Annons

Annons

Mjuk kaka med citronkokostosca

Vispa, blanda, grädda – och bre ut något gott på toppen, svårare än så behöver det inte vara alla gånger!


citronkaka

● 1 kaka

125 g smör eller margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Kokostosca
75 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
3 dl riven kokos
skal av 1 citron

Annons

Garnering
Skal av 1 citron
Florsocker
Citronmelissblad

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 21 cm i diameter.

2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät.

4. Vänd sist ner matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

5. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i ca 30 minuter, tills den är näst intill färdiggräddad.

6. Kokostosca: Mät upp alla ingredienserna, förutom riven kokos och citronskal, i en kastrull. Sjud upp blandningen och ta sedan kastrullen från värmen. Tillsätt kokos och finrivet citronskal.

7. Ta ut kakan ur ugnen, klicka över toscasmeten och bre ut den jämnt över kakan. Ställ in kakan i ugnen och grädda tills den fått en svagt gyllenbrun färg, 10–12 minuter.

8. Låt kakan svalna i formen. Lossa den kalla kakan ur formen och garnera med finrivet citronskal. Sikta över lite florsocker och lägg på några citronmelissblad.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

Här är köksprylen vi inte klarar oss utan!



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...