på golvet.

En starkt religiös kvinna

Dawns död kom som en chock för den lilla öns befolkning. Hon var en glad och omtyckt kvinna som deltog i många av de gemensamma aktiviteterna. Hon var dessutom ovanligt begåvad. Redan som tolvåring vann hon en rättstavningstävling i staten Washington och senare fick hon högsta betyg i high school.

Dawns föräldrar ville att hon skulle utbilda sig till läkare, men hon hade inte bestämt sig för vad hon ville bli när hon, 19 år gammal, träffade Nick Hacheney. Han var då på väg att bli klar med sina teologistudier.

Dawn var själv starkt religiös och hon hade inga problem med att se sig själv i rollen som prästfru.
Dawn och Nick gifte sig den 20 april 1990 och två år senare blev han biträdande präst till pastor Bob Smith i kyrkan på Bainbridge Island.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

När paret kom till ön rådde det en varm och god stämning i kyrkan, men när Bob Smith ett år senare avlöstes som kyrkoherde av Robert Bily förändrades allt.

Införde djävulsutdrivning

Efterträdarens intåg medförde en mörkare kyrka, som i stället för att förkunna kärlekens budskap införde djävulsutdrivning, tungotal och dystra profetior.

Långsamt skedde det även en förändring med Nick Hacheney som lät sig färgas av den dystra tolkningen av kristendomen.

Läs också: Mordgåtan löstes – efter 20 år!

Men Dawn förblev densamma. Hon hade ett välavlönat jobb i ett kreditbolag och eftersom hennes mans prästlön var mycket låg var det hon som höll familjens ekonomi flytande.

Kontakt med ärkeängeln

I kyrkan på Bainbridge Island hävdade sekreteraren Sandy Glass att hon hade direktkontakt med ärkeängeln Gabriel och kom ofta med profetior och förutsägelser. Därför lyssnade alla på henne när hon förutspådde att det skulle komma ett kraftigt jordskalv i området. Många djupt religiösa öbor la ner mycket pengar på att jordbävningssäkra sina hus, men jordskalvet uteblev.

Omkring 1996 började Sandy Glass och Nick Hacheney träffas i hemlighet, trots att de båda var gifta och att hon hade två barn.

Misstänkte inte otrohet

Dawn misstänkte inte att Nick var otrogen, men hon tyckte att han förlorat intresset för henne. Hon kände sig ensam i prästgården och paret hade inga barn, något Nick bestämt att de inte skulle ha.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

På hösten 1997 fick Sandy en ny uppenbarelse, men hon berättade bara för sin bästa väninna Anette Anderson och för sin älskare Nick vad ärkeängeln hade sagt till henne.

Enligt Sandy var det förutspått att Dawn skulle dö i december samma höst och att hon själv, Sandy, skulle gifta sig med Nick.

Strax därefter tog Sandy ut skilsmässa från sin man och när Dawn dog i branden den 26 december verkade det som om hennes profetia var på väg att besannas.

Läs också: Jennie sörjer sin mördade dotter Alicia

Vid obduktionen fann rättsläkaren stora mängder difenhydramin i Dawns kropp. Det är huvudsubstansen i läkemedlet Benadryl som tas mot allergibesvär och förkylningar. Hennes make förklarade att hon haft en svår förkylning under julen och därför tagit medicinen.

Rättsläkaren förundrades över att det inte fanns någon rök i Dawns lungor, vilket kunde tyda på att hon var död redan när det började brinna, men trots det skrev han att dödsorsaken var en olycka.

Församlingens sekreterare Sandy Glass hävdade att hon hade direktkontakt med ärkeängeln Gabriel.

Församlingens sekreterare Sandy Glass hävdade att hon hade direktkontakt med ärkeängeln Gabriel.

Änkemannen såg sin chans

Medan hela församlingen sörjde Dawn verkade Nick snabbt acceptera att han blivit änkeman. Och innan det ens gått en månad efter hennes död kastade han sig över församlingens mest attraktiva kvinnor. Han brydde sig inte om ifall de var gifta eller ogifta utan utnyttjade hämningslöst deras behov av att försöka trösta honom. Med list övertygade han dem om att det var Guds vilja att de skulle ha sex med honom.

Läs också: Mordet som chockade Hollywood

Parallellt med sina sexuella erövringar fortsatte han sitt förhållande med Sandy, som väntade på att sorgperioden skulle gå över så att de kunde gifta sig med varandra.

En av alla de kvinnor som Nick gick till sängs med var Sandys väninna Anette Anderson. Hon berättade för honom vad Sandy sagt om Dawns död och om deras kommande äktenskap.

När Nick fick höra detta blev han rädd att relationen med Sandy kunde leda till att han blev misstänkt för att ha något med sin hustrus död att göra.

”Guds vilja”

Han sökte upp Sandy och berättade för henne att det var Guds vilja att de skulle ta en längre paus i sitt hemliga förhållande. Sandy blev besviken och arg, men fogade sig.

Under tiden fortsatte den unge prästen att leva ut sina sexuella drömmar, utan några som helst moraliska skrupler. Ett par år efter Dawns död förälskade han sig i en av alla de kvinnor han träffade, Nicole Matheson, och beslöt sig för att gifta sig med henne. Sandy blev rasande när hon fick höra det och hotade att berätta om deras affär, men av någon anledning gjorde hon aldrig det.

Läs också: Giftermålet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

Erkände otroheten

Anette Anderson tyngdes av samvetskval över att ha syndat med prästen. På våren 2001 bestämde hon sig för att berätta för sin man Craig om otroheten och om Sandys profetia.

Craig Anderson fick kyrkorådet att kalla till ett möte där kyrkoherden Robert Bily och flera av de kvinnor som Nick haft sex med skulle närvara.

Även Sandy kallades till mötet och när alla fanns på plats lät hon bomben brisera. Hon berättade att Nick hade mördat Dawn för att hjälpa till att förverkliga hennes profetia.

Gav henne Benadryl

Enligt Sandy hade Nick berättat för henne att han gett Dawn en hög dos Benadryl, vilket gjorde henne dåsig och försatte henne i ett tillstånd där hon inte kunde göra motstånd.

Därefter trädde han en genomskinlig plastpåse över hennes huvud och medan hon långsamt kvävdes till döds stod han iskallt och tittade på. När han var säker på hon var död drog han bort plastpåsen, tände en brasa i kaminen och satte eld på en bunt papper vid Dawns säng. Därefter gav han sig ut på jakt med vännerna.

Beskrivningen stämde skrämmande väl med de fynd som rättsläkaren gjorde vid obduktionen, men som han aldrig krävde att polisen skulle utreda närmare. Dessa hämtades nu fram ur arkivet som teknisk bevisning mot Nick.

Den 26 december 2002, på femårsdagen av mordet, dömdes Nick Hacheney till livstids fängelse. Året efter gifte han sig i fängelset med Nicole Matheson.

Text: Carsten Holst
Svensk bearbetning: Per-Ola Ohlsson
Bild:Focus News Agency och AOP

Läs också

Paret grävde upp ett lik – för kärlekens skull

krimmare-lik

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...