Annons

Annons

Någon tog lån i våra namn

Anna och Daniel fick sina identiteter kapade och deras liv förvandlades till en mardröm när de insåg vad bedragarna gjort.


Anna och Daniel fick sina identiteter kapade

Bedragarna förvandlade vår tillvaro till en mardröm

Daniel Gudmundsson och Anna Johansson hade en olåst brevlåda. När någon stal deras post kunde de med hjälp av parets personnummer låna uppemot 140 000 kronor.
–Vi som inte har några skulder och nu hade vi plötsligt massvis…

Annons

På köksbordet ligger en tjock pärm med alla lån som tagits i Daniel Gudmundssons och hans hustru Anna Johanssons namn.
–Det är alldeles för lätt att ta någons personnummer och plocka ut hutlösa summor. Det verkar inte heller vara ett brott som polisen prioriterar att utreda, säger Daniel upprört.
Daniel, 28, och Anna, 29, bor i en hyresrätt i södra Helsingborg med sin sexårige son Leon. Hon arbetar som undersköterska och han som snickare. De har bott i sitt radhus i fyra år. Området är lugnt och de trivs bra.

Avier från en bank

Mardrömmen som Daniel pratar om började en februarikväll för två år sedan. Både Daniel och Anna hade fått utlämningsavier i brevlådan – de hade rekommenderade brev att hämta hos ett postombud. Avsändare var en bank. Ombudet hade stängt så det var för sent att hämta ut breven. När grannen kom in samma kväll och sa att han hade hämtat ut brev som innehöll pinkoder han inte beställt anade Daniel oråd. Han fick svårt att sova och låg och grubblade.
–Jag fick en obehaglig känsla i kroppen och anade att vi skulle få problem, berättar Daniel som på morgonen ringde banken som skickat ut avierna.
Då fick han en chock. Någon hade redan öppnat två konton i hans och Annas namn. Bedragarna hade lyckats använda sig av falska nyöppnade konton både för att ta lån i banken och använda kontot vidare för sms-lån som tagits i familjens namn. Lånen var på 40000 respektive 45000 kronor.
–Jag förstod att vi hade blivit lurade, att våra identiteter hade blivit kapade. Det kändes som ett slag i ansiktet.

Öppnats konton i deras namn

Breven som innehöll pinkoder till banken hann Daniel och Anna aldrig hämta ut. Bedragarna hann före. När Daniel ringde posten och bad dem kolla vilka som hade hämtat ut koderna fick han veta att de hade haft giltiga id-kort. Hur personen bakom, eller om det är flera inblandade, har lyckats med det är ännu en gåta. Paret orkade inte rota i det utan hade fullt upp med att reda ut de skador som redan skett.
–Jag fick panik när jag googlat fram ett antal finansföretag som sysslar med sms-lån. Det hade öppnats konton i våra namn på minst sju, åtta ställen, berättar Anna.
Lånen var på summor mellan 2000 kronor och 7000 kronor.
–Det är så kränkande att någon bara kan kapa din identitet så där, och det värsta är att det kan drabba vem som helst. Alla kan hitta ditt personnummer på nätet. När det har hänt måste man spärra överallt.
Daniel minns hur tungt det var att behöva polisanmäla varje lån som bedrägeri.

Räkningarna rasade in

Det dröjde inte länge förrän räkningarna på olika lån började rasa in i deras brevlåda. Och de fasade över vad slutbeloppet skulle bli.
–Vi visste inte vilka besked som väntade oss i brevlådan när vi kom hem från jobbet. Hur stort lån hade man tagit på oss nu? var frågan man hade i huvudet från morgon till kväll.
Hela vardagen präglades av röran de blivit indragna i. Daniel tog ledigt i två dagar för att försöka reda ut allt. Bland annat spärrade han och Anna sina personnummer.
–Jag mådde fruktansvärt dåligt. Samtidigt skulle vi sköta våra jobb och ta hand om vår son. Det var en inre stress som plågade mig och jag kunde inte slappna av.
Efter någon vecka stod det klart att drygt tjugo kreditlån hade tagits i deras namn.
–Det är helt sjukt hur fort det kan gå. På ett par dygn hade bedragarna tagit smålån för uppemot 140 000 kronor i våra namn. Vi som inte har några skulder och nu hade vi plötsligt massvis! Det var en hemsk känsla att sitta med en klump i magen och inte veta om vi skulle tvingas betala, säger Daniel och skakar på huvudet.

Olåsta brevlådor

Flera familjer i området fått sina identiteter kapade. Gemensamt för dem alla var att de inte hade låsta brevlådor.
–Någon kan ju ha kommit över vårt personnummer genom att stjäla en försändelse. Det kändes som ett övergrepp, trots att de inte varit inne i huset utan bara rotat i vår brevlåda, säger Anna.
Tillvägagångssättet var detsamma för grannarna. Bedragarna letade upp deras personnummer för att starta en e-legitimation på en större bank. När bekräftelsen på detta kommit i brevlådan har tjuvarna stått beredda och länsat lådan. Genom att ha beviljats e-legitimation blev det lättare att söka lån på alla banker via internet.
–Om vi skulle ha tvingats betalat skulderna med skyhöga räntor skulle det krävas våra löner plus lite till i månadskostnad. Därför var lättnaden stor när vi fick veta att vi inte behövde betala. Alla lån blev avskrivna eftersom de var polisanmälda.

Spärrade personnummer

En skuld gick till kronofogden men efter ett telefonsamtal från Daniel och Anna togs betalningsanmärkningen bort. Förutom att anmäla alla lån till polisen har de spärrat sina personnummer i fem år. Detta för att bedragarna inte ska kunna slå till igen.
–Vi kände oss inte längre trygga i vårt eget hem och skaffade hemlarm, för vi tänkte att nu är de kanske ute efter andra koder, eller våra bankdosor, men tack och lov gjorde de inget inbrott, säger Anna.
Trots att det var två år sedan de drabbades påverkar id-kapningen fortfarande deras tillvaro. De kan använda bankkort som är kopplade till deras konton och betala räkningar med bankdosa, men de stöter på problem när de behöver uppge sina personnummer.
–Om vi skulle behöva handla något på avbetalning, även om vi inte brukar det, kan vi inte det eftersom vi har spärrat våra personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Då måste vi ta bort spärren för att ta lån hos banken och det tar sin tid, säger Daniel.
Han och Anna fortsätter rada upp exempel som hindrar dem från en bekymmerfri vardag. När Anna ville köpa ny bil kunde de inte ta lån utan fick i stället använda allt sparkapital och betala kontant. De kan inte skaffa en ny mobiltelefonoperatör eftersom det då krävs id-kontroll.
–Bara att hyra ett släp ställer till problem, eftersom de gör en kreditupplysning på mig. Min svärfar har fått hyra åt mig. Det känns jobbigt, säger Daniel.

Utredningen lades ner

Familjen har numera en låsbar brevlåda. Det råder de även andra att skaffa.
–Räkningar, personnummer, kontonummer – hela ditt liv ligger i brevlådan. Vi var naiva som hade den öppen, konstaterar Anna.
För en tid sedan fick de brev från polisen om att utredningen har lagts ner i brist på bevis, nästan två år efter id-kapningen. Polisen har haft svårt för att spåra pengarna eftersom de först har flutit in på bankkonton som bedragarna öppnat och sedan har slussats vidare till andra konton.
–Tänk så mycket pengar de har fått och så får de inget straff. Det känns inte bra att ingen är gripen och att de kan fortsätta lura människor, säger Anna upprört och får medhåll av Daniel.
Båda anser att det är alldeles för lätt att kapa en identitet. Det måste komma nya regler, nya lagar som kan stoppa det.
–Kan vår berättelse göra att andra slipper råka illa ut känns det inte lika hopplöst. Det tar tid att komma över en id-kapning mentalt och det är först nu vi kan gå vidare och lägga detta bakom oss.

Gilla Allers på Facebook

Text: Therése Weber Cedergren
Bild: Stefan Lindblom

Läs mer

Så här gör du om din identitet blir kapad

8 tips för att skydda dig mot id-kapningLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...