Pizza med färs och pesto
Köp gärna en färdig pizzamix, om du har ont om tid – snabbt och lätt!
● 4 pers ● 30 min
300 g nötfärs rapsolja till stekning
2 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
300 g färdig tomatsås
1 gul lök
ca 15 minitomater
100 g pesto, 1 dl
2 kulor mozzarella à 125 g
Pizzadeg
¼pkt jäst
2 ½ dl ljummet vatten
½ dl olivolja
½ tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
1. Pizzadeg: Lös upp jästen i vattnet och häll på olivoljan. Tillsätt saltet och blanda ner nästan allt mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 2 timmar. Knåda degen smidig och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Degen ska inte vara klibbig men precis släppa arbetsbänken. Dela degen i fyra bitar och och kavla ut till rundlar.
2. Sätt ugnen på på 225°.
3. Stek färsen i lite olja i en stekpanna tills den får lite färg. Krydda med chilipulver, paprikapulver och pressad vitlök och häll på tomatsåsen. Låt koka i några minuter.
4. Fördela köttfärssåsen på pizzadegen. Skär lök och tomater i skivor och lägg ovanpå köttfärsen tillsammans med peston. Riv mozzarellan grovt över pizzorna.
5. Lägg pizzorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 15 minuter. Servera dem rykande varma.
Tips! Trä gärna upp några klyftor gul lök på spetten och låt dem steka med.
Av Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson