Annons

Annons

Min son utsattes för en häxjakt på nätet

Lottas 18-årige son Samuel hämtades till polisförhör mitt i natten och fick chockbeskedet att hans flickvän var död – och han var misstänkt. Men Samuel hade ett solklart alibi och han släpptes snabbt. Men då var de förödande ryktena redan igång...


pojke-haxjakt

Bild: Shutterstock (Bilden är arrangerad)

Sorgen och smärtan speglas i Lottas blick när hon berättar om den där fruktansvärda vårdagen när livet kullkastades och häxjakten på hennes familj började. Förut var de en familj som alla andra, med mamma, pappa, 18-årige Samuel, 10-åriga Matilda och 5-åriga Joanna. En familj med ett rikt socialt liv och vanliga vardagsbekymmer.

Annons

Läs också: Rattfylleristen tog min sons liv

Det var en tidig morgon efter påskhelgen för ett par år sedan som telefonsignalen skar genom luften. Lottas man Fredrik ringde och bad henne kolla om Samuel var hemma.
– Hela livet är förstört nu och jag har insett att jag inte har några riktiga vänner. När vårt liv slogs i spillror fanns ingen annan där än min familj. Via omvägar har jag hört hur det pratas på byn, och trots att Samuel blev helt frikänd tisslas det om att det inte blir någon rök utan eld. I deras ögon är han en mördare.
”Varför skulle inte Samuel vara hemma? Han ligger väl och sover i sitt rum”, tänkte Lotta, men Fredrik envisades. Han hade som vanligt åkt till jobbet tidigt i gryningen.
Svågern Robert, som de delar hus med och som bor i lägenheten nedanför dem, hade ringt honom på jobbet och hävdat att polisen hämtat Samuel. Robert hade själv blivit chockad och inte vågat väcka Lotta med det hemska beskedet.

Läs också: Mobbningen tog vår dotters liv

– Hjärtat höll på att stanna när jag öppnade dörren till Samuels rum och såg att sängen var tom. Det såg ut som att någon hade letat efter något, lådor var utrivna och det var stökigt, berättar Lotta och säger att paniken steg i henne när hon slog numret till polisen för att fråga vad som stod på. Hade de tagit hennes son? Allt kändes overkligt. De hade ju precis firat påsk tillsammans, varför hade polisen hämtat Samuel? Samuels rum ligger förvisso i den andra änden av huset, ändå tycker Lotta att det är konstigt att ingen av dem hade vaknat av det nattliga besöket.
– Jag ringde och ringde, men till en början fick jag inget svar. Jag fick inte ens veta om de hade Samuel i förvar – inte förrän jag blev uppringd av en polis som bekräftade att Samuel satt i häkte och sa att polisen ville förhöra mig. De ville veta var Samuel hade varit och vad han hade gjort de senaste dagarna.

Starka ficklampor

Lotta suckar djupt och tittar ner på sin kaffekopp. Hon berättar att hon bara grät, grät och grät, och hennes mamma och man skyndade sig hem för att stötta henne. Svågern Robert berättade att han vaknat av att någon lyste in genom fönstren med starka ficklampor.
Det visade sig vara polisen som sökte Samuel. Robert tvingades peka ut var Samuel låg och sov, i sitt rum på övervåningen, och utan att vare sig småsyskonen eller föräldrarna vaknade fördes Samuel iväg av ett polisuppbåd på fem poliser och två bilar.

Läs också: Jag blev dubbelt sviken

Via lokaltidningarnas nyhetssajter förstod familjen att något hänt Samuels flickvän och att Samuel misstänktes för att ha skadat henne.
– Det var så absurt! Samuel är helt ostraffad, han har aldrig ens gjort sig skyldig till en moped­förseelse. Linnea och Samuel hade varit ett par i tre år och hon var nästan som vår dotter. Ofta, ofta var hon hos oss och vi tyckte så mycket om henne. Vi har hennes porträtt i vår bokhylla och Samuels småsystrar avgudade henne. När Linnea var hos oss satt Samuel och hon och tittade på varandra med tindrande ögon. De hade inte ögon för något annat.
Lotta berättar att Linnea var en omtänksam och rar tjej som alltid hade tid att leka med Samuels småsyskon. Oron för att något hemskt hade hänt henne gnagde i Lotta.
Polisen ringde flera gånger. Om och om igen fick Lotta samma frågor, och om och om igen berättade Lotta om familjens påskfirande som Samuel deltagit i.
Linnea hade varit bjuden att delta, men hon hade glatt berättat att hon skulle åka till fjällen med några goda vänner. Mer visste inte Lotta. Och mer fick hon inte veta.
– Jag gick omkring som i ett töcken och mådde jättedåligt, säger Lotta.
Hon fick inte prata med Samuel, men hon bönade och bad att polisen inte bara skulle släppa Samuel fri, utan ringa henne först när de hade insett att detta var så fruktansvärt fel. När mardrömmen var över ville hon hämta honom själv.
Ett och ett halvt dygn senare släpptes Samuel. När Lotta mötte honom i polisens korridorer rann tårarna och de kramades länge.
– Jag var hysterisk. Även om Samuel är 18 så är han ju mitt lilla barn! Samuel tröstade mig och sa att allt kommer att bli bra, säger Lotta.

Chockad

Samuel berättade för sin mamma hur han blivit väckt av att en polis plötsligt stod i hans rum. Chockad hade Samuel klätt på sig och följt med. Polisen hade tagit hans mobil och dator. Han fick veta att han var anhållen i sin frånvaro, men sedan sa poliserna inget mer. Tankarna snurrade i Samuels huvud under den 40 minuter långa bilresan till häktet.

Läs också: Emil tvingades bo hos en pedofil

– Han tvingades klä av sig. Han fick bara behålla kalsonger och t-tröja, och han har berättat att han frös. Han var ju rädd och chockad. Polisen berättade för mig efteråt att Samuel hade frågat efter sin mamma varje gång en väktare passerat hans häktesrum, men de svarade inte. Restriktionerna tillät inte dem att tilltala honom. Det är sådant som skär i mamma­hjärtat, det går nästan inte att föreställa sig den oro, smärta och ångest som Samuel tvingades genomleva, säger Lotta.
Efter några timmar fick Samuel veta att hans flickvän Linnea var död och att han var misstänkt för att ha mördat henne.
– Fatta att Samuel fick det chockbeskedet när han befann sig ensam i häktet! Den sorgen, skräcken och ångesten… Det gör för ont att ens tänka på de helvetes kval han gick igenom. Lotta skakar på huvudet och tystnar en stund. Ganska snabbt förstod polisen att Samuel hade alibi för hela påskhelgen.

Samuel var ingen mördare

När Lotta kom för att hämta sin son i häktet ville polisen som skött förhören först prata med dem. Han ville förklara varför polisen agerat som man gjort, att detta är den gängse gången innan mord uteslutits. Partnern är alltid den som misstänks först, den man häktar för att inte eventuella spår ska gå att undanröja. Mord, häktning, misstankar – för Lotta och Samuel snurrade orden i huvudet. De befann sig som i en bubbla.
Allt kändes overkligt och även om Samuel nu var fri från alla misstankar så var de inte fria från sorgen, förlusten av Linnea och alla frågor. Det visade sig att Linnea tagit livet av sig. Efter sig hade hon lämnat avskedsbrev, där kärleksbetygelserna till Samuel löpte som en röd tråd.
– Linnea hade aldrig, aldrig önskat Samuel detta, säger Lotta och suckar ännu en gång djupt.
För mardrömmen var inte över. Så fort Samuel satte sig i bilen bredvid Lotta slog han på sin mobil för att kolla in de sociala medierna. Det var en läsning som blev värre än en käftsmäll.

LÄS OCKSÅ: Min man levde dubbelliv

På nätet svartmålades Samuel och pekades ut som en mördare. Anonyma skribenter namngav honom och lämnade ut familjens adress. Lotta vädjade till Samuel att inte läsa allt som stod på forum som Flashback och Facebook, men han ville veta vilka lögner och rykten som spreds om honom.
Lottas hjärta värkte av sorg och Samuel försökte skydda sin mamma genom att inte låta henne ta del av alla de hemska lögner som skrevs om honom.

Planerad fjällresa

Familjen valde att redan nästa dag åka på den sedan länge planerade fjällresan. De behövde komma ifrån allt. De åkte skoter, umgicks och försökte bearbeta vad de varit med om. Samuel mådde mycket dåligt, han var ledsen och låg, han sörjde och hade ångest. När de återvände hem orkade Samuel inte gå tillbaka till skolan för att avsluta vårterminen på gymnasiet. Han erbjöds samtalsstöd, men orkade inte riktigt ta till sig det heller. Under Linneas begravning kom alla känslorna. Tårarna ville aldrig sluta flöda, och Lotta och Samuel bar varand­ra genom ceremonin.
Dagar las till dagar, veckor till veckor och sommaren kom med en värmande sol. Men de kyliga meddelandena på internet överskuggade hela tillvaron: ”Jag ska döda dig, din jävla mördare.” Så fort Samuel slog på mobilen fanns hoten där och Samuel kände att han bara ville lämna allt. Lotta berättar att han sökte plats på en gymnasieskola så långt hemifrån som möjligt. Samuel orkade inte längre med förföljelsen.

Läs också: Min man sitter i fängelse

– De har tagit min son ifrån mig, säger hon med tårar i ögonen.
– Nu är han så långt ifrån mig, och om han mår dåligt och något händer så finns jag inte där. Det är en enorm sorg. Men i sin desperation tog han den första bästa flyktvägen från terrorn med ryktesspridning och skitsnack.
Lotta säger att hela familjens liv är förstört, men ändå försöker hon tänka att det finns en ljusning längre fram. Även om Lotta också just nu mest känner för att fly.
– Men sedan tittar jag mig i spegeln och säger till mig själv att livet kommer att bli bättre, även om allt känns mörkt just nu. Jag måste tro på det.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...