Annons

Annons

Min son föddes nästan på en julmarknad!

Alla månader har sin charm. Speciellt tycker jag att det gäller månaderna som jag själv eller någon i min familj fyller år.


Illustration: VICTORIA PLANTIN

Illustration: Victoria Plantin

November är min sons månad. Och varje gång som barnen fyller år måste jag berätta heeela historien om hur det gick till när de såg dagens ljus. Från de första värkarna till första skriket. Det får de stå ut med. Jag har gjort det till tradition.

Annons

Min son är nästan född på en julmarknad, även om det var tidigt i november. Jag brukar se till att ta tillvara säsongens allra första julmarknad för att komma i stämning. Detta har nog påverkat honom.

Gilla Allers på Facebook

Det var på natten efter all glögg och alla brända mandlar som jag fick värkar. Då han är andra barnet var förloppet mycket snabbare än jag hade trott det skulle bli.

Jag ställde mig att stryka mitt i natten. För i situationer av osäkerhet som denna inträffar ett kontrollbehov och jag måste ordna saker rent praktiskt.

Mellan värkarna kombinerade jag ihop dotterns nystrukna kläder i matchande set och hängde dem prydligt på hängare i hallen. Allt för att säkra att hon skulle se respektabel ut på dagis under min bortavaro på BB.

Maken undrade vad jag höll på med och menade väl på att det kunde han ordna. Efter ett tag kunde jag inte stryka mer och jag fick lov att ringa och skynda på min mamma. Jag hade varskott henne men sagt att hon kunde ta det lugnt. Det gällde dock inte längre. Dottern behövde passning – nu!

Maken och jag gav oss iväg när det fortfarande var mörkt ute. På himlen lyste än stjärnorna, och jag minns det som att en lyste särskilt starkt. Vi bestämde oss för att följa den, och vägskyltarna, tills vi kom till BB. När solen hade gått upp hade vi fått en son!

Maken åkte så småningom hem till dottern och jag stannade på sjukhuset lite till. Han och dottern var och handlade en overall till lillebror – det var ju november och kallt.

Den såg så liten ut när de kom med dem, en blårutig kreation från Kappahl. Ändå drunknade sonen i den. På det planet har saker och ting förändrats. Han är mycket större nu. Men på ett annat har inget hänt. Han klagade inte på brända mandlar när han låg i magen och gör det inte nu heller.

När han och kompisarna skulle på en tillställning med andra tonåringar för en tid sedan råkade de först hamna på en marknad – med brända mandlar. De hade myst på marknaden ett bra tag innan de gått vidare…

Sonen tycker mycket om saker som ger mysig atmosfär och han tänder gärna ljus på rummet. Det är ibland det första han gör under kulna morgnar som i november. Till och med innan han går in i badrummet och tar på sig linserna.

Nästan varje år efter hans födelse har vi åkt på samma tidiga julmarknad. Kring ettårsdagen stod han vid granen i stallet där de dukat upp kaffe och julkakor, och gungade till musiken. Han hade precis lärt sig gå.

Han hade storasysters lila Polarn och pyret-overall på sig och han fyllde ut den mer än väl. Till det hade han ”matchande” vita gympadojor med gult och svart. Det var disko och julmarknad i ett, precis i lillebrors smak.

Under graviditeten med honom var jag emellanåt ganska trött. Jag var hemma med dottern under dagarna och arbetade kvällsskiftet på tidningen. När himlen var extra grå kunde jag drömma mig bort till varmare breddgrader. Jag ville bara lägga mig på solstolen på en strand och bli serverad ett stort glas ananasjuice. Det måste ha varit något med vitaminbristen.

Känslan var så stark att jag enkelt kan framkalla den än i dag. Jag tror det har påverkat sonen. Han är ett stort fan av solsemestrar och vitaminjuicer. Och en sann livsnjutare precis som jag.

Men när han inte får fara till något varmt land gör han det som är nästbäst. Han tänder ljus och kurar skymning. Det är ett bra tips för att komma i stämning och må bra så här års.

unknownChristel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...