Annons

Annons

Nästa gång är jag förberedd!

Det är mycket vi tar för självklart. Ett välfyllt Ica. Element som värmer när vi fryser om kvällarna. Att vi ska kunna knäppa på tv:n och att de ska sända relevanta och oberoende nyheter.

Mejla
Dela (34)
Pinna

Christel_29

Illustration: Victoria Plantin

Att internet ska fungera – eller inte… Att tonåringarna ska ha laddat sin mobil när de är ute på nätterna. Eller inte… Särskilt tar vi kanske för givet att det ska rinna rent vatten från våra kranar hemma. Närhelst vi behöver det. När vi ska duscha, laga mat, tvätta eller diska.

Annons

Jag fick nyligen känna på hur det känns när detta senare inte fungerar. Det dröjde inte längre innan paniken infann sig – typ i hela bostadsområdet. Man hörde berättelser om folk som stod och vattnade sina blommor i trädgården och det plötsligt bara började droppa ur slangen. Jag planerade för att gå till närbutiken och handla Ramlösa och duscha i det om det behövdes. Och kanske dricka lite, om det blev torrt invärtes.

Facebook-kanalen för bostadsområdet var i smått uppror. Det var en utmärkt kanal i sammanhanget för att verkligen få reda på vad som hände, när vi inte hade fått någon förhandsinformation inför det faktum att vattenflödet hade strypts för ett antal hundra hushåll.

Det visade sig att det var underhållsarbete på ledningarna som försatt oss i olägenheten, men att det inte var meningen att det skulle bli så märkbart. Det skulle bara rinna lite mindre. Men det rann mycket mindre. Anledningen var att ett par ventiler som skulle vara öppna av misstag inte var det.

Det kanske inte hade varit en katastrof om det inte var så att arbetet skulle pågå i närmare två dygn. En del hade absolut inget vatten alls, några med kräksjuka barn. Det skulle komma stora tankar till området där man kunde hämta vatten. Men dunkar och hinkar fick man stå för själv. En affärskedja blev varse detta och passade på att tala om för desperata människor i Facebook-gruppen att man kunde handla sådana hos dem. Det enes bröd, den andres…

Jag tyckte ändå att vi hade klarat oss förhållandevis bra: toaletterna gick att spola, och det rann en smal strimma vatten genom kökskranen. Duschen gick däremot inte att använda. Vi tappade vatten i stora skålar som vi ställde på vasken ifall läget skulle förvärras. Om inte annat kunde de bli användbara när jag skulle tvätta håret morgonen därpå, tänkte jag… Romantiskt och ursprungligt. Så kändes det att hälla vatten över sig när man tvättade sig i stället för att duscha. Som på en gammal målning.

Vattenbaljorna på vasken kändes dock överflödiga framemot senkvällen. Människors uppror mot myndigheterna hade gett resultat och de släppte på vattnet i större omfattning, i alla fall tillfälligt. Jag vet inte vad jag tänkte, men det kändes som om det hela var över, att allt var som vanligt igen. Därför hällde jag ut vattnet ur skålarna och satte in dem i skåpet innan jag gick och la mig. På morgonen vaknade jag av sonen som sa: ”Mamma, det är inget vatten i duschen.”

Först trodde jag honom inte, men sedan förstod jag att han talade sanning. Inte nu igen, tänkte jag. Hur kunde jag ha missat att det skulle bli så? Vi tappade vatten i skålar igen och hällde över oss i duschen. Det gick åtminstone, men jag var inte bra på det. Det mesta av vattnet hamnade på sidorna och inte i håret.

Till slut blev jag ändå presentabel och åkte till jobbet. Fast jag trivdes inte med håret på hela dagen, hade inte lyckats tvätta det ordentligt. Det var skönt när det var kväll och jag kunde se fram emot morgondagens dusch, då jag visste att vattnet skulle vara helt och hållet på igen. Det hade jag kollat upp.

Många människor i världen kan aldrig ta rent vatten för givet. Lärdomen som jag drar av händelsen är att vi har det ganska bra i vardagen när den fungerar. Mitt lilla problem är just bara det: litet. Men jag vet att vårt vattenflöde snart ska strypas igen, och den här gången kommer jag att vara förberedd!

Christel

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...