Annons

Moppehäxorna har 50 ögonstenar i ladan

Det mesta i Monas och Jossans liv går i tvåtakt. Det började med en gammal Crescent på 
Blocket. Nu är de uppe i 50 veteranmopeder 
– och ett eget raketrally!

Mejla
Dela (13)
Pinna

De drar gärna iväg på mopperallyn och ordnar även eget. Bild: Petra Älvstrand

Mopederna hjälpte Mona och Josefin genom svåra tiden

Varning för moppehäxorna! Trafikskylten har Monas arbetskompisar på billackeringen gett henne, och den har en självklar plats i den stora ladugården där 50-talet veteranmoppar förvaras.
Mona Karlssons, 50, och Josefine Anderssons, 45, gemensamma intresse har bara vuxit med åren. Men allt började med att Jossan, som saknar körkort för bil, behövde ett fortskaffningsmedel…
Mona och Jossan har varit ett par ända sedan Jossan flyttade från Luleå till Umeå för att plugga till ingenjör.
De har gemensamma bekanta och efter en fest blev de kära.
– Då hade jag redan sagt upp min lägenhet för att flytta in i studentkorridor. Men det blev inget plugg för mig, jag blev sjuk! säger Jossan och berättar att hon i många år lidit av svår värk i höfter och rygg och nu var det så illa att hon knappt kunde stå.
– Jag blev sjukskriven. I och med att jag inte kunde börja plugga så var jag plötsligt bostadslös, som tur var fick jag flytta in hos Mona, skrattar Jossan och tittar på sin sambo som precis dukat fram kaffe i köket hemma i byn Västra Pengfors där paret bor i en villa sedan några år tillbaka.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Samlandet kräver sitt utrymme. De visar gärna upp klenoderna för besökare. Bild: Petra Älvstrand

Stöttade varandra

Först köpte paret dock ett hus i byn Hörnefors, utanför Umeå. Men de fick ingen lätt början på sitt liv tillsammans. Jossan var redan sjukskriven och nu började Mona, som jobbar som billackerare, att drabbas av symtom på utmattningsdepression.
Relationen kunde ha fått en bättre start än att båda skulle bli långtidssjukskrivna.
– Å andra sidan fick vi mycket tid att verkligen lära känna varandra och stötta varandra under de där åren, säger Jossan och berättar att det var Mona som fick sköta det mesta i hemmet, då hennes reumatiska värk begränsade henne så mycket att hon under en period till och med hamnade i rullstol.
Eftersom Jossan saknar körkort för bil och hade svårt både för att cykla och gå längre sträckor behövde hon ett fortskaffningsmedel. Hon köpte en moped på Blocket.
– Jag har alltid varit motorintresserad och hade börjat läsa en del om mopeder när jag låg i sjuksängen. När mopeden levererades av Bussgods var det tyvärr inte den originalmoppe som jag hade hoppats på. Men det var där och då mopedintresset tog fyr på allvar!

Bild: Petra Älvstrand

Även Mona blev sugen

Jossan säger att hon visserligen inte blev ingenjör, men hon har blivit expert på veteranmoppar – särskilt de som tillverkats av Crescent!
– För mig, som vid 32 års ålder blev sjukpensionär, blev moppeintresset hela grejen. Mona började ju jobba igen, men jag fick en social bit i och med alla människor jag lärde känna genom mitt intresse, säger Jossan.
När Jossan fått hem sin första moppe blev även Mona sugen på en egen och snart hade paret köpt sin andra veteranmoppe. Nu hade de ett gemensamt intresse.
När de inte pysslade med mopparna åkte de runt på utställningar, och Jossan byggde upp en egen hemsida med ett forum som kom att bli den största i Sverige för dem som är moppeintresserade.
– Jag har nog alltid varit lite avundsjuk på folk som samlar på saker och är väldigt kunniga i något ämne. Nu kan jag själv rabbla alla mopedbeteckningar utantill, men fråga mig inte var jag lagt nyckelknippan, haha, säger Jossan och konstaterar att med det nya intresset kom också en ny självkänsla hos både henne och Mona.
Intresset har också kommit att svetsa paret samman. De ägnar all ledig tid åt sina moppar och har inrett tvåplanslagården med sina 50 ögonstenar. Här finns också tidstypiska hjälmar, gamla butiksrockar och andra detaljer som för tankarna till ett museum.
– Vi samlar i första hand för vår egen skull, och målet är att bevara mopedernas originalskick. Men vi visar gärna upp mopederna för dem som är intresserade. Vi har flera besökare varje vecka under sommaren, säger Jossan och berättar att alla mopparna som är monterade är körklara, men hon och Mona luftar bara några per sommarsäsong. Själv kör hon moppe året om.
Självklart är det veteranmoppe som gäller även på vintern!

Bild: Petra Älvstrand

Tipsrunda på moped

Under sommarsäsongen är en av höjdpunkterna ”Raketrallyt” i mitten av juli som paret är med och anordnar i grannbyn Vännäs. Det är en populär tillställning med tipsrunda på moped och fikapauser längs vägen.
– Förra året hade några kört 92 mil på moped för att vara med, säger Jossan och berättar att även hon och Mona gärna åker iväg på mopperallyn runt om i landet, och nämner rallyt i Borlänge där runt 1 000 mopedister samlas för att köra kortege genom stan.
– Ja, oj, jag blir alldeles tårögd när jag kör genom samhället med det gänget. Alla är lika galna nördar och jag är en av dem, skrattar Mona.
Jossan nickar och håller med:
– Det är häftigt, och samtidigt är det ju något komiskt över det. Mopparna går 40 kilometer i timmen och många av oss kanske har drömt om att vara med i en MC-kortege. Men för mig är mopparna precis lagom på alla sätt. De väger inte så mycket, är lätta att hantera och meka med även om man är sjuk.
Att det dessutom är smidigt för henne och Mona att tillsammans ta sig iväg på mysiga grillutflykter, eller bara för att äta en mjukglass inne i samhället, är en fin bonus.

Bärbar mobilladdare – ett måste i varje handväska!

Slipp problem med urladdade mobiltelefoner! Med en bärbar mobilladdare kan du ladda telefonen var du än befinner dig!

Den här söta och diskreta modellen väger i princip ingenting och har dessutom en inbyggd ficklampa.

Läs mer och beställ den direkt från oss!

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Bild: Petra Älvstrand

 

Missa inte: Kärleken räddade mig från självskadebeteendet

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...