Annons

Annons

Min glutenintolerans gjorde mig benskör!

I många år kämpade Helena med magbesvär. Till slut stod det klart att det var gluten hon inte tålde. Det hade i sin tur påverkat näringsupptaget och därmed hennes skelett. Knappt 50 år gammal fick veta att hon hade begynnande benskörhet...


Helena går promenader med Milou, för att motverka sin benskörhet.

Helena går promenader med Milou, för att motverka sin benskörhet.

Helena har just kommit hem från en av dagens rundor med Milou i de natursköna omgivningarna kring hemmet i Upplands Väsby.

–Det är väldigt skönt att ha en liten hund som gärna vill ut på promenader flera gånger om dagen. Det är ju nyttigt för benstommen att röra på sig, påpekar Helena.

Finns ett samband

Det var 2002, ett par år efter att hon fått diagnosen celiaki, glutenintolerans, som Helena de la Rosée, 63 år, fick veta att hon hade ett förstadium till benskörhet, osteopeni.

Annons

–Då hade jag inte brutit något, men fick ändå göra en bentäthetsmätning. De kanske kollade mig på grund av celiakin. Men ingen läkare har, märkligt nog, sagt till mig att det kan finnas ett samband. Det har jag fått veta genom Celiakiförbundet.

Det tog tid innan Helena fick rätt diagnos. Hon kämpade i många år med magproblem som aldrig gav med sig. Hon träffade olika läkare och fick olika besked. Magkatarr eller magsår trodde de. Men det var säkert celiakin som spökade redan från början, tror Helena själv.

Sökte akut vård

Först efter att hon genomgått gastroskopi två gånger upptäcktes orsaken till hennes problem.

–Då hade jag sökt akut på vårdcentralen för jag hade så vansinnigt ont i magen att jag inte visste vad jag skulle ta mig till.

Vid den första undersökningen konstaterades att något magsår hade hon aldrig haft. Det fanns inga ärr i hennes magsäck.

–Något fel hittade de inte då. Men mina magplågor blev allt värre.

Ny undersökning

Helena krävde en noggrannare undersökning, och det blev en ny gastroskopi där man även gick ner i tunntarmen.

–Då såg de att min tarm var helt blank inuti, där fanns inget tarmludd alls. Orsaken var att jag inte tål gluten. Jag fick veta att jag ska äta glutenfri mat, och på den vägen är det.

Mag-tarmsjukdomar som påverkar näringsupptaget i tunntarmen kan öka risken för benskörhet. Men trots glutenfri kost sedan många år, och även laktosfri – Helena är också laktosintolerant – har hennes benskörhet förvärrats.

Helena med maken Arne.

Helena med maken Arne.

Kalk och D-vitamin

Förutom tillskott av kalk och D-vitamin har hon de senaste tre åren fått injektioner med läkemedlet Aclasta.

–Det är en medicin man får i blodet en gång om året för att öka bentätheten. Min tarm tar inte upp läkemedel mot benskörhet i tablettform. När jag var på min årliga bentäthetsmätning i vintras konstaterades att mina värden har blivit bättre men jag har fortfarande osteoporos.

Helena låter sig inte hindras mer än nödvändigt av det, hon lever aktivt. Hon har tidigare arbetat med administration på länsstyrelsen i Skaraborg och även inom skolan i Mariestad. För tillfället leder hon en datakurs för äldre.

Dessutom har hon och maken Arne vardera tre barn och sammanlagt 14 barnbarn, som de gärna besöker.

–De bor på olika orter i landet. Vi brukar hälsa på vid födelsedagar och helger, det är så trevligt.

Text: Lilian Ottosson
Bild: Stefan Nilsson

Läs också

Plommon ger starka ben

plommon-puffLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...