Annons

Min pojkvän har en fru – och det stör ingen

Linda har hittat ett nytt sätt att leva. – Jag har insett att jag inte kan vara allt för en enda människa, säger hon. Därför delar hon man med en annan kvinna.

Mejla
Dela (9)
Pinna

polyamori

Linda är i trettioårsåldern, har en dotter i tonåren och bor ensam. Hon älskar sitt arbete som förskollärare, umgås med sina kompisar på fritiden och trivs rätt bra med livet.

Det enda hon har saknat är någon att inleda en romantisk relation med. Nu har hon hittat någon, men det blev inte riktigt som hon kanske hade tänkt från början.
Nu delar hon man med en annan kvinna.
– För mig känns det rätt med polyamori. Jag har insett att jag inte kan vara allt för en enda människa och jag kan inte heller kräva att någon ska vara det för mig, förklarar Linda.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det var när hon träffade en man som berättade att han var polyamorös, alltså hade flera kärleksrelationer samtidigt, som hon fick upp ögonen för ett annorlunda sätt att leva. Själv hade hon alltid levt monogamt och även varit gift under en tid.
I dag har hon fått en annan syn på kärleken, säger hon. Hon har slutat att leta efter någon som ska uppfylla ”allt” som hon vill ha hos en man.

Ärlighet viktigast

När hon träffade Karl visste hon redan från start att han var gift. Och han berättade direkt om sin och Lindas relation för sin fru.
– Kommunikation är det allra viktigaste. Om man inte kommunicerar och bara är ute och raggar, ja då är man otrogen, säger Linda.
– Karl var helt öppen med sin läggning redan när han träffade sin fru, att han kanske skulle träffa andra kvinnor samtidigt. För hans partner var det aldrig några problem. Alla inblandade är okej med situationen.

Det finns lika många slags polyamorösa relationer som det finns polyamorösa personer enligt Linda. Man kan till exempel vara gift och ha en flickvän eller pojkvän samtidigt, eller bo ihop tre tillsammans. Andra par är helt fria och gör som de själva vill; man kanske inte ens berättar vilka man träffar. Kärleken rör sig över gränser – så länge det är vuxna, ansvarsfulla människor som är trogna sina känslor.

– Jag har varit gift och levt i olika förhållanden, men har aldrig känt att jag har räckt till riktigt. Jag kan inte vara allt för en enda person och då tycker jag att det är schyst att man kan få det man saknar från någon som kan ge en det. Jag kan ju heller inte kräva att någon annan ska vara allt för mig. Jag kanske älskar någon som inte är så kramig fast jag är det, och då kan jag hitta någon att kramas med på annat håll, om du förstår vad jag menar, ler Linda.

I studiesyfte

Det var för ett år sedan som hon besökte en tillställning där man kunde möta andra polyamorösa personer. Hon gick inte dit med tanken att träffa en partner, utan i studiesyfte och för att diskutera hur man gör rent praktiskt: Hur hanterar man svartsjuka? Hur berättar man för omgivningen om sitt val? Deltagarna satt i diskussionsgrupper och resonerade.

Redan första dagen la Linda märke till Karl och tyckte att han var snygg. Det visade sig att han hade lagt märke till henne också.
– Det var först på kvällen som jag vågade ta kontakt med honom. Dagen efter gick vi en lång promenad, höll handen och pratade om allting. Sedan körde jag honom till tåget och vi bestämde att vi skulle ses igen, berättar Linda.

De bor 60 mil ifrån varandra och det tog ett tag innan de lyckades synka sina kalendrar. Men så hittade de en helg där de kunde ses i hans hemstad. Innan Linda reste hemifrån fick hon ett mejl från Karls fru, som skrev att hon gärna ville träffa Linda.
– Jag blev jättenervös, men sa att jag nog ville träffa Karl först. Vi visste ju faktiskt inte alls om vi trivdes ihop. Och det gick hon med på, förklarar Linda.

Trivdes ihop

Det visade sig att Linda och Karl trivdes ihop. De pratade, skrattade, spelade spel och hade det mysigt. Linda kände direkt att hon ville träffa honom igen.

Hon kontaktade hans fru och bad om ett möte. Kvinnorna bestämde att de skulle ta en promenad tillsammans på söndagen innan Linda satte sig på tåget hem igen.
– Jag var jättenervös, men det gick bra. Det var inte så läskigt som jag trodde. Vi pratade om allt och hon var jättetrevlig. Jag skulle nog kunna träffa henne som en kompis igen. Men det var surrealistiskt, ganska overkligt, att jag gick där och pratade med hans fru, säger Linda och skakar på huvudet.

De pratade om relationen och Karls fru förklarade att det var okej med henne, även om hon själv inte är polyamorös. Hon är helt enkelt inte svartsjuk. Det var inte första gången som Karl hade en tjej och han hade ju berättat för henne redan när de träffades hur han såg på livet och kärleken.
– När vi hade sagt hej då till varandra skrev jag ett sms till Karl – ”vilken underbar fru du har”, skrattar Linda.

Ärlighet viktigt

Att vara ärlig är en av de absolut viktigaste hörnstenarna i ett polyamoröst förhållande.
– Innan jag visste vad ett polyamoröst förhållande innebar trodde jag att det var samma sak som ett öppet förhållande eller att man helt enkelt bara har en ursäkt för tillfälliga sexuella kontakter. Men det är inte alls det som är poängen. Om jag ska vara i ett polyamoröst förhållande så ska alla vara med på det. Allt ska vara transparant, säger Linda.

En anledning till att polyamori tilltalar Linda är att hon inte behöver uppfylla en persons alla krav. I tidigare förhållanden har hon försökt förändra sig själv för att göra sin partner nöjd, frågat sig vad han behöver, i stället för vad hon själv behöver.
Nu känner hon sig friare och behöver inte heller flytta ihop, förlova sig och skaffa hus tillsammans med någon. Hon kan vila i tanken på att hon kan träffa någon och bara dejta, träffas som två vuxna människor utan att ställa ytterligare krav på varandra och dessutom kanske dejta ännu en samtidigt, om hon vill.

Nöjd med tillvaron

Efter helgen med Karl så tycker hon ännu mer om honom, men det betyder inte att hon inte träffar andra. Karl bor så långt bort att hon inser att de inte kommer att kunna träffas speciellt ofta. Då finns det heller inget som hindrar att hon dejtar andra.

– Jag har inte berättat något för min dotter, men en gång när jag skulle på dejt frågade jag henne om man inte kunde dejta flera samtidigt. Det var egentligen bara för att testa henne. Då svarade hon att om det var det jag sa på mina dejter så var det inte så konstigt att jag var singel, skrattar Linda.

Men det största hotet mot polyamori är kanske ändå det som många andra par också måste slåss mot: tiden. Det finns sällan tid för både fru, man, familj, jobb och en flickvän eller pojkvän.
– Men jag vet inte. Jag kanske träffar någon som är monogam och blir jättekär, och sedan lever jag monogamt igen, funderar Linda.
– Men jag kommer alltid att tala om från start i en relation att jag är polyamorös. För det är jag, oavsett vilken slags relation jag är i.

Text: Jessika Devert
Bild: Shutterstock

Läs mer

Jag opererade min kropp för att göra min man nöjd

Min man sitter i fängelse

Min mans död var en befrielse

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...