Annons

Annons

Morfarsligan lurade alla i sina maskeradkläder

KRIMINALFALLET: Ett par gånger i veckan träffades de fyra seniorerna på stamkrogen The Castle, men inte för att spela dart eller liva upp gamla minnen. I stället planerade herrarna att besöka ett kassavalv – och de tänkte inte ta huvudingången...

Mejla
Dela (7)
Pinna

morfarsligan

Hjärnorna bakom den smarta kuppen bestod av Terry Perkins, John Collins, Danny Jones och Brian Reader, även kallad The Master.

Ingen la märke till 76-årige Brian Reader då han klev på tåget i Dartford, Kent, 2 april 2015. Han såg ut som vilken senior som helst, men hans ärende var ingen vanlig pensionärsutflykt. Vid Victoriastationen i London klev han av och bytte färdmedel till buss. Han visade upp sitt pensionärskort och åkte gratis vidare till Hatton Garden, Londons juveldistrikt.

Annons

Erfaren förbrytare

När bussens dörrar öppnades klev visserligen samma man ut, men pensionärsidentiteten lämnade Brian kvar på bussen. Nu var han The Master, en av Englands mest erfarna förbrytare. Som gangsterchefens Kenneth Noyes högra hand var han med och genomförde den spektakulära Brink’s Mat-kuppen 1985, då han och hans medkumpaner stal guldtackor till ett värde av 300 miljoner kronor. Det var den största kupp som någonsin genomförts i England.

Nu var Brian på väg för att träffa sina gamla vänner, John Collins, 74, Terry Perkins, 67, och Danny Jones, 58, samtliga yrkeskriminella veteraner.

En längre tid hade Brian Reader planerat att utföra en stöt mot Hatton Garden Safe Deposit Ltd, ett företag med stora kassavalv i källaren där privatpersoner kunde hyra bankfack för att förvara sina ädelstenar, smycken och andra värdehandlingar. Eftersom valven ansågs omöjliga att bryta sig in i så var det många som valde att förvara sina mest värdefulla ägodelar där.

Gilla Allers på Facebook

Planerade kuppen

De senaste månaderna hade de fyra herrarna träffats flera gånger i veckan på stamkrogen The Castle, där de planerat den perfekta kuppen in i minsta detalj. Brottet skulle utföras under påsken då företaget höll helgstängt, så att de kunde arbeta ostört.

Visa av erfarenhet insåg de fyra kumpanerna att de inte skulle klara av att utföra kuppen på egen hand. För att kunna genomföra sin plan handplockade de därför fem yngre medhjälpare de kunde lita på, alla med speciella talanger.

Flera gånger under mars månad besökte ligamedlemmarna företaget för att studera lokalen i detalj. Några duktiga makeupartister hade ändrat utseendet på Brian Reader och John Collins, så att ingen skulle kunna känna igen dem då de klev in i rollerna som kunder med avsikt att hyra bankfack. Inne i lokalen kunde de konstatera att valvet var låst bakom en kraftig järndörr, omgiven av 50 centimeter tjocka betongväggar.

Även Terry Perkins besökte lokalen, där han utgav sig för att vara hissreparatör för att kunna undersöka möjligheten att ta sig ner i kassavalvet genom hisschaktet.

Skärtorsdagsplaner

Klockan 20.30 på skärtorsdagen den 2 april påbörjades den välplanerade kuppen. John Collins parkerade en stor vit van utanför byggnaden, samtidigt som en yngre man i röd peruk desarmerade larmet och öppnade dörren för sina medkumpaner.

In genom entrén klev Brian Reader, Terry Perkins, mannen i den röda peruken som gick under namnet Basil och så till sist Carl Wood, en yngre smal man. Alla var utklädda till hantverkare med bygghjälmar och stora, tunga verktygsväskor.

Kvartetten tog sig ner i källaren via hisschaktet, där Basil slog ut strömtillförseln till larmet och kassavalvets järndörr. Nu hade förbrytarna fri tillgång till hela det nedre planet.

Med hjälp av en diamantborr arbetade de sig igenom den tjocka betongväggen in i det största kassavalvet. Till slut hade de fått upp tre hål som tillsammans mätte 45 gånger 25 centimeter, tillräckligt stort för att de två yngre och smala kumpanerna Basil och Carl skulle kunna åla sig igenom. Väl inne i valvet stötte de på ett problem som de inte räknat med: bankfacken var skyddade av metallskenor som det krävdes specialverktyg till för att avlägsna – verktyg de inte hade med sig.

Oväntat avbrott

Ligan, som räknat med att utföra kuppen under en enda natt, fick nu tänka om. De avbröt och åkte hem för att skaffa de verktyg som saknades. Tillbaka i valvet fortsatte arbetet och det dröjde ytterligare två nätter innan de äntligen lyckades öppna bankfacken.

Nu kunde de två yngre tjuvarna langa ut ädelstenar, guld och smycken till de andra, som lastade skottkärrorna fulla och
lastade av i den vita skåpbilen.

Tidigt på påskdagen den 5 april lämnade så rånarna byggnaden med sitt byte. Två dagar senare återvände personalen till arbetsplatsen, upptäckte inbrottet och larmade polisen.

Ett land i chock

Den skickligt genomförda kuppen sände chockvågor genom hela landet och i synnerhet juveldistriktet Hatton Garden. Ingen kunde med säkerhet säga värdet på rånarbytet, men det uppskattades inledningsvis till 700 miljoner kronor och skrevs senare ner till 300 miljoner. Det räknades dock fortfarande som den största kuppen i Englands historia och, framför allt, den fräckaste.

Trots att tjuvarna uppehöll sig flera dagar inne i byggnaden lämnade de inte efter sig några som helst spår. De fångades på övervakningskameror, men bar hela tiden hjälmar, tittade aldrig upp mot kamerorna och lyckades på så vis dölja sina identiteter. Men trots all noggrannhet begicks ett avgörande misstag.

Avlyssning

Natten till lördagen fångade en övervakningskamera en Mercedes på bild. Bilen gjorde ett kort stopp utanför byggnaden innan den försvann. Bara en stund senare dök den vita skåpbilen upp. Trots att Mercedesbilen hade falska nummerplåtar hyste polisen inga tvivel om att den tillhörde John Collins, som de övervakat vid ett flertal tillfällen när han misstänktes för andra brott.

Polisen lyckades placera avlyssningsutrustning på bilen och kunde höra en upprymd Collins tala med Terry Perkins om deras fantastiska kupp. Man lyckades även placera mikrofoner på Terrys bil, och de följande sex veckorna samlades det in så mycket information att polisen kunde identifiera så gott som alla förövarna.

En slapp undan

Den 19 maj samlades alla rånarna i ett hus i Enfield i norra London och polisen utgick från att de skulle dela upp bytet. På en given signal stormade 200 poliser byggnaden och grep alla männen. Bara en slapp undan: Basil, mannen med den röda
peruken.

Man hittade bara en del av rånarnas byte. Men efter åtskilliga veckors förhör avslöjade en av de anklagade att en säck med stöldgods grävts ner vid en grav på en kyrkogård i Edmonton. Uppgifterna visade sig stämma och säckens innehåll värderades till 58 miljoner kronor.

Rättegången mot seniorligan påbörjades den 23 november 2015 och den 14 januari i år blev de fyra huvudmännen – Brian Reader, John Collins, Danny Jones och Terry Perkins – dömda för rånet. Ytterligare fyra personer ansågs skyldiga och dömdes till fängelse. Straffskalan sträckte sig från ett till sju års fängelse.

Än i dag saknas två tredjedelar av rånarbytet. Även Basil, mannen med den röda peruken, saknas och är fortfarande på fri fot. Scotland Yard har utfäst en stor belöning till den som lämnar information som leder till ett gripande. 

Text och bild: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Peter Helperin

Läs också

De grävde upp ett lik – för kärlekens skull…

krimmare-lik

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...