Annons

Narkotikahunden Pucko nosar upp knark och vapen

Narkotikahunden Pucko har polisens skarpaste nos. Tillsammans med sin husse, hundföraren Jonas hittar de droger, vapen och annat som kriminella försökt gömma undan från polisen.

Mejla
Dela (234)
Pinna

Narkotikahunden Pucko tillsammans med hundföraren Jonas.

Hunden Pucko har polisens vassaste nos

Med pigga bruna ögon stirrar 10-åriga jaktcockerspanieln Pucko otåligt på sin husse, hundföraren Jonas. Han väntar på att få sätta igång med sin favoritsysselsättning – att söka.

Annons

– Han vill inget hellre än att ge sig av, säger Jonas och ger ifrån sig ett kort enstavigt kommando som får Pucko att sätta av med en sådan fart att klorna spinner loss på det lackade trägolvet.

Gilla Allers på Facebook

Vi befinner oss i Revingehed, vid den regionala träningsplatsen för polisens specialsökhundsgrupp i södra Sverige.

Inne i en stor föreläsningssal, bland bänkar, stolar och hyllor har Jonas gömt undan amfetamin på tre ställen som hans hund ska få nosa rätt på. För en person skulle det ta timmar att hitta gömmorna, men för Pucko är det en enkel match.

På mindre än 20 sekunder har han hittat den första gömman under några brädor i golvet. Även gömma nummer två, en kruka uppe vid fönstret, avslöjas av den känsliga hundnosen inom några få sekunder.

Det tredje partiet amfetamin har Jonas gömt längst upp i ett städskåp inne i köket. Systematiskt låter Jonas sin hund söka av de lådor och utrymmen som han pekar på. När han öppnar städskåpet lyfter han upp Pucko i famnen och låter honom lukta på hyllplan efter hyllplan. Plötsligt markerar Pucko.

Jonas använder en klicker när han belönar Pucko.

– Jag känner hur han skakar i kroppen vilket betyder att han hittat något, förklarar Jonas och  utropar ”duktig kille” samtidigt som trycker på en klicker han håller i handen och Pucko får en liten hundgodisbit som belöning.

Tredje hunden

Jonas har arbetat som polis sedan 1983. Han utbildade sig till hundförare 1994 och har sedan dess haft en hund som sin närmsta partner.

– Pucko är den tredje hunden jag arbetar med. Han är en jaktcockerspaniel, en ras som är som gjord för att arbeta som narkotikahund.

Det är inte alla hundraser som passar för det. Visserligen har alla ett välutvecklat luktsinne, långt bättre än människans. Men jaktcockerspaniel älskar att spåra och kan göra det hela dagen utan att tröttna. Andra raser, exempelvis schäfer, kan behöver motiveras efter en stunds omsök. Men de passar bättre till andra sysslor.

De poliser som ska bli hundförare får gå en sju veckor lång utbildning i Karlsborg där polisens nationella träningsplats ligger. Därefter kan de vidareutbilda sig i två veckor för att hunden ska lära sig att spåra efter narkotika.

Pucko har inga problem med att nosa upp droger, även de som gömts.

Där får hunden lära sig känna igen doften av de vanligast förekommande drogerna som hasch, marijuana, amfetamin, kokain och heroin.

Man tränar med en klicker som man knäpper med för att sedan belöna hunden, ett effektivt sätt att få hunden att förstå att den gjort rätt.

Trots att hunden anses vara färdigutbildad efter kursen sker en ständigt utveckling av ekipaget, för fullärd blir man aldrig, menar Jonas.

Jonas och Pucko är ett väl sammansvetsat par som varit på otaliga uppdrag genom åren.

– Vi gör ungefär 300–400 sök om året och har arbetat tillsammans i snart tio år så vi kan varandra rätt bra, säger Jonas och klappar Pucko som parkerat vid husses fötter.

– Ett sök kan bestå i allt från att gå igenom en bil till att söka igenom en hel herrgård med la­dor och alla kringbyggnader, eller söka i ett skogsparti efter hundra kilo droger som Rikskrim tror grävts ner för en månad sedan.

– När vi väl är på plats låter jag Pucko göra ett grovsök. Det innebär att jag låter honom springa runt på egen hand och söka spontant. Ofta styr han stegen till en plats där han hittar något. Han markerar genom att stå stilla.

Pucko är tränad till att inte skälla eller krafsa när han hittar något.

– Letar vi knark uppe på vinden till ett hyreshus klockan två på natten vill jag ju inte att han ska börja skälla. Då kanske den misstänkta hör oss och hinner sticka iväg eller göra sig av med bevis, förklarar Jonas.

Efter grovsöket låter Jonas Pucko söka av de resterande ytorna tills hela området är säkrat.

Gömma bakom väggen

En hund är otroligt effektiv och sparar in många timmars arbete. Allt som oftast hittar de saker som en människa skulle missa.

– Vid ett tillfälle hade jag span på ett hyreshus där det bodde en person vi misstänkte handlade med droger. När han fick en kund såg jag hur han gick ner i källaren där jag misstänkte att han förvarade sina droger. När köparen lämnade hyreshuset följde jag efter ett kvarter och grep honom för innehav av amfetamin.

Jonas ordnade en husrannsakningsorder. Medan piketstyrkan tog sig in i lägenheten gick han ner i källaren med sin dåvarande hund, labradoren Speedy.

– Han fick omgående upp vittring och ställde sig vid en stor uppställd järndörr och markerade att där fanns något bakom den. Men där var bara en tegelvägg och jag förstod ingenting. Då upptäckte jag att en tegelsten satt lite löst. Det visade sig att den misstänkte hade kratsat bort murbruk och ersatt det med skumplast som såg ut som murbruk. Bakom tegelstenen förvarade han ett hekto amfetamin. Det är jag rätt säker på att vi aldrig hade hittat utan en narkotikahund.

Hittar även sedlar

Utöver att sniffa rätt på droger och vapen är Pucko även utbildad i att söka efter sedlar. När lagen ändrades för några år sedan blev det lättare för polisen att beslagta pengar.

– Förr var man tvungen att bevisa att pengarna man hittade vid ett tillslag kom från en specifik drogaffär. Kunde man inte det fick den misstänkta helt enkelt behålla dem. Hittar vi trehundratusen kronor vid ett tillslag i dag måste den misstänkta kunna förklara var de kommer ifrån. Kan han eller hon inte det så får vi beslagta dem.

Jonas förklarar att pengarna är drivkraften för de flesta som sysslar med droger. Kan man ta det från dem blir det plötsligt inte lika roligt. Första året förverkade Jonas och hans kollegor omkring fyra miljoner kronor under tillslag i södra Sverige.

Jonas använder gamla vapendelar när han övar vapensök tillsammans med Pucko.

– För Puckos del spelar det ingen roll hur stort fynd han gör. Han blir lika glad för en halv tjugokronorssedel som för ett kilo heroin. Det är jag som står för kvantitetsglädjen.

I princip kan man lära en hund att söka efter allt som luktar, men med för många dofter riskerar man att hunden går från att vara specialist till generalist. Det finns forskning som visar att hundar som är specialiserade på färre saker att söka på blir mer effektiva.

Trots det valde ändå Jonas och hans kollegor att lära sina hundar att söka efter ytterligare en sak.

Efter ett studiebesök hos den danska polisen för några år sedan insåg han vilken nytta man kunde ha av sök efter nygrävd jord.

Grävde fram knark

Den danska polisen arbetade mycket mot mc-klubbarna och deras kriminella verksamheter. De gjorde ofta tillslag i deras klubblokaler men hittade inte så mycket som de förväntade sig och misstänkte att de grävde ner sina vapen. Då började man utbilda hundarna i att söka efter uppgrävd jord, vilket snabbt gav resultat.

– Det var väldigt effektivt så jag och mina kollegor i Skåne började utbilda våra hundar på sök efter gräv.

Läs även: Hunden Kellbo misshandlades och lämnades: ”Man blir chockad”

Det fina är att hundarna kan märka en förändring som gjorts i jorden för över en månad sedan, och det spelar ingen roll vad som grävts ner.

Jonas har haft stor nytta av Puckos nya doftvapen och berättar om ett ovanligt lyckat tillslag i Malmö för en tid sedan.

– Två kollegor från rytteriet var ute med sina hästar i utkanten av östra Malmö. Plötsligt fick de syn på två personer som kom ut från en dunge med en tom ”dramatenkärra” och en spade. De hälsade glatt på poliserna och fortsatte som om ingenting hänt bort till en bil och körde iväg.

Poliserna tyckte att det såg misstänkt ut. De tog registreringsnumret och ringde sedan ledningscentralen som kallade in Jonas och Pucko.

– Pucko fick direkt fick upp en vittring som han följde.

Läs även: Polishunden Brasse spårar våldtäktsmän

Spåret ledde in i ett buskage där någon nyss grävt och Pucko hann börja gräva lite tills Jonas avbröt honom.

I gropen låg en plastsäck som innehöll 800 gram 93-procentigt kokain. Utspätt ger det 3–4 kilo vilket är värt omkring 3–4 miljoner kronor på gatan.

En efterlysning gick ut och en stund senare stoppades bilen i centrala Malmö. I bakluckan låg spaden och dramatenkärran. De ridande poliserna kunde identifiera en av bilens två passagerare.

Med Jonas vittnesmål, jordprov från skorna och mobiltrafik som visade att den misstänkta befunnit sig på platsen där knarket grävts ner fälldes mannen för grovt narkotikabrott och dömdes till fem års fängelse.

”Helt pucko”

Med Jonas långa karriär har han en uppsjö av spännande och intressanta historier att berätta. En som dock inte verkar vara intresserad av det förflutna är Pucko. Han ligger vid husses fötter med en blick som visar att han tycker att det är dags att ge sig ut och jobba.

Men innan de ger sig av på nästa uppdrag måste Jonas förklara sin hunds namn.

Han skrattar till och säger att han ofta får den frågan.

– När jag och min familj skulle namnge honom sökte vi efter ett namn som började på c, eftersom det var första bokstaven i namnet från stamtavlan. Någon föreslog Cocio, som choklad­drycken, men det lät lite fånigt, säger Jonas och berättar att namnet på annan chokladdryck dök upp, nämligen Pucko.

– Jag tyckte det passade in på honom eftersom jaktcockerspaniels blir som galna, eller helt pucko som man säger på skånska, när de får spåra, säger han och ler.

 

Av: Peter Helperin


Bild: Peter Helperin, polisen och ibl/Shutterstock

 

Missa inte: 7 fantastiska hälsofördelar med att ha hund

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...