Annons

Möt Magic – den skådespelande katten

Katten Magic spelar mot Rolf Lassgård i filmen En man som heter Ove. Magic knep inte bara Oves hjärta, utan också biopublikens!

Mejla
Dela (99)
Pinna

MAGIC
Namn: Magic.
Ålder: 4 år.
Ras: Ragdoll.
Familj: Matte Johanna Sommar och hundarna Lucas och Milton av rasen flatcoated retriever.
Bor: I ett hus på Värmdö.
Intressen: Sova bredvid elementet och ta promenader med familjen.
Aktuell: Viktig roll i filmen En man som heter Ove.

magic

Rolf Lassgård kammade hem tre välförtjänta Guldbaggar för filmen En man som heter Ove. Hade det bara funnits en kategori för bästa katt så hade segern varit given – Magic. Denna fyraåriga katt fann vägen till den vresige Oves hjärta och öppnade upp det, och biopubliken fick se att under den buttra ytan fanns oceaner av kärlek.
Själv verkar Magic helt oberörd av allt ståhej där han spatserar omkring hemma på gården på Värmdö i Stockholms skärgård. Men så är han också en mycket cool katt.
– Det var nog mest därför som han fick rollen. Filmbolaget hade en specificerad kravlista för vad den tilltänkta katten skulle klara av. Det var massor med saker. Den skulle kunna följa med på promenad, bli skrämd utan att sticka, kunna lägga huvudet i handen, bli buren, vara van vid hundar, kunna sitta still på kommando och flera andra saker, berättar matte Johanna Sommar.

LÄS OCKSÅ: 16 bilder kattägare känner igen

Annons

Gjorde filmsnuttar

Men filmkarriären startade egentligen med att Johanna började göra filmsnuttar när hon var ute på promenad med Magic. Klipp som hon sedan la ut på Facebook och Youtube.
– Jag tyckte att det var så fantastiskt att han alltid följde med. Magic var en innekatt fram tills jag fick honom för ett och ett halvt år sedan, och katter brukar vara lite försiktiga i nya miljöer. Men inte Magic – han var inte ett dugg rädd för hundarna heller.
Sina hundar hade Johanna stängt in bakom kompostgaller när Magic skulle komma hem.
– Jag tänkte att det inte var så bra att det kom två stycken trettiokilos-kolosser rusande emot honom. Men han stegade rakt fram till dem, stannade och satte sig ner. Ungefär som att han sa ”Tjena, här har ni mig!”.
Efter att Johanna lagt ut sina klipp på nätet dröjde det inte länge förrän folk började höra av sig och uppmana henne att låta katten vara med i en film. När hon sedan såg på Facebook att ett filmbolag sökte en katt till en långfilm blev hon nyfiken
och hörde av sig.

LÄS OCKSÅ: Möt Rolf Lassgård

– De bad att få filmklipp och jag skickade in det jag hade. Bland annat en film där jag går med dammsugaren och försöker knuffa bort Magic, men han vägrar röra sig ur fläcken. Efter bara fem minuter ringde de tillbaka och sedan var det på rull…

magic-privat

Lyriskt filmteam

I mars 2015 satte inspelningen av En man som heter Ove igång. Filmteamet, som var vana vid att jobba med djur, var helt lyriska över Magics talang och menade att de aldrig sett maken till katt. Rolf Lassgård jublade: ”Helt fantastiskt, jag försöker skrämma och skrämma, men han viker inte en tum.”
Hur blir det nu då kan man undra, ska Magic satsa på en karriär som skådis?
– Vi har fått ett nytt erbjudande, men jag är tveksam, förklarar Johanna.
– Det är roligt att ha gjort det här, men det var ganska slitsamt, tycker vi båda två. Hela april fick vi kuska fram och tillbaka till Trollhättan där man spelade in tre dagar i veckan. Fem timmar dit och fem timmar hem går ju inte att pendla, så vi fick bo på hotell.

LÄS OCKSÅ: 13 krukväxter som kan skada katten


Det var också mycket väntan under inspelningarna, berättar Johanna, och Magic fick sitta i bur.
– Det tycker han inte om och jag hade fullt sjå med att hålla honom på gott humör hela tiden. Jag jobbar med att träna hopphästar så jag har ju det att sköta, och mina hundar vill såklart ha oss hemma. Som det känns i dag så får det nog räcka med filmande. Eller vad säger du? frågar Johanna och tittar på sin katt.
Magic säger ingenting, men tittar på matte med outgrundlig blick. 

Se Magics kasting till filmen här

Text: Hällpetters Maria Bergström
Bild: Hällpetters Maria Bergström och privat

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...