Annons

Annons

Nageltrång – så lindrar du besvären

Nageltrång uppstår när nageln skär in i huden så att det gör ont. Området runt nageln kan bli irriterat med rodnad och svullnad. Skadan kan bli infekterad och ibland krävs antibiotika för att få bukt med besvären.


nageltrang

Nageltrång kan ha många orsaker; felaktiga skor och då framför allt för smala skor, är orsaken till många fotproblem. Du kan också ha haft alltför trånga strumpor eller felklippta naglar. Övervikt kan förvärra problemet. Du kan också ha en ärftlig benägenhet för att nageln ska växa inåt. Alla kan drabbas av nageltrång, men för en del är inåtväxande naglar och nageltrång ärftligt. Dessutom blir fotproblem som nageltrång vanligare med åldern.

Annons
Gilla Allers på Facebook

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fotproblem

Så kan du förebygga nageltrång

Klipp naglarna rätt för att minska risken för nageltrång. Satsa på att klippa rakt över nageln och fila kanterna så att de inte är vassa, men se samtidigt till att dina naglar inte är alltför korta. Se också till att använda skor med bra dämpning och som inte är alltför trånga. Gympaskor är jättebra för dig med tendenser att drabbas av nageltrång.

Om du är diabetiker är det viktigt att du kontaktar sjukvården vid alla sorts fotbesvär, även nageltrång. Diabetiker har sämre känsel och nedsatt blodcirkulation och drabbas lättare av svåra besvär.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...