Annons

Moussetårta med dubbel choklad

Oemotståndlig chokladmoussetårta med mandelbotten och ljuvlig fyllning med vit och mörk choklad.

Mejla
Dela (98)
Pinna

chokladmousse-tarta

● 1 tårta, ca 12 bitar

Botten
75 g sötmandel, drygt 1 dl 1 dl florsocker
2 äggvitor
½ dl socker

Två sorters mousse
4 gelatinblad
200 g mörk choklad, 70%
100 g vit choklad
6 dl vispgrädde
2 äggulor
1⁄2 dl florsocker

Annons

Garnering
1 ½ dl färska hallon
1 ½ dl färska blåbär
hyvlad vit choklad

1. Sätt ugnen på 200°. Kläm fast ett bakpapper i bottnen på en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.

Gilla Allers på Facebook

Smörj kanten med lite matfett.
2. Skålla, skala och mal sötmandeln. Blanda den väl med florsockret så att inga klumpar uppstår.
3. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills mas- san är blank och styv. Vänd varsamt ner mandelblandningen.
4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 12–15 minuter. Låt bottnen kallna i formen innan den lossas.
5. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen med undersidan upp. Ovansidan är alltid lite torrare, och på så sätt fastnar inte bottnen då tårtan ska flyttas över på serveringsfat. Ställ fryskallt medan moussen görs i ordning.
6. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
7. Bryt den mörka och vita chokladen i mindre bitar och lägg i var sin bunke.
8.Sjud upp 1 ½ dl av vispgrädden och häll 1 dl över den mörka chokladen och ½ dl över den vita. Rör om tills chokladen smält och krämerna är släta och blanka.
9. Vispa äggulorna och florsockret poröst. Vispa därefter 4 dl av grädden inte alltför fast. Vänd ner äggsmeten i grädden.
10. Låt gelatinbladen droppa av och smält dem på svag värme i den sista grädden, ½ dl. Tillsätt det sedan i gräddsmeten i en fin stråle under omrörning.
11. Dela gräddsmeten och vänd under omrörning ner den vita tryffeln i en tredjedel av smeten. Vänd ner den mörka tryffeln i den resterande gräddsmeten. Rör smeterna släta.
12. Bre ut hälften av den mörka moussen jämnt på bottnen. Klicka ut små klickar av den vita moussen ovanpå och bre varsamt ut jämnt så att den inte blandas med den mörka. Klicka därefter ut den sparade mörka moussen och släta varsamt till ytan. Låt den stelna kylskåpskallt minst 4 timmar.
13. Ta fram tårtan och för en varm kniv runt kanten för att lossa den från formen. Lyft över på serveringsfat. Garnera med färska bär och hyvla över lite vit choklad.


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...