Annons

Mina barn förväntar sig att jag alltid ska ställa upp som barnvakt

ALLERS LÄSARE BERÄTTAR: När jag gick i pension var det så mycket som jag hade tänkt göra, sådant jag inte hade hunnit med tidigare. Men så har det inte blivit. I stället är jag den man ringer in när barnbarnen blir sjuka. Men nu har jag tröttnat...

Mejla
Dela (39)
Pinna

Bild: Shutterstock (Bilden är arrangerad)

Den som är farmor eller mormor vet hur underbart det är att ha barnbarn och att få umgås med dem på tu man hand. Men det kan även bli för mycket av det goda. Speciellt om ens barn bara tar för givet att man ska ställa upp så fort de behöver hjälp.

Annons

Läs också: Min dotter är synsk

Själv har jag lyckan att vara farmor till två små barn i dagisåldern och mormor till tre barn i åldrarna två till åtta år. Det händer ofta att någon eller flera av dem är sjuka under perioder då skolan och dagis precis dragit igång efter ledighet.

Upptagna föräldrar

Min dotter jobbar som nyhetsjournalist och måste ofta ge sig iväg på kort varsel, medan hennes man driver eget företag som kräver att han alltid är på plats. Min son arbetar med reklam och hans fru är advokat. Alla är de i branscher där det är svårt att ta ledigt eller stanna hemma med sjukt barn.

Gilla Allers på Facebook

Därför sa jag tidigt till dem att det kanske inte var så bra tänkt att ha flera barn av just den enkla anledningen att ingen av dem ville ge upp något för att få det hela att gå ihop. Det är svårt att kombinera karriär med småbarn, men det var ingen av dem som ansåg att det skulle vara något problem med det.

Läs också: Min dotters barndom var nära att bli som min egen

Självklart ville de ha familjer men de ville också jobba heltid, så det var väl bara att ta in hjälp om det krisade, resonerade de. Redan då sa jag till att de inte skulle förvänta sig att de alltid kunde ringa mig.

Egen tid

Jag är nu pensionär sedan drygt ett år tillbaka och hade verkligen sett fram emot att få egen tid och möjlighet att göra allt det där som jag kanske tidigare inte hunnit med.

När jag fick ett erbjudande om att pensionera mig tidigare för att företaget ville bli av med oss lite äldre, så bestämde jag mig direkt. Jag är fortfarande vid god hälsa, lever ensam sedan många år tillbaka och har två väninnor som också precis har gått i pension. Det kändes verkligen lite som att en ny del av mitt liv höll på att ta fart.

Läs också: Min dotter hamnade på glid på grund av sin styvpappa

Mina barn tog emot nyheten om pensioneringen med öppna armar. Åh, så bra, tänkte de direkt. Då kan ju mamma ställa upp och hämta oftare än vad hon gör nu.

När jag fortfarande arbetade gick jag och hämtade barnbarnen på dagis ibland då jag hade vägarna förbi och kunde därmed underlätta, framför allt för min dotter. Jag åt mellanmål med barnen och pratade en stund om hur deras dag hade varit. Något som för mig är jätteviktigt men som mina barn aldrig verkar hinna med.

Efter att jag blev pensionär så har jag inte längre samma rutiner och det är inte alls självklart för mig att jag ska finnas till hands just vid den tiden på dagen. Men så hade alltså inte de tänkt.

Fick ställa in

I höstas anmälde jag mig till en kvällskurs i franska. För att jag ska kunna hänga med så är det viktigt för mig att gå varenda gång. Om jag måste hoppa över någon lektion så känner jag direkt att jag får svårt att komma igen.

Ungefär samtidigt drabbades först Kevin av öroninflammation, och min dotter ringde mig därför tidigt en morgon och sa att det vore väldigt bra om jag kunde komma över direkt och ta hand om honom.

Läs också: Mobbningen tog vår dotters liv

Visst kunde jag väl det, tänkte jag, men redan samma dag fick jag gå och hämta Lisa på dagis för att hon hade fått vattkoppor. Eftersom min dotter har tre barn så behöver jag väl knappast nämna att även de andra två fick blåsor efter en tid. Men först var jag alltså hemma med två sjuka barn och både min dotter och hennes man arbetade just den veckan extra mycket övertid.

Det var med visst vemod som jag tvingades ställa in min fransklektion, men det fick väl vara för den gången. När väl den här sjukomgången var avklarad så var det i stället min sons barn som båda drabbades av magsjuka. Jag var då tvungen att komma snabbt och hämta barnen, då varken min son eller hans fru hade möjlighet att gå från jobbet.

Den gången drabbades även jag efter ett par dagar, och det hela ledde till att jag blev tvungen att hoppa över två fransklektioner till. Jag blev dessutom väldigt sjuk och var trött långt efteråt.

Bokade resa

Under hösten hann vi sedan med både influensor, förkylningar och mera vattkoppor, och så ramlade Kevin och bröt en arm. Det kändes som om det aldrig skulle ta slut och det fanns liksom ingenting annat för mig att göra än att ställa upp och passa barn, medan deras föräldrar gick till jobbet.

När nyåret kom bestämde jag mig för att nu fick det väl ändå vara nog. Så jag bokade en tvåveckorsresa till Teneriffa tillsammans med en väninna och bestämde mig för att åka bort. Från att vi bokade så var det bara två veckor tills vi skulle resa.
– Inte kan du väl åka nu, sa min dotter. Vi kommer ju att behöva dig. Jag ska iväg på reportageresa och någon måste ju hämta och lämna på dagis.

Läs också: Min man levde dubbelliv

Även min sonhustru hade synpunkter på hur olämpligt det var att jag skulle åka bort precis då eftersom hon hade så mycket på jobbet och min son i princip alltid arbetade över.

Jaha, tänkte jag. Då får ni väl ringa någon annan. För den här resan ser jag verkligen fram emot. Och när jag kommer hem så tänker jag anmäla mig till en intensivkurs i franska, för i juni ska jag åka på en månads målarkurs i Provence. /Katarina

Läs också:

Jag kände motvilja mot min svärdotter

Min svärmor hade aldrig välkomnat mig i familjen, och nu hade jag betett mig likadant mot min egen svärdotter...

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...