Annons

Mördaren smög sig in till studenterna – i verklighetens ”Scream”

Sensommaren 1990 spred sig skräcken i Gainesville, USA, efter att fem studenter brutalt mördats inom loppet av tre dagar. Mördarens fruktansvärda tillvägagångssätt inspirerade senare manusförfattaren Kevin Williamson när han skrev skräckfilmen "Scream".

Mejla
Dela (7)
Pinna

Morden inspirerade till filmen ”Scream”.

Morden i Gainesville gav idén till skräckfilmen ”Scream”

Tjejen är ensam hemma och har krupit upp i soffan för att se en bra skräckfilm när telefonen ringer. Hon lyfter luren och hör en röst säga:

– Vilken är din favoritskräckfilm?

Annons

Scenen är från skräckfilmen ”Scream” som hade premiär i Sverige för 20 år sedan. Filmen väckte nytt liv i den gamla genren ”slasherfilm” där maskerade mördare sprider skräck, ofta bland skolungdomar. Vad många inte känner till är att manusförfattaren Kevin Williamson hade fått 
inspiration av en serie fruktansvärda mord som skedde i Gainesville i Florida under 1990-talet.

Gilla Allers på Facebook

Manusförfattare 
Kevin Williamson.

Innan Williamson slog igenom arbetade han som regiassistent och hade usel ekonomi. Vid ett tillfälle fick han bo gratis hos en person mot att han var husvakt.

En kväll när han var ensam i huset tittade han på en tv-dokumentär om seriemördare. Avsnittet ägnades helt åt den så kallade Gainesville-mördaren som tog sig in i unga studenters lägenheter för att våldta och mörda dem.

– Jag blev vettskrämd och började plötsligt reagera på minsta lilla ljud i huset. När jag upptäckte att ett fönster i köket stod öppet fick jag nästan panik, berättade Williamson i en intervju för CNN där han förklarade hur han fick idén till ”Scream”.

Drew Barrymore i ”Scream”.

Stor militärkniv

Sensommaren 1990 spred sig skräcken i Gainesville efter att fem studenter brutalt mördats inom loppet av tre dagar.

Det första mordet ägde rum den 25 augusti. En man bröt sig in i en studentlägenhet som delades av två unga kvinnor, Sonja Larson, 17, och Christina Powell, 18. Förövaren band offrens händer, tejpade för deras munnar och våldtog dem. Sedan högg han dem flera gånger i ryggen med en stor militärkniv. När de väl var döda arrangerade mördaren kropparna i sexuellt utmanande positioner.

Dagen efter var det dags igen. Mördaren lyckades öppna ett fönster med hjälp av kniv och skruvmejsel. När Christa Hoyt, 18, kom hem överraskades hon av mannen som smög sig på henne bakifrån och kopplade strypgrepp. Efter att ha våldtagit och mördat sitt offer skar gärningsmannen av hennes huvud och placerade det på en hylla så att det stirrade mot den egna kroppen.

Mördaren hann ikapp

Två dagar senare hittades ytterligare två personer mördade. Båda offren, Tracy Paules och Manuel Taboada, var 23 år gamla.

Minnesplats över de mördade studenterna.

Enligt kriminalteknikerna hade mördaren tagit sig in genom en glasdörr som öppnats med hjälp av kniv och skruvmejsel. Först smög han sig in till Manuel Taboada som låg och sov och högg ihjäl honom med 30 knivhugg.

Under tiden hade Tracy Paules vaknat av oväsendet. När hon upptäckte vad som pågick rusade hon in i ett rum och låste in sig, men mördaren bröt upp dörren. Tracy Paules våldtogs och dödades med flera knivhugg. Även denna gång arrangerade mördaren det kvinnliga offret i en utmanande position innan han lämnade brottsplatsen.

Alla offren, förutom Taboada, var unga kvinnor med mörkt hår och bruna ögon.

Arbetade dygnet runt

Vid det här laget var nyheten om morden ute i medierna och det rådde panik bland stadens studenter. Många valde att byta skola, och de som stannade försåg sig med basebollträn och tårgas och sov tillsammans i stora grupper där man turades om att hålla vakt.

I månader arbetade flera hundra lokala och federala poliser dygnet runt med att följa upp tusentals spår. Dessutom togs blodprov på dussintals misstänkta män.

I samband med detta greps en 18-årig student, Edward Lee Humphrey, som man misstänkte för morden. Han bodde i samma hyreshus som Tracy Paules och Manuel Taboada och enligt en granne skulle han ha varit kär i Tracy. Vad polisen inte visste var att Humphrey var oskyldig.

Den riktige mördaren satt redan bakom lås och bom i Ocala, fem mil söder om Gainsville. 36-årige Danny Rolling hade gripits för ett väpnat rån mot en matbutik i Ocala. Men det dröjde innan polisen kopplade ihop honom med morden i Gainesville.

Danny Rolling hade ett långt brottsregister. Han växte upp i Shreveport, Louisiana, och barndomen var tuff. Pappan, James Rolling, arbetade som polis i staden men i hans eget hem var det hans egna lagar som gällde.

Danny Rolling inför rätta 1994.

Fick stryk med bälte

James Rolling styrde över sin familj med järnhand och det tillhörde inte ovanligheterna att han misshandlade sin fru och de två sönerna Danny och Kevin. Han gick särskilt hårt åt Danny. Under hela sin uppväxt fick han höra av sin far att han var ett misslyckat och ett oönskat barn. Danny fick ofta stryk med bälte, hotades med kniv eller försågs med sin fars handklovar.

Om nätterna smet han ofta ut och drev omkring. I skydd av mörkret kikade han in i folks hem och började fantisera om att kunna kontrollera personer genom våld, något som skulle förverkligas då han blev vuxen.

Som 17-åring hoppade Danny av skolan och skrev in sig i flygvapnet. Där började han missbruka alkohol, marijuana och LSD. Efter en kort tid fick han sparken.

Efter ett misslyckat äktenskap fick Rolling allt svårare att anpassa sig i samhället. Han hade några tillfälliga anställningar men lyckades aldrig behålla dem, och i stället började han begå allt fler brott som rån och inbrott.

När Danny Rollings slutligen greps i Ocala gick polisen igenom hans tillhörigheter och upptäckte att han hade flera verktyg som matchade de spår som lämnats vid mordplatserna i Gainesville.

När polisen undersökte hans hem, en husvagn i ett skogsområde nära de lägenheter där 
morden hade begåtts, hittade man ljudinspelningar där Rolling sjöng countrymusik och läste in dagboksanteckningar. I dessa berättade han detaljer som kunde kopplas till morden.

Rolling häktades i november 1991, misstänkt för morden i 
Gainesville.

Erkände till sist

När Danny Rolling satt i häktet hörde polisen i Louisiana av sig om ett trippelmord i Shreveport 1989. En familj hade mördats och tillvägagångssättet påminde om morden i Gainesville.

Ett av offren, 24-åriga Julie Grissom, hade våldtagits, mördats och tvättats ren, och därefter hade kroppen arrangerats på ett utmanande sätt. Danny Rolling erkände aldrig morden på familjen Grissom offentligt, men i fängelset, en kort tid före sin död, skrev han ner ett erkännande att det var han som mördat de tre personerna i Shreveport.

Rättegången mot Rolling påbörjades 1994. Bara dagarna före erkände plötsligt Rolling att han var skyldig till de fem morden i Gainesville. Hans motiv var att han ville bli en superkändis, precis som Ted Bundy, en annan seriemördare som mördade minst 30 personer.

Under rättegången sa Danny Rolling till domaren att det finns vissa saker man inte kan fly ifrån, detta var en av dem.

Den 25 oktober 2006 avrättades Danny Rolling med en giftinjektion.

Text: Björn Kristian Nyland
Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: IBL

Läs också: Han mördade nära vännens fru – upptäcktes 13 år senare


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...