Annons

Möt Rolf Lassgård

Rolf Lassgård vann en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för sin roll som Ove i "En man som heter Ove". Men från första början var det inte skådespelare Rolf hade siktet inställt på...

Mejla
Dela (0)
Pinna

Rolf Lassgård

Rolf Lassgård tänker fortsätta jobba så länge gnistan finns kvar.

Från första början var det inte skådespelare Rolf hade siktet inställt på. Även om man inte kan beskylla den unge herr Lassgård för att vara en slarver så trivdes han varken i skolan eller med att göra saker på ett bestämt sätt. Han kunde till exempel lämna in ett blankt papper på ett prov.
– Min mormor och morfar bodde i en liten by, Svedjelandet, som bestod av sju gårdar, flera mil utanför Östersund. Det var där jag trivdes allra bäst och tillbringade en stor del av min uppväxt.
Rolf tyckte om djur och ville bli bonde, köra häst och hässja hö.
– Somrarna och loven var kantade av frihet, men även ett slags flykt från mig själv, kraven och skolan. Jag badade i sjön, fiskade eller lekte med tjejerna som bodde där och jag kunde kliva rakt in i en annan verklighet.
Flykten från den egna personen, eller snarare möjligheten att vara någon annan, har fortsatt intressera Rolf. Han tycker att det är spännande att kunna kliva in i en annan värld, vare sig det handlar om en rollkaraktärs eller en regissörs värld.
– Jag började spela teater för att det var så otroligt roligt och det har fortsatt i den andan. ”Om jag inte prövar kommer jag att ångra mig resten av livet”, tänkte jag.
Han kom in på Statens Scenskola i Malmö 1975 efter att ha spelat amatörteater under flera års tid i Östersund. Tre år senare när studierna var slut fick han anställning vid Skånska Teatern och blev bland annat uppmärksammad för sin gestaltning av Puck i Shake-speares En midsommarnatts dröm 1980. Tillsammans med regissören Peter Oskarson startade han Folkteatern i Gävleborg 1982.
– Vi spelade Den stora vreden, en fem och en halv timmes lång föreställning som berättade Norrlands historia i sagans form. Det var ett nytt sätt att ge en föreställning, där vi kombinerade folkmusik, dans och skådespeleri. Flera teatrar har fortsatt arbeta på det sättet, så vi var banbrytare.
Karriären tog fart och rollistan är utförlig med flera kritikerrosade prestationer inom teater, film och tv-serier. Vi har bland annat fått lära känna poliser och kriminalare, som en viss Kurt Wallander. Rolf har också spelat i filmer med temat okända barn och rollfigurer som fått reda på att de har barn de inte känt till.
– Trots det har jag aldrig spelat min egen roll, karaktären som får en ny far.
I vuxen ålder fick Rolf nämligen veta att hans pappa inte var hans biologiske far.
– När jag spelade in Min store tjocke far och fick flera frågor av journalister om förhållandet till min egen far svarade jag att det var gott, för så var det ju. Jag har alltid känt att jag haft en bra uppväxt, men kanske undrade jag, liksom andra barn, om min pappa verkligen var min pappa. Jag såg lite annorlunda ut än resten av min familj, så pusselbiten föll äntligen på plats för mig när jag fick insikten om att jag hade en annan pappa.
Rolf var 30 år när han fick det oväntade beskedet av sin mamma.
– Det var inte precis så att jag blev arg eller besviken utan jag fick mer en aha-upplevelse, ”jaha, men då förstår jag”.

Efterlängtat möte

Rolf träffade sin biologiske far för första gången när han spelade teater i Iggesund, utanför Hudiksvall, och hade bjudit in honom dit. Det var ett möte som var efterlängtat av dem båda.
– Innan föreställningen började gick jag ut i publiken och jag såg direkt vem som var min pappa. Jag kände igen mig i hans rörelser och mönster.
I dag har Rolf en bra relation med sin far och även sina nyfunna halvbröder. Livet berikades, trots att det hade varit bra tidigare.
Sin egen fadersroll är han väldigt stolt över.
– Det som är viktigt för mig på riktigt är de små stunderna med familjen. Barnen har varit den stora höjdpunkten i mitt liv, tillsammans med min fru Birgitta.
Nu är barnen stora, men Rolf bär med sig många fantastiska minnen
– Exempelvis av misslyckade fisketurer eller sagolika julpromenader med sirlande snö i ansiktet, när vi verkligen haft tid att prata med varandra och umgås. Den starka kontakten med mina barn stärker tron att jag gjort något rätt.
Rolfs fru Birgitta är från Skåne och Gävleparet köpte ett sommarhus på Österlen efter att ha tillbringat flera somrar där, båda hade förälskat sig i det kulliga och böljande landskapet.
– Vyn kickar i gång mig, men ger mig samtidigt ett lugn. Jag förknippar Österlen med avkoppling och återhämtning. Jag mår bra av att sätta spaden i jorden och för att senare återvända och se att det jag sått har vuxit.

Annons
enmansomheterove

En man som heter Ove hade premiär på juldagen 2015 och fick Biopublikens pris på Guldbaggegalan, Rolf Lassgård belönades med en Guldbagge för rollen som Ove.

Nya utmaningar

Rolf är mån om att behålla gnistan och kärleken till sitt yrke.
– Det handlar om att inte göra samma sak eller på rutin. Om jag filmat mycket kan jag verkligen längta tillbaka till teatern och scenen. Jag är innerligt tacksam för privilegiet att få arbeta och skapa tillsammans med andra begåvade skådespelare. Både möten med nya förmågor, men också med erfarna skådespelare uppskattar jag. Och att prova på nya saker.
Vid 59-års ålder gjorde Rolf debut på Dramaten i Mats Eks nypremiär av Utvandrarna, en föreställning med inslag av sång och dans. Regissören sökte en mogen scenkonstnär till rollen och hoppades att Rolf skulle tacka ja.
– Det är naturligtvis roligt att stå på denna anrika scen inför utsålda hus. Jag tar alltid bakvägen in till mina arbetspass, men vid ett tillfälle gick jag in via den stora entrén och såg allt skinande guld och det marmorvita teaterhuset. Blir man uppbjuden till en sådan här fin dans gäller det att tacka ja och njuta av dansen, säger han med ett leende.
På tal om dans och musik kan tilläggas att Rolf gärna rör sig till musik även om han inte vill kalla sig dansör.
– Musik är en källa till glädje och kan sätta mig i en stämning eller frigöra fantasin. Jag lyssnar ofta på musik samtidigt som jag läser ett manus. Allra bäst trivs jag nog, efter en lyckad arbetsvecka, hemma i Gävle och vid min skivsamling. Kanske har jag ett glas rött vin i handen och en ny platta att lyssna till.

Högklackat och smink

Han har dansat och sjungit på scen förr. 2009 deltog han i en nypremiär av den kultförklarade musikalen Hairspray från sextiotalet, på Chinateatern i Stockholm. Att få frågan om att spela kvinna, närmare bestämt rollen som mamman Edna Turnblad, var högst oväntat.
– För mig som hela tiden söker utmaningar och gillar överraskningar var detta ett spännande projekt, men jag har nog aldrig varit på så hal is som då. Att börja gå i högklackade skor, sjunga och dansa i en specialsydd kvinnodräkt med mjuka och runda, kvinnliga former, uppsminkad och i peruk kändes ytterst främmande.
Snart hittade Rolf rätt i gestaltningen och lärde känna en tant med mycket smink. Rollkaraktären Edna är en kvinna som skäms för sitt utseende, men som förvandlas och blommar upp under föreställningens gång.
– Med mitt stripiga hår satt jag i kvinnologen och kände mig som den fulaste. Förundrat studerade jag de andra kvinnorna, men visste samtidigt att det var just jag som hade den vackraste klänningen att ta på mig under kvällen.
Trots att pensionsåldern närmar sig har Rolf inga planer på att sakta ner tempot. Det glittrar till i ögonvrån.
– Så länge gnistan är där fortsätter jag. Det finns flera roller som jag har kvar att utforska.

Fakta: En man som heter Ove

En man som heter Ove är baserad på en roman med samma namn, skriven av Fredrik Backman, utgiven 2012. Filmen fick Biopublikens pris under Guldbaggegalan 2016.

Handling: 59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Har du sett filmen "En man som heter Ove" på bio?

Loading ... Loading ...

Se den officiella trailern här

Text: Jessica Lund
Bild: Jessica Lund och Nordisk Film


Fler intervjuer varje vecka – få dem först via vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...