Annons

Minipaj med citron och maräng

Små söta och syrliga citronpajer med ett täcke av maräng. Lika fina att titta på som goda att äta!

Mejla
Dela (156)
Pinna

citronmarang2

Syrliga marängpajer

Bakelserna kan fyllas och vila kylskåpskallt en dag innan de garneras med marängtoppar och bränns av.

● ca 10 st

125 g smör eller margarin
1/2 dl florsocker
3 dl vetemjöl

Fyllning

2 gelatinblad
1 dl mjölk
1 dl färskpressad citronsaft
4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde

Maräng

3/4 dl vatten
1 1/2 dl socker
3 äggvitor

Garnering

citronskalsstrimlor

Dessutom behövs

små pajformar

Annons
Gilla Allers på Facebook

1. Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Plasta in den och lägg kallt att vila i minst 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 200°.

3. Kavla ut den kalla degen tunt på mjölat bakbord. Ta med ett kakmått ut runda plattor som passar i små pajformar, ca 10 cm i diameter. Lägg ner degplattorna i formarna, tryck ut och nyp av den överflödiga degen runt kanten. Man kan även dela upp degen i jämnstora degbitar som tummas ut i formarna. Grädda i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 8 minuter. Lossa skalen då de svalnat.

4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll mjölk och färskpressad citronsaft i en kastrull. Tillsätt äggulorna och sockret. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i kastrullen och sjud upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan vid första bubblan. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och rör om tills de smält. Ställ sedan krämen svalt en stund tills den börjar tjockna.

5. Vispa grädden. Ta bort vaniljstången ur kastrullen och vänd sedan ner krämen i grädden. Rör om.

6. Fyll mördegsskalen med krämen och ställ dem därefter kallt i ca 1 timme eller tills krämen stelnat helt.

7. Maräng: Mät upp vatten och socker i en ka-strull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Ta bort redskapet från kastrullen och låt lagen koka till 121°. Vispa under tiden äggvitorna vita och porösa med absolut rena redskap.

8. Då lagen håller temperaturen hälls den nykokt och het i en fin stråle i marängsmeten under vispning. Fortsätt därefter att vispa i ca 4–5 minuter eller tills marängsmeten blivit något seg och blank.

9. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa toppar på de kalla bakelserna. Bränn av bakelserna med en brännare så att marängen får svagt gyllene färg, eller sätt in dem i övre delen av ugnen med grillelementet på i någon minut. Passa noga, de bränns lätt vid! Servera dem genast, garnerade med några citronskalsstrimlor.

Tips!

Har du ingen termometer att mäta sockerlagen med? Droppa då lite av lagen i ett glas med kallt vatten. Går den att forma till en ganska hård kula så är lagen färdigkokt.

Av: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...